SAN I LUDILO

Na mjestu kultnog „Blata“ sjećamo se Tina Ujevića

ritn by: T.M. | 11.11.2022.
SAN I LUDILO: Na mjestu kultnog „Blata“ sjećamo se Tina Ujevića
Na mjestu zagrebačke kultne gostionice „Blato“, koju je godinama vjerno pohodio velikan domaćeg pjesništva, Tin Ujević, ove će se subote održati program „Sjećanje na Tina“, povodom 67. obljetnice njegove smrti. Spomenuto „Blato“ već dugo više nije „Blato“, nego otmjeni wine bar i trattoria imena „La Riseria“, koja Ujeviću vjerojatno i ne bi bila omiljena gostionica. Program koji počinje u 11 sati, organizirao je Teatar poezije, a uz obljetnicu Ujevićeve smrti, obilježava se i stota godišnjica objavljivanja njegove antologijske pjesme „Visoki jablani“ i devedeset godina od izlaska njegove treće zbirke poezije „Auto na korzu“. Među ostalima, u programu, odnosno scenskom kolažu, koji će se održati sudjelovat će kantautorica Sara Renar, dizajnerica Irena Šekez Sestrić i glumac Nikša Marinović.

Na mjestu zagrebačke kultne gostionice „Blato“, koju je godinama vjerno pohodio velikan domaćeg pjesništva, Tin Ujević, ove će se subote održati program „Sjećanje na Tina“, povodom 67. obljetnice njegove smrti. Spomenuto „Blato“ već dugo više nije „Blato“, nego otmjeni wine bar i trattoria imena „La Riseria“, koja Ujeviću vjerojatno i ne bi bila omiljena gostionica. 

Program koji počinje u 11 sati, organizirao je Teatar poezije, a uz obljetnicu Ujevićeve smrti, obilježava se i stota godišnjica objavljivanja njegove antologijske pjesme „Visoki jablani“ i devedeset godina od izlaska njegove treće zbirke poezije „Auto na korzu“. Među ostalima, u programu, odnosno scenskom kolažu, koji će se održati sudjelovat će kantautorica Sara Renar, dizajnerica Irena Šekez Sestrić i glumac Nikša Marinović.

UZ GODIŠNJICU SMRTI TINA UJEVIĆA: Literatura koja teče

„U scenskom kolažu 'Sjećanje na Tina' umjetnice i umjetnici obnavljaju izvanvremenski govor genijalnog pjesnika. U ovogodišnjoj svetkovini zastupljeni su antologijski poetski i prozni tekstovi: 'Proslov pred čitanje', 'Alkoholni sni', 'Džungla', 'Visoki jablani', 'Svakidašnja jadikovka', 'Pobratimstvo lica u svemiru', 'Igračka vjetrova' …“, objašnjavaju iz Teatra poezije.

Navode kako su za ovaj događaj odabrali „Blato“ upravo zato što je ta gostionica ušla u memoriju grada kao prostor u koji je zalazio veliki pjesnik, od 1940. godine pa sve do svoje smrti 1955. godine. Svoj zagrebački život, kažu, Ujević je rasporedio između Nacionalne knjižnice, podstanarske sobice u Selskoj ulici, Kazališne kavane i Blata, a za vratima gostionice Tin je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne monologe

„Grad je doživljavao kao moderni topos pakla, a kavanu kao čistilište: Kavana je unikum senzacije, sredina između erotske emocije, dnevnoga snobizma, intelektualne radoznalosti i duševnoga traženja. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. Kristalna kocka vedrine. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa otvaramo novi živi dijalog s čudesnim pjesnikom“, poručuju organizatori. 

Tin Ujević
U subotu u 11 sati (IZVOR: Teatar poezije)

Umjesto poziva na događaj za koji će ulaz biti besplatan iz „Teatra poezije“ citirali su pjesnika i esejistu, inače velikog poznavatelja Ujevićevog djela, pokojnog Tonka Maroevića: „Doista, Tinovo mjesto u našoj književnosti ishod je najčvršće odluke i najmanje sklonosti ikakvim kompromisima. Svu svoju erudiciju i kulturu on je uložio u stvaralaštvo, podredio slobodi svoje imaginacije, a filološka znanja i vještine upotrijebio je samo za preživljavanje.“

Istog dana, u 20 sati u zagrebačkom Teatru ITD dramski umjetnik Goran Matović i Sara Renar izvest će scenski kolaž nazvan „San i ludilo“. Autor kolaža je sam Matović, Sara Renar potpisuje glazbu, dok je Anica Tomić umjetnička savjetnica, a Marko Mijatović zadužen za oblikovanje svjetla. Nova verzija predstave zamišljena je kao posveta Tinu i njegovu velikom interpretu Arsenu Dediću.

„'San i ludilo' je izraz odanosti pjesniku koji je u Goranu Matoviću i Sari Renar dobio vjerodostojne tumače. U cjelovitoj viziji zrcali se lucidno i ispaćeno lice neumrlog Tina, koji u svakom vremenu traži i nalazi novu publiku kako je potvrdila oduševljena publika na nedavnoj premijeri u Teatru ITD“, poručuju organizatori „Sjećanja na Tina“.

Za razliku od popodnevnog događanja u „Blatu“, ulaznica za scenski kolaž u ITD-u će se naplaćivati po cijeni od 60 kuna, uz napomenu da studenti i umirovljenici mogu ostvariti značajan popust te ulaznica za njih stoji tek 30 kuna

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikimedia/Nostalgija svjetlosti

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije