SUBJEKTIVNO

Ovo su najbolje kantautorice na regionalnoj nezavisnoj sceni

ritn by: Matija Habijanec | 11.09.2013.
SUBJEKTIVNO: Ovo su najbolje kantautorice na regionalnoj nezavisnoj sceni
Subjektivnost je, nažalost ili nasreću, sve što vam mogu ponuditi u ovoj trodijelnoj seriji tekstova o meni najdražim nezavisnim glazbenicima iz regije. Kad kažem nezavisnim, prvenstveno mislim na kantautorice, kantautore i bendove koji (još) nemaju ugovor s nekom od velikih izdavačkih kuća i čiji se radovi mogu besplatno preslušati na internetu. Za početak, bacite uho na sedam meni najdražih nezavisnih kantautorica iz regije - krećemo abecednim redom, kako ne bi ispalo da nekoga još malo više favoriziram. A kad jednom krenete u samostalno istraživanje regionalnog undergrounda, otkrit ćete još puno sjajnih glazbenika.

Matija, drago mi je. Nekoć kvazi-novinar (tako da ću valjda uspjeti ovo odraditi bez prevelikih gramatićkih pogriješaka), a danas čovjek iza projekta The Marshmallow Notebooks. Novi album možete preuzeti i preslušati i na Bandcampu, a sad ću uključiti spam filter.

Kad smo prošli tjedan Lupiga i ja krenuli neobavezno ćaskati o životu, ljubavi i glazbi, iznenadio sam se kad mi je priznao da je za genijalne dubrovačke čarobnjake Izae čuo tak kad sam nedavno na popularnom fejsu šerao "Ljude s kojima provodim noć", meni osobno jednu od najdražih njihovih pjesama.

Subjektivnost je, nažalost ili nasreću, sve što vam mogu ponuditi u ovoj trodijelnoj seriji tekstova o meni najdražim nezavisnim glazbenicima iz regije. Kad kažem nezavisnim, prvenstveno mislim na kantautorice, kantautore i bendove koji (još) nemaju ugovor s nekom od velikih izdavačkih kuća i čiji se radovi mogu besplatno preslušati na internetu.

Za početak, bacite uho na sedam meni najdražih nezavisnih kantautorica iz regije - idemo abecednim redom, kako ne bi ispalo da nekoga još malo više favoriziram. S obzirom da je dogovor bio da predstavim po sedam (okrugli brojevi su bezveze) kantautorica, kantautora i bendova, naravno da nisam mogao spomenuti sve, ali kunem vam se da najbolje među kantautoricama koje nisam spomenuo još nisam imao sreće čuti. :) S druge strane, kad jednom krenete u samostalno istraživanje regionalnog undergrounda, otkrit ćete još puno sjajnih glazbenika od kojih će vam neki biti draži od nekih drugih. Ukusi su različiti, ali nadam se da se svi možemo složiti oko toga da je glazba jedna super stvar i da miriše posebno lijepo kada se ljudi njome bave iz čiste ljubavi i strasti.

 

Ana Ćurčin

Ana Ćurčin bljesnula je na srpskoj nezavisnoj sceni nakon, ako se ne varam, sedmogodišnje pauze tijekom koje se bavila nekim drugim, kazališnim stvarima. Do kraja godine trebao bi joj izaći prvi album, a 26. 9. svira u zagrebačkoj Močvari, zajedno s Anitom Iličić, grupama Kimiko i Radost! te, khm khm, srdačno vašim potpisnikom ovih redova. :)

 

Dunja Ercegović (Lovely Quinces)

Dunja Ercegović aka Lovely Quinces do ovog je trenutka izbacila tek nekoliko pjesama, uglavnom na YouTubeu, no već je s prvom, vjerojatno najvećim ovogodišnjim nezavisnim hitom "Wrong House" postala jedna od najvećih kantautorskih zvijezda u regionalnom undergroundu, ali kako je krenulo, neće se dugo zadržati niti u regiji niti u undergroundu - u listopadu svira u Beču, Cagliariju, Chicagu, New Yorku i Torontu. Super je Dunja.

 

 

Sabina Herman (Queen of Sabe)

Ne znam puno o Sabini Herman aka Queen of Sabe - pretpostavljam da mi ne bi promaklo da je u međuvremenu objavila album za neki veliki label - ali "Tragovi" mi je baš dobra stvar, a i "Leterray" mi je bila slatka.

 

 

Anita Iličić

Anitu će, baš kao i Anu, Zagrepčani moći pogledati već 26. 9. u Močvari. U pravom trenutku, čini mi se, jer je Anita upravo objavila lijep spot za novu, raskošnu verziju već poznate pjesme "Vetar". I Anitin debitantski album bi trebao izaći do kraja godine.

 

Zvonka Obajdin (Svemir)

Zvonka je zapravo frontwoman benda Svemir koji je na neki način prirodni nastavak njene kantautorske priče pa je, ako mene pitate, skroz logično da bude u ovoj kategoriji, ali ima i, kako da kažem, jednu širu društvenu ulogu u našoj zajednici jer je, uz Orlana Tusa, Zvonimira Vargu i mnoge druge, zaslužna za odlične kompilacije "Bistro na rubu šume". Veliki respect za Zvonku!

 

Ivana Smolović (Ika)

Premda je aktivna i u bendu On Tour s kojim je prošle godine objavila prvi album, a neki od vas su je vjerojatno čuli i u divnom prošlogodišnjem hitu "Anđeli" grupe Rebel Star, Ivanin matični projekt je zapravo njen kantautorski projekt Ika. Od jako lijepog albuma "Sweet Path of Gold" objavljenog za nezavisnu etiketu Ammonite iz Beograda prošle su već tri godine, ali uskoro joj izlazi novi EP "My Bike's In The Backyard It Was Too Cold For My Horse".

 

Irena Žilić

Jedva čekam čuti što će Irena snimiti - ili je, u najboljem slučaju, već snimila - nakon divnog božićnog EP-a "Days of innocence". Odlična je Irena.

 

 

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

  25.02.2020.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

 2. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

  20.02.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

 3. ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

  07.02.2020.

  Predrag Finci

  ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije