REZULTATI ISLANDSKOG EKSPERIMENTA

U ranoj fazi epidemije u općoj populaciji ima najmanje 0,6 posto zaraženih

ritn by: Vedrana Simičević | 15.04.2020.
REZULTATI ISLANDSKOG 'EKSPERIMENTA': U ranoj fazi epidemije u općoj populaciji ima najmanje 0,6 posto zaraženih
U uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeni su jučer službeni rezultati jedinstvenog islandskog „eksperimenta“, odnosno testiranja opće populacije na COVID-19 koji su pokazali da među stanovnicima u ovoj, ranijoj fazi epidemije, ima najmanje 0,6 posto pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Rezultat je to koji, poručili su iz tvrtke DeCode Genetics odgovorne za testiranja, potvrđuje važnost tzv. nevidljivih slučajeva i intenzivnijeg testiranja kako bi se znali pravi razmjeri zaraze. Za početak važno je dati opću sliku Islanda u kontekstu epidemiološke situacije. Radi se o zemlji koja ima 364.000 stanovnika, s praktički jednim velikim „ulazom“ u državu – međunarodnim aerodromom u Reykjaviku. Islanđani su s testiranjem započeli u veljači, a prvi potvrđeni slučaj imali su 28. veljače u vidu osobe koja se vratila iz sjevernog dijela Italije.

U uglednom znanstvenom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeni su jučer službeni rezultati jedinstvenog islandskog „eksperimenta“, odnosno testiranja opće populacije na COVID-19 koji su pokazali da među stanovnicima u ovoj, ranijoj fazi epidemije, ima najmanje 0,6 posto pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Rezultat je to koji, poručili su iz tvrtke DeCode Genetics odgovorne za testiranja, potvrđuje važnost tzv. nevidljivih slučajeva i intenzivnijeg testiranja kako bi se znali pravi razmjeri zaraze.

Za početak važno je dati opću sliku Islanda u kontekstu epidemiološke situacije. Radi se o zemlji koja ima 364.000 stanovnika, s praktički jednim velikim „ulazom“ u državu – međunarodnim aerodromom u Reykjaviku. Islanđani su s testiranjem započeli u veljači, a prvi potvrđeni slučaj imali su 28. veljače u vidu osobe koja se vratila iz sjevernog dijela Italije. Nakon toga započeli su s intenzivnijim testiranjem i traganjem za kontaktima zaraženih, koji su smještani u izolaciju ili karantenu. Zatvorene su neke uslužne djelatnosti poput frizera i fakulteti, zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, no restorani i škole su ostali otvoreni.

Tvrtka DeCode Genetics poznatog islandskog genetičara Karija Stefanssona testiranja je vršila u suradnji s islandskim državnim Direktoratom za zdravlje i bolnicom Nacionalnog sveučilišta, a krajnji cilj bio je praćenje načina na koji se virus širi u populaciji. I dok su spomenute državne institucije testirale osobe koje su potencijalno bile izložene izvorima zaraze ili su zbog simptoma završile u bolnici, DeCode Genetics je dodatno testirao opću populaciju. 

Rezultati testiranja iz zdravstvenog sustava osoba s visokom sumnjom na zarazu do 4. travnja pokazali su da je među testiranima, njih gotovo 10.000, bilo 13,3 posto pozitivnih. No puno zanimljiviji rezultati su oni vezani isključivo za populaciju koju je testirao DeCode Genetics, dakle tzv. opću populaciju koja na ovaj način dosad nije još testirana niti u jednoj državi svijeta.


 Islanđani su s testiranjem započeli u veljači, a prvi potvrđeni slučaj imali su 28. veljače (FOTO: rawpixel)

Ova testiranja započela su 13. ožujka i bila su otvorena i besplatna za sve stanovnike Islanda koji su bili bez simptoma ili su imali vrlo blage simptome nalik običnoj prehladi. Svi koji su se htjeli testirati prethodno su se trebali registrirati putem interneta. U ovoj grupaciji testiranih bilo je 0,8 posto zaraženih. Kako su među njima bile i osobe koje su se ipak javljale zbog vlastite sumnje na zarazu, znanstvenici su dodatno testirali potpuno slučajan uzorak od 2.283 osoba koje su na testiranje pozivane telefonom. Među njima je bilo 0,6 posto zaraženih. Sve skupa do 4. travnja testiralo se više od 13.000 osoba iz opće populacije.

Naravno, iznimno je komplicirano tumačiti ove brojke u kontekstu drugih zemalja od kojih svaka ima različitu epidemiološku situaciju, no činjenica je da 0,6 posto infekcija u općoj populaciji u tzv. ranoj fazi epidemije daje naznaku puno većih brojki zaraženih u bilo kojoj državi. Austrijski matematičari sa Instituta za statistiku i matematiku Sveučilišta za ekonomiju i poslovanje u Beču pokušali su matematičkim modelima, temeljenim upravo na tada još preliminarnim rezultatima testiranja na Islandu, procijeniti „skrivene brojke“ zaraženih u Austriji. Njihovi modeli pokazali su da je broj pozitivnih osoba na SARS-Cov-2 devet puta veći no što govore službeni podaci.

DeCode je u radu objavljenom u The New England Journal of Medicine objavio i rezultate sekvencioniranja virusa iz 643 uzorka inficiranih osoba, izradivši „obiteljsko stablo“ različitih haplotipova. Između ostalog ustanovili su da su najraniji slučajevi gotovo u potpunosti bili povezani s mutacijom virusa tipičnim za Italiju i Austriju. Kasniji slučajevi pokazali su povezanost s drugim tipovima virusa koji sad prevladavaju u zemljama poput Velike Britanije. Samo na Islandu, genetičari su do 4. travnja zabilježili 291 mutaciju virusa koja nije zabilježena nigdje drugdje.

"Nadamo se da ćemo s našim pokušajima da pažljivo mapiramo molekularnu epidemiologiju COVIDa-19 na Islandu pomoći cijelom svijetu s podacima koji mogu koristiti u suzbijanju pandemije. Znanje o tome koliko je virus raširen u zajednici i kako se raširio omogućuje da se pandemija rješava na inteligentan način", kazao je Stefansson.

Inače, do današnjeg datuma na Islandu je zabilježeno 1.720 slučajeva zaraze koronavirusom, otprilike jednak broj kao i u Hrvatskoj (1.741). Na Islandu je do sada osam osoba umrlo, a u Hrvatskoj 34. Što se broja testiranja tiče, u Hrvatskoj je na 1.000 stanovnika provedeno 4,6 testiranja, dok je Islandu obavio 109,5 testiranja na tisuću stanovnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: geauxguard.la.gov

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije