STIŽE LEGENDARNI „MEĐUBOŽIĆNJAK“

Cinkuši ponovno u Močvari

ritn by: Lupiga.Com | 24.12.2023.
STIŽE LEGENDARNI „MEĐUBOŽIĆNJAK“: Cinkuši ponovno u Močvari
„Sigurno smo da vam je dovoljan samo jedan poziv da znate što ćete raditi 30. prosinca i kako će vam onaj klasični doček Nove godine dan kasnije, služiti samo za oporavak od najluđe blagdanske zabave u gradu“, poručili su članovi benda Cinkuši u svojoj najavi za nastup u zagrebačkom klubu Močvara. „Međubožićnjak“ je sinonim za, već tradicijski koncert, u periodu između Božića i Nove godine, kojeg će Cinkuši izvesti ove subote. Ovaj blagdanski koncert nastao je kao suradnja benda s Močvarom u programu „Vrelo zvuka“. „Pandemija nas je malo poremetila, ali nije osujetila, pa smo i u tim uvjetima organizirali i održali tu tradiciju, a sve je kulminiralo lanjskim koncertom koji je bio rasprodan. Nemamo nikakvog razloga da tako ne bude i ovaj put. Stoga, požurite po svoje ulaznice“, rekli su Cinkuši ususret koncertu.

„Sigurno smo da vam je dovoljan samo jedan poziv da znate što ćete raditi 30. prosinca i kako će vam onaj klasični doček Nove godine dan kasnije, služiti samo za oporavak od najluđe blagdanske zabave u gradu“, poručili su članovi benda Cinkuši u svojoj najavi za nastup u zagrebačkom klubu Močvara.

„Međubožićnjak“ je sinonim za, već tradicijski koncert, u periodu između Božića i Nove godine, kojeg će Cinkuši izvesti ove subote. Ovaj blagdanski koncert nastao je kao suradnja benda s Močvarom u programu „Vrelo zvuka“, pokrenutom prije šest godina, i posvećenom promociji etno i world music scene, odnosno tradicijske muzike, a koji se odvija jednom mjesečno.

„Pandemija nas je malo poremetila, ali nije osujetila, pa smo i u tim uvjetima organizirali i održali tu tradiciju, a sve je kulminiralo lanjskim koncertom koji je bio rasprodan. Nemamo nikakvog razloga da tako ne bude i ovaj put. Stoga, požurite po svoje ulaznice“, rekli su Cinkuši ususret koncertu. 

„Hrvatski Poguesi“, kako im neki tepaju uspoređujući ih s kultnim je irskim folk-punk sastavom The Pogues, pored svojih starijih hitova svirat će i pojedine pjesme s novog dugo očekivanog šestog albuma pod naslovom „Bog nam greh oprosti“. Album je izašao točno šest godina nakon njihovog posljednjeg albuma „Krava na orehu“, iz 2017. godine, u izdanju diskografske kuće Croatia Records. 

Ovom etno punk sekstetu i dalje ne izostaje neiscrpne i zanesenjačke energije iako su prvi put nastupili još prije tridesetak godina. Izvor scenske razigranosti i muzičke rapsodije nepresušan je još od tada. Članovi Tihomir Kruhonja na kontrabasu, Mirko Radušić na akustičnoj gitari, Igor Barić na violini, Nebojša Stijačić na električnoj gitari, Natalia Radušić na mandolini te Marko Meštrović na bubnjevima, uvijek su spremni za urnebes na svojim, a ponekad i tuđim, svirkama. 

Njihova inspirirajuća, ali ipak skromna, diskografija do sada se može pohvaliti s debitnim albumom u početnoj fazi stvaralaštva kultnog naslova „Zeleni kader“ iz 1999. godine. Na albumu se nalaze međimurske i pjesme iz Hrvatskog Zagorja, a tu je i jedna šansona „Stari Pjer“ koju su obradili Nana Mouskouri i orkestar Paula Mauriata za specijalnu LP ploču UNICEF-a francuskog naslova “Dans le soleil et dans le vent” što na hrvatskom znači „U suncu i u vjetru“.

Njihov drugi album “Domesticus Vulgaris” objavljen je 2005. godine. Album otvaraju stihovi iz „Komendrijaša“, jedne od “Balada Petrice Kerempuha” hrvatskog književnika Miroslava Krleže. Tada je zapravo i počela njihova bezuvjetna ljubav prema ovom književnom djelu, ali i prema samom Krleži. Zvukovi albuma su poprilično više slični Poguesima, jer su uvodne minute albuma ispunjene melodijama gajdi. Čak, za jednu od pjesama, „Babilonska“, nalazimo citate iz „Knjige Postanka“ (Biblija), a ispjevavaju je i na francuskom i njemačkom i talijanskom pa čak i španjolskom jeziku.

Treći album „Špiritus Sanctus“ stigao je na police muzičkih trgovina 2009. godine. Kao što i indikativno mističan naslov albuma govori, radnja albuma je poprilično mračnija u usporedbi s prethodnim albumima. Kroz cijelu „ploču“ su prožete teme kao što je smrt, a ujedno s tim su i dodane niti o prolaznosti i o smislu života. Ujedno, uz ovu tematiku, vežu i cjeline o zagrobnom životu i reinkarnaciji.

“Krava na orehu” naziv je četvrtog albuma koji su snimili Cinkuši. Izašao je tek 2017. godine. Zbog dugog procesa rada na albumu, rad se čini vrlo šarolik za razliku od prijašnjeg albuma u kojem su prevladavale ne tako vesele teme. Nakon dosta mračnog “Špiritus Sanctus” albuma, „Krava na orehu“ ima sretnije i užurbanije tonove, a sam naziv albuma, možete pogoditi, upravo nosi naziv prema jednoj od “Balada Petrice Kerempuha”. Ista je i uglazbljena, ali na njemačkom jeziku pod naslovom „Die Kuh im Nussbaum“. Također, ono što je bitno naglasiti za ovaj album je gostovanje pjevača Darka Rundeka, frontmena bivšeg kultnog Haustora, u pjesmi „Tiček“.

Iz Močvare podsjećaju da je ostalo još vrlo malo ulaznica u pretprodaji koje koštaju 13 eura, a ista cijena je i u online prodaji, dok je upad na dan događanja 16 eura. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Cinkuši

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije