TOTALNI PROMAŠAJ

Trump pomiješao Balkan i Baltik, pa baltičkim zemljama zamjerio rat u Jugoslaviji

ritn by: Lupiga.Com | 10.11.2018.
TOTALNI PROMAŠAJ: Trump pomiješao Balkan i Baltik, pa baltičkim zemljama zamjerio rat u Jugoslaviji
U travnju se u Washingtonu Trump susreo s troje predsjednika baltičkih zemalja. Diplomatskom susretu nazočili su predsjednica Litve, Dalia Grybauskaitė, predsjednica Estonije, Kersti Kaljulaid, te predsjednik Latvije Raimonds Vējonis. Nakon što ih je pohvalio da su njihove zemlje dobre članice NATO-a i ne proizvode „fake news“, u razgovoru im je, navodi Le Monde, Trump zamjerio odgovornost za rat u Jugoslaviji. Zbunjenoj trojci trebalo je nekoliko trenutaka da shvate kako je američki predsjednik jednostavno pomiješao Baltik i Balkan.

Američki predsjednik Donald Trump gotovo svakodnevno, osim alternativnih činjenica i optuživanja relevantnih medija za proizvodnju „fake newsa“, pokazuje i svoje neznanje i nedostatak opće kulture. Trump je danas boravio u Parizu u gostima kod francuskog predsjednika Emmanueala Macrona gdje su razgovarali oko potrebe da Europa snosi veći teret zajedničke obrane, odnosno da „pošteno“ pojača svoje sudjelovanje u troškovima NATO saveza. 

O Trumpu su se ovom prilikom raspisali svi francuski mediji, a Le Monde je donio vrlo zanimljiv tekst. Kako je najavila Sylvie Kauffmann, urednica i kolumnistica u Le Mondeu, to je prvi tekst iz trodijelnog serijala o krizi transatlantskih odnosa. Među ostalim u tekstu koji potpisuje Kauffmann navodi se kako Trump ne zna razliku između Balkana i Baltika

Karta
Velika enigma za Donalda Trumpa (SCREENSHOT: GoogleMaps)

Naime, u travnju se u Washingtonu Trump susreo s troje predsjednika baltičkih zemalja. Diplomatskom susretu nazočili su predsjednica Litve, Dalia Grybauskaitė, predsjednica Estonije, Kersti Kaljulaid, te predsjednik Latvije Raimonds Vējonis. Nakon što ih je pohvalio da su njihove zemlje dobre članice NATO-a i ne proizvode „fake news“, u razgovoru im je, navodi Le Monde, Trump zamjerio odgovornost za rat u Jugoslaviji. Zbunjenoj trojci trebalo je nekoliko trenutaka da shvate kako je američki predsjednik jednostavno pomiješao Baltik i Balkan.

Posebno svjetlo na ovaj diplomatski gaf baca činjenica da je Trumpova supruga, Melania Trump, rođena i odškolovana upravo u Jugoslaviji, koju je unatoč tome njen suprug smjestio na sasvim drugi kraj Europe. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/EPA/Ian Langsdon

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije