S RIJEČI NA DJELO

„Žene treba kazniti za pobačaj, muškarce ne“

ritn by: E.K. | 01.02.2017.
S RIJEČI NA DJELO: „Žene treba kazniti za pobačaj, muškarce ne“
I dok je slavni američki redatelj Michael Moore putem društvenih mreža pozivao Amerikance da u što većem broju prosvjeduju protiv izbora kandidata američkog predsjednika Donalda Trumpa, Neila Gorsucha, za suca Vrhovnog suda, Trump je slavodobitno predstavio svog kandidata. Tim bi se izborom otvorila mogućnost obnove konzervativne većine u najvišem sudu u Sjedinjenim Američkim Državama koji svojim odlukama presuđuje u nizu ključnih pitanja poput, recimo, pobačaja. Kakva regulacija pobačaja bi odgovarala novoizabranom američkom predsjedniku može se nazrijeti iz njegovog intervjua emitiranog na MSNBC-u, Channel 4, 31. ožujka prošle godine. U tom je razgovoru Trump objasnio kako žene treba kažnjavati za pobačaj, ali ne i muškarce, jer njih očito ne smatra „odgovornima za pobačaj“, unatoč voditeljevoj opasci da muškarci obično „jesu uključeni“.

„Još jedan mračni dan je pred nama. Nema načina da vedro gledamo na ono što će se dogoditi večeras u 20 sati kad Donald Trump počinje s planiranim preuzimanjem Vrhovnog suda. Večeras će objaviti prvi izbor kojim će popuniti mjesto, koje su republikanci odbijali dati Obami da popuni tijekom protekle godine. Večeras u 19 sati trebamo otići tamo u što većem broju, prosvjedovati protiv njegovog izbora za koji je obećao da će učiniti pobačaj ilegalnim“, pozivao je jučer američki redatelj Michael Moore Amerikance, iskazujući bojazan kako bi se još dva mjesta na Vrhovnom sudu u bližoj budućnosti mogla osloboditi, a Trump ih popuniti „svojim ljudima“.

I dok su se ljudi okupljali, Trump je nominirao Neila Gorsucha na ispražnjeno mjesto suca Vrhovnog suda, a tim bi se izborom otvorila mogućnost obnove konzervativne većine u najvišem sudu u Sjedinjenim Američkim Državama koji svojim odlukama presuđuje u nizu ključnih pitanja poput, recimo, pobačaja. Kakva regulacija pobačaja bi odgovarala novoizabranom američkom predsjedniku može se nazrijeti iz njegovog intervjua emitiranog na MSNBC-u, Channel 4, 31. ožujka prošle godine., On bi, naime, zbog pobačaja kažnjavao žene, ali ne i muškarce. Ovako je izgledao taj razgovor:

Voditelj: Vjerujete li u kaznu za pobačaj - da ili ne? Kao princip? 

Trump: Odgovor je da, treba postojati neki oblik kazne.

Voditelj: Za žene?

Trump: Da, treba postojati neki oblik kazne.

Voditelj: Deset centi, deset godina, što?

Trump: To ne znam, to ne znam, ne znam.

Voditelj: Kako ne znate? Imate stav o svemu drugom?

Trump: Ne znam. Da, imam stav o svemu drugom, ovo je vrlo komplicirana pozicija.

Voditelj: Kad kažete da ste "pro-life" (za život), želite reći da biste zabranili pobačaj. Kako biste zabranili pobačaj bez nekakve sankcije? Onda dolazimo do škakljivog pitanja, kakvu sankciju biste uveli? Globu na ljudski život, na ono što vi nazivate ubojstvom?

Trump: Moralo bi biti određeno.

Voditelj: Zatvor za mlade žene koje ostanu trudne?

Trump: Moralo bi biti određeno.

Voditelj: Što s muškarcem s kojim je zatrudnjela? Je li on pred zakonom odgovoran za pobačaj? Ili on nije odgovoran za pobačaj?

Trump: Nije, različiti ljudi, različiti osjećaji, rekao bih - ne.

Voditelj: Pa obično i oni jesu uključeni…

„Sudac Gorsuch posjeduje izuzetne pravne sposobnosti, briljantan um, sjajnu disciplinu, i ima podršku dvije stranke“, predstavio je Trump svog pulena Gorsucha, inače trenutno suca Američkog prizivnog suda koji pokriva šest saveznih država na zapadu SAD-a.

Inače, još 23. siječnja Trump je u jednom proglasu aktivirao smjernicu prema kojoj se zabranjuje svim organizacija diljem svijeta financiranima američkim novcem da organiziraju prekide trudnoće ili daju bilo kakve informacije o tom pitanju. Trenutno SAD izdvaja 575 milijuna dolara godišnje za programe za kontrolu nataliteta u više od 40 zemalja. Ukoliko se ne pridržavaju smjernice bit će im obustavljen dotok novca.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije