SNIMKA KOJA JE ODUŠEVILA SRBIJU

Glumica Svetlana Bojković tijelom blokirala ulaz kamionu na deponiju

ritn by: A.B. | 27.05.2021.
SNIMKA KOJA JE ODUŠEVILA SRBIJU: Glumica Svetlana Bojković tijelom blokirala ulaz kamionu na deponiju
Poznata glumica Svetlana Bojković jučer je oduševila javnost u Srbiji, nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka kako nepokolebljivo i sa smiješkom staje na put kamionu koji je pokušao istovariti građevinski otpad na područje Bare Reve, uz samu obalu Dunava, nedaleko beogradskog naselja Krnjača. Nekadašnja oaza prirode, koja je stanište više od 150 vrsta ptica i važan segment u zaštiti naselja od poplava, posljednjih se godina pretvorila u ilegalno odlagalište otpada, a nekoliko lokalnih udruga već neko vrijeme organiziraju prosvjedne šetnje, s ciljem obrane prirode. Upozoravaju da je situacija takva da mještanima prijeti ekološka katastrofa te su pokrenuli inicijativu da se Bara Reva proglasi prirodnim dobrom. Jučer im se priključila i proslavljena 73-godišnja glumica, koju javnost najviše pamti po ulozi u tv seriji „Bolji život“. U trenutku kada se pojavio jedan kamion, čiji vozač je namjerio u Bari Revi istovariti otpad, Bojković je stala u prvi red i svojim tijelom krenula spriječiti prolazak teretnjaku. I u tome je uspjela.

Poznata glumica Svetlana Bojković jučer je oduševila javnost u Srbiji, nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka kako nepokolebljivo i sa smiješkom staje na put kamionu koji je pokušao istovariti građevinski otpad na područje Bare Reve, uz samu obalu Dunava, nedaleko beogradskog naselja Krnjača. 

Nekadašnja oaza prirode, koja je stanište više od 150 vrsta ptica i važan segment u zaštiti naselja od poplava, posljednjih se godina pretvorila u ilegalno odlagalište otpada, a nekoliko lokalnih udruga i inicijativa već neko vrijeme organiziraju prosvjedne šetnje, s ciljem obrane prirode i svoga zdravlja. Upozoravaju da je situacija takva da mještanima prijeti ekološka katastrofa te su pokrenuli inicijativu da se Bara Reva proglasi prirodnim dobrom. Jučer im se priključila i proslavljena 73-godišnja glumica, koju javnost najviše pamti po ulozi u televizijskoj seriji „Bolji život“.

U trenutku kada se pojavio jedan kamion, čiji vozač je namjerio u Bari Revi istovariti građevinski otpad, Bojković je stala u prvi red i svojim tijelom krenula spriječiti prolazak teretnjaku. I u tome je uspjela. Sve sa smiješkom i mahanjem nezadovoljnom vozaču.

Dan ranije tijelima su još jednom kamionu na isti način prolaz prepriječili okupljeni građani, a vozač je vrlo burno reagirao te im uputio niz psovki, a jednu prosvjednicu pozvao u kabinu kamiona da vidi „njegovu muškost“. Na kraju se podvijenog repa povukao, a gdje je istovario otpad nije poznato. 

„Otpadom je za sada zatrpano preko 20 hektara šume, a nijedna procedura za adekvatno uključivanje javnosti i vođenje adekvatne javne rasprave, kada je u pitanju tema od ovakvog značaja za javni interes nije ispoštovana, budući da stanovnici Krnjače nisu bili adekvatno obavešteni o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta, niti je postavljena tabla s informacijama o radovima“, upozorili su iz udruga „Bela čaplja“, „Kotež“ i „Komšija Krnjača“. Navode i kako se u ovom slučaju radi o kršenju ne samo zakona, već i brojnih međunarodnih konvencija na koje se Srbija obavezala. Prije nekoliko dana predstavnici ovih udruga odnijeli su nekoliko vreća građevinskog otpada pred Skupštinu Beograda, apelirajući na rješenje ove situacije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/Marko M. Dragoslavić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije