REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Ovo su najpopularniji hrvatski političari na internetu i društvenim mrežama

ritn by: Melisa Skender/Ivan Kegelj | 13.09.2016.
REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Ovo su najpopularniji hrvatski političari na internetu i društvenim mrežama
Prije nego biračke glasove, manje stranke otele su u predizbornoj kampanji HDZ-u i SDP-u dio medijske pozornosti na internetu i društvenim mrežama. Pokazalo je to istraživanje „Predizborna kampanja na internetu“ Mediatoolkita provedeno od 5. kolovoza do 5. rujna. Uspoređujući pak koja se stranka više spominjala na Facebooku, a koja na Twitteru, ustanovljeno je kako HDZ uvjerljivo vodi na Facebooku, dok se o SDP-u više raspravlja na Twitteru. Kao zanimljivost pojavljuje se stranka Pametno koja je na Twitteru prestigla Most, a na Facebooku mu se opasno približila kao tema o kojoj se na društvenim mrežama raspravlja. Most je, osim toga, na Twitteru u kampanji bio i najslabije zastupljena stranka. Na kraju donosimo i listu top pet najviše spominjanih političara na internetu i top pet na društvenim mrežama. A ovo su rezultati.

Prije nego biračke glasove, manje stranke otele su u predizbornoj kampanji HDZ-u i SDP-u dio medijske pozornosti na internetu i društvenim mrežama. Pokazalo je to istraživanje „Predizborna kampanja na internetu“ Mediatoolkita provedeno od 5. kolovoza do 5. rujna. 

Najveće iznenađenje izbora, Živi zid, bio je u tih mjesec dana i najaktivnija stranka na Facebooku. Imali su ukupno 297 objava, svaka se u prosjeku dijelila 68 puta i imala prosječno 646 reakcija korisnika. Usporedbe radi HDZ na drugom mjestu imao je prosjek od 446 reakcija po objavi.

Uspoređujući podatke s onima iz kampanje za parlamentarne izbore 2015. godine koju je Mediatoolkit na isti način pratio, vidljiv je rast prisutnosti manjih stranaka na internetu i društvenim mrežama. Pored Mosta i Živog Zida, tu je i stranka Pametno, a tek na začelju su koalicijski partneri SDP-a, HNS i HSS. HSU je u mjerenih mjesec dana kampanje imao samo četiri objave pa su analitičari Mediatoolkita zaključili kako stranka Facebook očigledno ne smatra značajnim kanalom za svoju ciljanu publiku.

HDZ
Stranka koja se najviše spominjala na Facebooku (FOTO: Lupiga.Com)

Predizborna kampanja na internetu je u kolovozu, u odnosu na srpanj, zamrla, pokazuje istraživanje. Zahuktala se tek nakon što je 24. kolovoza objavljena vijest o razgovoru Zorana Milanovića s braniteljima. Donijelo je to Milanoviću i veliku prednost u broju spominjanja na internetu i društvenim mrežama, pokazuje istraživanje Mediatoolkita koje se, međutim, ne upušta u ocijene koliko su pozitivne, a koliko negativne bile konotacije. 

Sljedeći na internetu najčešće spominjani političar bio je u promatranom razdoblju novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dok je Milan Bandić iza njega na trećem mjestu. No, na društvenim mrežama zagrebački gradonačelnik uspio se probiti na drugo mjesto, ispred Plenkovića. 

„Bandiću je velik broj spominjanja donijelo vođenje grada Zagreba, kao i činjenica da je stranku nazvao po sebi, pa se tako spomene svaki put kad govori i netko drugi iz njegove stranke“, stoji u istraživanju Mediatoolkita koje spominje i to da najviše fanova na Facebooku ima Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji se, baš kao i Božo Petrov iz Mosta, na društvenim mrežama znatno manje spominjao.

Iva Vilibor Sinčić
Političar s najviše fanova na Facebooku (FOTO: Lupiga.Com)

Uspoređujući pak koja se stranka više spominjala na Facebooku, a koja na Twitteru, ustanovljeno je kako HDZ uvjerljivo vodi na Facebooku, dok se o SDP-u više raspravlja na Twitteru. Kao zanimljivost pojavljuje se stranka Pametno koja je na Twitteru prestigla Most, a na Facebooku mu se opasno približila kao tema o kojoj se na društvenim mrežama raspravlja. Most je, osim toga, na Twitteru u kampanji bio i najslabije zastupljena stranka. 

„U predzadnjem tjednu kampanje HDZ je pretekao SDP po broju spominjanja te i sada drži prvo mjesto“, kaže istraživanje predizborne kampanje na internetu zaključeno 5. rujna. Na kraju donosi i listu top pet najviše spominjanih političara na internetu i top pet na društvenim mrežama. A ovo su rezultati.

 

Internet

1. Zoran Milanović

2. Andrej Plenković

3. Milan Bandić

4. Božo Petrov

5. Ivan Vilibor Sinčić

 

Društvene mreže: 

1. Zoran Milanović

2. Milan Bandić

3. Andrej Plenković

4. Božo Petrov

5. Ivan Vilibor Sinčić

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

  20.08.2019.

  Boba Đuderija

  TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

 2. BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

  16.08.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

 3. SLUČAJ KGK: U boj u boj za NATO svoj!

  11.08.2019.

  Nataša Škaričić

  SLUČAJ KGK: U boj u boj za NATO svoj!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije