JIMMY STANIĆ U 87. GODINI DOLAZI U MOČVARU

Predstavljanje glazbene legende koja je preživjela 2016.

ritn by: A.B. | 31.12.2016.
JIMMY STANIĆ U 87. GODINI DOLAZI U MOČVARU: Predstavljanje glazbene legende koja je preživjela 2016.
Zagrebački klub Močvara u svojoj Turbini – turbo tribina i začarana Močvara u srijedu 11. siječnja predstavlja glazbenu zvijezdu koja je preživjela 2016. godinu – Jimmyja Stanića koji ovog mjeseca puni 87 godina života. Iza poznatog su šansonijera, ali i jednog od prvih hrvatskih stand-up komičara, već desetljeća uspješnog stvaranja, a na vrhuncu svoje karijere jednako je popularan bio i u inozemstvu. Nakon brojnih hitova, pola stoljeća djelovanja na sceni koja i danas cijeni njegove zabavljačke sposobnosti, Jimmy Stanić sigurno ima što za ispričati. Uz tradicionalni trio vrsnih glazbenika koji Stanića prate na svim nastupima; Maria Igreca na gitari, Mladena Barakovića na basu i Julije Đula Njikoš za klavirom svirat će sve pjesme iz bogate Stanićeve karijere, a on će između svake numere ispričati kakav vic, dosjetku ili opservaciju poput one da je danas lakše snimiti ploču nego pluća.

Zagrebački klub Močvara u svojoj Turbini – turbo tribina i začarana Močvara u srijedu 11. siječnja predstavlja glazbenu zvijezdu koja je preživjela 2016. godinu – Jimmyja Stanića koji ovog mjeseca puni 87 godina života. Iza poznatog su šansonjera, ali i jednog od prvih hrvatskih stand-up komičara, već desetljeća uspješnog stvaranja, a na vrhuncu svoje karijere jednako je popularan bio i u inozemstvu. 

Nakon brojnih hitova, pola stoljeća djelovanja na sceni koja i danas cijeni njegove zabavljačke sposobnosti, Jimmy Stanić sigurno ima što za ispričati. Nama je za oko zapelo to kako nije mogao otići na turneju s orkestrom Diizzyja Gillespija s kojim je u Zagrebu nastupio na kontrabasu 1956. godine. Tada su mu, naime, bili na tri godine oduzeli putovnicu.

Jimmy Stanić
Kad je Jimmy Stanić počinjao karijeru pjevači nisu imali koncerte nego "čvrge" u barovima (SCREENSHOT: YouTube)

Razlog, smrt narodnog heroja Moša Pijade koja je Stanića i grupu glazbenika zatekla u Sofiji gdje su trebali nastupati. Rečeno im je da jedan dan ne smiju nastupati zbog dana žalosti.

„Ja mu velim OK, a ko bu nama taj dan platil?“, ispalio je Stanić i ubrzo bio prijavljen policiji od jednog iz skupine muzičara s kojima je bio na turneji.

Jimmy Stanić, osim toga, nikada nije dobio niti jednu nagradu, osim Porina za životno djelo, ali niti za jednu svoju izvedbu ili pjesmu. Najvećom nepravdom smatra što mu je u Opatiji na festivalu promaknula prva nagrada za pjesmu „Prolazi sve“. 

Njegovi su glazbeni počeci bili u barovima gdje su tada nastupali svi pjevači. Nije bilo koncerata. Jimmy je počeo pjevati u Varijeteu u Ilici, nastupalo se i u Ritz baru i upravo su vlasnici ova dva lokala Jimmyju predložili da gostuje na otvaranju beogradskog Terazije bara. Jimmy je na kraju u Beogradu ostao četiri godine i dobro upoznao tamošnju jazz, ali i komičarsku scenu. Često je nastupao s Mijom Aleksićem i Miodragom Petrovićem Čkaljom.

Oženio se tek kad je napunio 60, do 55. godine života je živio s mamom. Svoju suprugu Barbaru obožava i od nje se posljednjih 26 godina ne odvaja. Ona će s njim biti i u Močvari gdje je, nakon razgovora, planirana i svirka. Uz tradicionalni trio vrsnih glazbenika koji Stanića prate na svim nastupima; Maria Igreca na gitari, Mladena Barakovića na basu i Julije Đula Njikoš za klavirom svirat će sve pjesme iz bogate Stanićeve kajgane, a on će između svake numere ispričati kakav vic, dosjetku ili opservaciju poput one da je danas lakše snimiti ploču nego pluća.

Jimmy Stanić za sebe će reći da je prije svega zabavljač, ali ne sviđa mu se aktualna zabavno-glazbena scena jer ga, kaže on, ne oduševljava. A glazba te mora oduševljavati.

Upad na predstavljanje Jimmyja Stanića u Močvari besplatan je, pa ako tražite gdje ćete se ugrijati i provesti zabavnu večer sa zanimljivim ljudima, neka Turbina u Močvari bude vaša destinacija.

Luoiga.Com

Naslovna fotografija: Yugopapir


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije