UZ MISU ZA ANTU PAVELIĆA

Isusovci svi smo braća, a Poglavnik nam je ćaća

28.12.2010.
UZ MISU ZA ANTU PAVELIĆA: Isusovci svi smo braća, a Poglavnik nam je ćaća
U trenutku dok nastaje ovaj tekst u Bazilici presvetoga srca Isusova u Zagrebu teče misa za poglavnika Nezavisne države Hrvatske Antu Pavelića. Riječ je o već tradicionalnom misnom derneku, koji nije organiziran - kako bi dobronamjeran netko mogao pomisliti - da se prisutni vjernici pomole za spas paklom spržene Pavelićeve duše. Ne, u pitanju je misa povodom obljetnice smrti, a iskustvo ranijih misnih derneka ove vrste poučava da govora o Pavelićevim grijesima neće biti. Isusovačka ekipa fokusirana je isključivo na njegove "zasluge"


Srdačan susret blaženog Adolfa Hitlera i svetog Ante Pavelića

- Dragi stranački kolege, suborci, suradnici, prijatelji i znanci!

u Bazilici Presvetog Srca Isusova (Palmotićeva 31, Zagreb) služit će se misa 27. 12. 2010. (17,00 sati)  u povodu obljetnice smrti poglavnika ustašog pokreta i Nezavisne države Hrvatske dr. Ante Pavelića (1889-1959).  

Ovu obavijest na svojim stranicama ostavili su članovi proustaškog Hrvatskog oslobodilačkog pokreta. Među obavijestima na stranici Bazilike srca Isusova, pak, slične najave nema. Objavljene su najave misa od Božića do Nove godine, ali informacija da će u radosnom tjednu biti služena i misa za poglavnika Pavelića izostala je. Po svemu sudeći, radi se o gruboj pogrešci isusovačkog administratora, pogrešci za svaku osudu.   

Ukoliko nekog zanima kako izgledaju bogoslužja sjećanja na zločince rata kod Rimokatličke crkve u Hrvata, neće biti potrebno da ide u Palmotićevu družiti se s neoustašama i njihovim duhovnim ocima. Dovoljno je informirati se kod svemoguće tražilice Google, koja će nam otkriti kao je misno slavlje za poglavnika Antu izgledalo prije dvije godine. Nije čak potrebno niti vaditi citate novinskih izvještaja, jer sama informacija da se 2008. godine u Bazilici Srca Isusova čovjek prigodom misnog slavlja za Pavelića mogao opskrbiti prigodnim kalendarom s motivom zemljopisne mape Hrvatske u endehazijskim granicama dovoljno govori o karakteru presvetog skupa što ga iz godine u godinu organiziraju Isusovci u Hrvata.


Pater Vjekoslav Lasić (foto: sarajevo-x.com)

Ne idući, dakle, na presvetu misu za svetog Antu Pavelića, cijenimo da će misno slavlje predvoditi, ili barem ministrirati, jedan od najboljih sinova iz reda Dominikanaca - pater Vjekoslav Lasić. Spomenuti je redovito na ispomoći Isusovcima pri ovakvim slavljima. Misa za Pavelića i snatrenje o Nezavisnoj državi Hrvatskoj njegove su omiljene igračke, pa je tako pater Lasić govoto pretplaćen na čast obilježavanja obljetnice rođenja vođe domaćih izdajnika iz Drugog svjetskog rata. O njegovim stavovima više neka govori njegova rečenica upućena prisutnima na pogrebu zapovjednika ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću.

- Ustaški pokret je 10. travnja 1941. godine obnovio hrvatsku državu. NDH je temelj današnje domovine Hrvatske, države za koju je naš mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvjedočio pred bezbožnim komunističkim sudom. Svaki pošteni Hrvat treba se ponositi Šakićevim imenom, kazao je pater.


Vojnici svetog Ante Pavelića

Ukoliko kojim slučajem Lasić i bude spriječen da obilježi ovaj veličanstveni dan Pavelićeva rođenja, ne treba sumnjati da će Isusovci u svojim redovima naći dostojnu zamjenu. Riječ je, naime, o redu katoličke crkve u Hrvata poznatom po svom nacionalnom, da ne kažemo fašističkom naboju. Ipak, zašto ne: riječ je o redu katoličke crkve u Hrvata poznatom po svom fašističkom naboju. Kako reputaciju - o kakvoj god se radilo - valja zalijevati da bi bila friška, tako i Isusovci svake godine organiziraju misu za zločinca, ne propuštajući spomenuti njegove "zasluge" za hrvatsku opstojnost.   

U zaključku, informiramo vas da su od današnjeg dana svećenici predmetne Bazilike Presvetog Srca Isusova započeli sa blagoslovom stanova. U obavijesti stoji: "Svećenici dolaze k onima, čije adrese imamo od prošlih godina. Ako se netko želi naknadno javiti  za blagoslov, neka to učini u sakristiji ili u župnom uredu (tel. 01/4803-050)."

Od Lupeža poruka - blagoslovite svoju mamu.


Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije