UZ SVE NEDAĆE

Putujući Smaragdni eko film festival proputovao i Zagrebom

ritn by: A.F. | 21.12.2023.
UZ SVE NEDAĆE: Putujući Smaragdni eko film festival proputovao i Zagrebom
Neobična domaća, putujuća manifestacija - Smaragdni eko film festival - ovog je tjedna posjetila Zagreb kako bi u KIC-u predstavila svoje 16. izdanje koje je problematiziralo tematiku plastike u moru. Unatoč spletu izvanredno nesretnih okolnosti, koje same po sebi predstavljaju zaplet za osrednji uradak prve godine dramske akademije, Smaragdni eko film festival se u Zagrebu ponio junački te su posjetitelji ipak mogli uživati u jednosatnom programu koji im je prezentirao neke od najupečatljivijih radova festivala što je u rujnu ove godine doputovao na otok Korčulu, gdje je održan veći njegov dio. Plan je, naime, bio da se u Zagrebu uruče nagrade dobitnicama koje su bile spriječene doći na proglašenje održano na Korčuli te da se zagrebačkoj publici prikažu svi nagrađeni filmovi. No, prvo je dobitnica posebne nagrade festivala, talijanska režiserka Raffaelle Tolicetti, proživjela pravu epopeju i na preuzimanje priznanja došla mjesec dana ranije.

Neobična domaća, putujuća manifestacija - Smaragdni eko film festival - ovog je tjedna posjetila Zagreb kako bi u KIC-u predstavila svoje 16. izdanje koje je problematiziralo tematiku plastike u moru. Unatoč spletu izvanredno nesretnih okolnosti, koje same po sebi predstavljaju zaplet za osrednji uradak prve godine dramske akademije, Smaragdni eko film festival se u Zagrebu ponio junački te su posjetitelji ipak mogli uživati u jednosatnom programu koji im je prezentirao neke od najupečatljivijih radova festivala što je u rujnu ove godine doputovao na otok Korčulu, gdje je održan veći njegov dio.

Plan je, naime, bio da se u Zagrebu uruče nagrade dobitnicama koje su bile spriječene doći na proglašenje održano na Korčuli te da se zagrebačkoj publici prikažu svi nagrađeni filmovi. No, prvo je dobitnica posebne nagrade festivala, talijanska režiserka Raffaelle Tolicetti, proživjela pravu epopeju i na preuzimanje priznanja došla mjesec dana ranije. Potom je srpska režiserka, okolišna aktivistica i dobitnica posebne plakete za dugogodišnji rad na području ekološkog filma, Ruža Helać, umjesto gostovanja u centru Zagreba morala u novosadsku bolnicu. Kao da to nije bilo dovoljno, na bolovanju je završio i ključni čovjek u odjelu promocije KIC-a. 

Bez obzira na spomenute nedaće, član ovogodišnjeg žirija, izraelski režiser Ran Levy Yamamori sam je festival ocijenio sljedećim riječima: „Posjetio sam brojne festivale. SEFF je potpuno drugačiji. Jest mali, ali s ogromnim vrijednostima. Filmovi koje donosi sami po sebi su važni, ali promocija ekoloških tema u malim mjestima koja festival posjećuje može se mjeriti samo s gostoljubivošću domaćina kod kojih dolazi u goste”.

Ovogodišnji laureat za kratkometražni film je Brian Hall za film „Plastic problem PSA”, nagradu za najbolji animirani film dobila je gošća s Havaja, Brittany Biggs za film „Mano” dok je najboljim dugometražnim ekološkim filmom proglašen „Patrick and The Whale” („Patrik i kit“) Amerikanca Marka Fletchera. 

Spomenuta Raffaella Tolicetti dobila je posebno priznanje za film „Alle radici del cielo” („Na korijenu neba“). Riječ je filmu koji prati braću Orestea i Artura Squinobala. Oreste je drugi čovjek koji se bez kisika popeo na Himalaju, a film nas vodi u podnožje planine Monte Rosa u talijanskoj regiji Valle d'Aosta. Oresteov san je bio da u izoliranom podnožju Monte Rosa, na 2.600 metara nadmorske visine sagradi planinarski dom koji je uvijek otvoren. Obitelj Squinobal ujedinila se kako bi Oresteov san o ekološkoj, samoodrživoj kući bio u potpunosti ostvaren.

SEFF Korčula
Zainteresirani mali otočani na jednoj od SEFF-ovoj radionici (FOTO: SEFF)

„Naša je misija promovirati film kao i ekološku problematiku u malim mjestima u kojima više i nema kino dvorana. Stoga je ovogodišnji festival održan na otoku Korčuli, a Zagreb je tek jedna od njegovih stanica. Kroz 16. godina postojanja prošli smo brojna mala mjesta u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama. Nažalost danas su kino dvorane uglavnom smještene u velikim šoping centrima pa već i manji gradovi, ne samo provincije, ostaju uskraćene za kvalitetan filmski program. Uz filmove održavamo i radionice koje djecu i mlade uče filmskom zanatu dok im istovremeno približavaju i ekološke teme”, pojašnjava organizator dugogodišnjeg festivala te osnivač međunarodne mreže eko film festivala Green Film Network, Daniel Pavlić

Naš sugovornik smatra kako je ovogodišnje izdanje festivala, koje je i otvoreno i zatvoreno na Korčuli, bilo prilično uspješno što svjedoči publika u mjestima kojima je na otoku SEFF gostovao - Veloj Luci, Blatu, Žrnovu i Korčuli. Niz besplatnih projekcija, filmskih i fotografskih radionica za klice, održan je u tih nekoliko otočkih dana, sve u partnerstvu sa zagrebačkom udrugom za audiovizualno stvaralaštvo Artizana te MariKul festom Split.

No, ako se Pavlić i neće hvaliti, učinit će to ovogodišnja dobitnica posebne nagrade SEFF-a, talijanska režiserka Raffaella Tolicetti.

Daniel Pavlić
"Mlade učimo filmskom zanatu dok im istovremeno približavamo i ekološke teme" - Daniel Pavlić (FOTO: SEFF)

„Nevjerojatan je trud koji festival ulaže u progovaranje o klimatskim problemima. Štoviše, festival je i platforma za razgovor i debatu, ali možda i najvažnije, njime se ove teme probijaju među najmlađe. Svakako je riječ o jednom od najosvještenijih festivala koji postoje”, opisala je rad SEFF-a Tolicetti, kojoj je i pripala jedan od nagrada u konkurenciji od 62 filma iz cijeloga svijeta

Nakon što je u gotovo dva desetljeća posjetio tridesetak mjesta, od rodne mu Hrvatske Kostajnice preko Koprivnice, Zadra, Šibenika i Otočca do Gospića Stona i Perušića, te nakon što je u jednom od svojih izdanja, od izvora do ušća na biciklima, ispratio rijeku Unu, dogodine će SEFF-u domaćin biti Duga Resa. Inače, festival predstavlja dugometražne, kratkometražne, animirane, igrane i dokumentarne filmove te su prijave za 17. izdanje već otvorene. Ukoliko imate film koji u fokusu ima ekologiju, svoju kandidaturu možete prijaviti na ovom linku. Osim sudjelovanja na festivalu u Dugoj Resi, po dobrom starom običaju, SEFF će vas provesti još nizom drugih manjih gradova, kao i Beogradom gdje gostuje na Green Festu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SEFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije