RASISTIČKI, ŠOVINISTIČKI I MIZOGINO

Kako je vozač angažiran na riječkom Bijenalu odbio voziti Ciganke i kurve

ritn by: I.F./I.K. | 26.07.2018.
RASISTIČKI, ŠOVINISTIČKI I MIZOGINO: Kako je vozač angažiran na riječkom Bijenalu odbio voziti 'Ciganke i kurve'
Na Bijenale industrijske umjetnosti, koji se održava u Labinu i Rijeci, sjenu je bacio incident u kojem je umjetnica Selma Selman izvrijeđana na najružniji način. Nekoliko svjedoka tog incidenta ispričalo nam je da je Selma Selman verbalno napadnuta na najprimitivniji način, da ju je vozač istjerao iz minibusa zbog čaše crnog vina, nakon čega je sasuo salvu uvreda. Između ostalog, potvrdili su nam svjedoci događaja, vozač je tvrdio da ne želi voziti Cigane, jer oni nose zlu sreću. Tragom dvije oprečne verzije incidenta, jedne vozačeve, a druge Selme Selman, suradnici Lupige kontaktirali su više svjedoka tog događaja, želeći otkriti tko ne govori istinu. Jedan od svjedoka incidenta bio je pisac Goran Ferčec. "Bio je izuzetno vulgaran i bezobrazan. Nisam znao na što se njegove uvrede odnose pa sam upitno rekao: oprostite? On je digao ruku u smjeru dvije djevojke koje su izišle i rekao da mu je puna ona stvar idiota i debila, nakon čega je počeo vrijeđati. Sasuo je salve uvreda, jednu za drugom, u potpuno iziritiranom stanju", prepričava nam.

Na Bijenale industrijske umjetnosti, koji se održava u Labinu i Rijeci, sjenu je bacio incident u kojem je umjetnica Selma Selman izvrijeđana na najružniji način. Nekoliko svjedoka tog incidenta ispričalo nam je da je Selma Selman verbalno napadnuta na najprimitivniji način, da ju je vozač istjerao iz minibusa zbog čaše crnog vina, nakon čega je sasuo salvu uvreda. Između ostalog, potvrdili su nam svjedoci događaja, vozač je tvrdio da ne želi voziti Cigane, jer oni nose zlu sreću. O incidentu se najprije oglasila sama umjetnica, na svom Facebook profilu. Evo što je o tome zapisala.

"Danas, u državi koja je dio Balkana, ali i dio Europske unije, u državi čija je reprezentacija osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu, verbalno sam napadnuta zbog svoje nacionalnosti. Također, moja prijateljica Ivana i ja nazvane smo kurvama. Što se dogodilo? 'Neću voziti Cigane, jer oni nose zlu sreću, a i ne vozim kurve. Ja vozim za dom i poglavnika'. Za dom spremni - to je od tridesetih godina prošlog stoljeća bio moto fašističkih ustaša. Verbalno sam napadnuta od strane čovjeka koji je dvostruko stariji od mene, a bio je angažiran kao vozač za Bijenale. Bila sam na otvorenju Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu, gdje sam izlagala, ali moja instalacija također je izložena i u muzeju suvremene umjetnosti u Rijeci. Bilo je kasno i trebali smo putovati u Rijeku. Krenula sam sa svojom prijateljicom Ivanom Ivković i sjela sam u minibus, ne razmišljajući da u ruci imam čašu crnog vina. Sjedila sam na sjedištu, kad je čovjek počeo vikati na mene zato što sam u minibus unijela tu čašu vina. Doslovno se derao na mene, izgovarajući različite uvrede. Pokušala sam se zaštititi, govoreći mu da me je mogao upozoriti na pristojan način i upozoravajući ga da nema pravo derati se na mene. Izišla sam napolje, nadajući se da ćemo ponovo ući u kombi kad popijem tu čašu vina. Nije me pustio unutra, nego mi je rekao sve te stvari: kurva, Ciganka, zla sreća... Od svojih kolega dobila sam podršku. Nemam pojma što se događalo dalje, jer sam otišla iz Hrvatske", napisala je na svom Facebook profilu umjetnica Selma Selman.

Selma Selman: "Doslovno se derao na mene, izgovarajući različite uvrede..." (SCREENSHOT: YouTube)

Kad je javnost o tome izvijestio Novi list, u komentarima objavljenim na Facebooku profilu ove medijske kuće javio se i vozač koji je, kako potvrđuju i svjedoci, vrijeđao Selmu Selman. Njegovo ime je Krešimir Marinčić, vlasnik je tvrtke Transfer service.

"Ja sam taj vozač koji je vozio gospodičnu. Da ne vozim Rome, ne bih ju još u Rijeci pustio u minibus, a niti dan ranije ne bih cijeli dan vozio nju i ostale goste po Istri. Nemam problema ni s Romima, ni sa kurvama, vozim svih koji se ponašaju kao uljuđeni putnici. Gospođa se htjela voziti s punom čašom crnog vina u mom minibusu, što ne bih dozvolio nikad nikome. Rekao sam gospođi da možemo pričekati da popije vino i nek poslije uzme tu čašu sa sobom, ako joj je toliko draga. Imam svoj obrt od 2010. godine i vozim od Indijaca, Koreanaca, Srba, Amerikanaca.. Ne postoji narod čijeg pripadnika nisam vozio. A ovo s ovim NDH pozdravom je najveća nebuloza koju sam za sebe čuo. Učio sam povijest u osnovnoj, a i srednjoj školi i bolje da ne pišem što mislim o toj temi, sad je 2018. i boli me briga i za poglavnika i za Tita i 40 i neku. Gospođi je možda trebala medijska pažnja zbog izložbe ili čega, a ja razmišljam ozbiljno o tužbi za klevetu. Imao sam svojih grešaka u životu i sve sam ih skupo platio, ali gadarije mi nitko neće stavljati u usta. I gospođa je bila pijana i to jako, pa se nadam da i ti svjedoci mogu i to potvrditi", napisao je Krešimir Marinčić. Njegova objava osvojila je simpatije brojnih posjetitelja Facebook stranice Novog lista

Screenshot komentara vozača koji je izvrijeđao Selmu Selman (SCREENSHOT: Facebook)

Do njegovog javljanja na Facebook profilu spomenutog medija, identitet vozača nije bio poznat. Naime, organizatori Bijenala industrijske umjetnosti potvrdili su da se ružni incident dogodio, ali s imenom vozača nisu izišli u javnost, nego su se najavili za razgovor tvrtki preko koje su unajmili tog čovjeka. Kad je sam otkrio svoj identitet, vozač je odbio dati izjavu novinama koje su izvijestile o incidentu.

O svemu se, pak, oglasio i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, putem svog ravnatelja Slavena Tolja.

"Kao Muzej osuđujemo to što se dogodilo i tražit ćemo javnu ispriku. Razgovarali smo s ljudima iz firme koja je iznajmila kombi i održat ćemo s njima sastanak. Umjetnica Selma Selman bila je jako uzrujana zbog svega što se dogodilo. Na sve to pokušavamo gledati tako da i vozač koji je tako reagirao ima svoju priču i neku traumu", poručio je Slaven Tolj.

Tragom dvije oprečne verzije incidenta, jedne vozačeve, a druge Selme Selman, suradnici Lupige kontaktirali su više svjedoka tog događaja, želeći otkriti tko ne govori istinu. Jedan od svjedoka incidenta bio je pisac Goran Ferčec.

"Svjedočio sam početku tog konflikta. To je bilo na samom početku organizacije našeg povratka iz Labina u Rijeku. Organizator nas je zvao da se vratimo u autobus. Kako sam prilazio tom mini autobusu, dvije djevojke, Ivana Ivković i Selma Selman iz minibusa su izlazile. Propustio sam ih, ušao i vozaču poželio dobru večer. Nije mi odgovorio. Razgovarao je sam sa sobom. Bio je izuzetno vulgaran i bezobrazan. Nisam znao na što se njegove uvrede odnose pa sam upitno rekao: oprostite? On je digao ruku u smjeru dvije djevojke koje su izišle i rekao da mu je puna ona stvar idiota i debila, nakon čega je počeo vrijeđati. Sasuo je salve uvreda, jednu za drugom, u potpuno iziritiranom stanju. Pitao sam o čemu se radi, a on je rekao da je jedna od djevojaka ušla u autobus s čašom vina. Rekao sam: ako jest, postoji način da se to riješi, da način na koji on to radi nije u redu. To je bilo potpuno neprihvatljivo. Kod njega je taj bijes rastao i rastao, a u jednom trenutku je rekao da nema šanse da je vozi, pritom je spominjao Cigane. Ja sam tome svjedok. Govorio je da nema nikakve šanse da ona uđe u kombi. Ja sam na to skupio svoju torbu. Osim mene, bila su tu i dva stranca, koji ne govore naš jezik. Izišao sam, njih sam ostavio u busu, a oni su izišli sami jer su shvatili da je posrijedi neki incident. Svi smo napustili bus i nitko se nije htio vratiti. Vidio sam poruku koju je vozač napisao na Facebook stranici Novog lista i sve što je napisao bila je laž. Kad sam napustio bus, nisam više prilazio blizu, jer nisam znao možemo li očekivati i fizički napad. To je bilo potpuno van kontrole. Pozvao sam kustosicu Sabinu, koja je pozvala organizatora Zahtilu, a on je konverzaciju s vozačem preuzeo na sebe. Busu se više nisam približavao. Ono što sam pročitao u poruci koju je poslao vozač van je pameti i potpuna je neistina. Da je to što je napisao istina, ne bi mu deset ljudi napustilo autobus. Postojao je, dakle, razlog da mi iziđemo iz autobusa, iako nismo imali prijevoz do Rijeke, situacija je bila takva da nam ništa drugo nije preostalo. Nikad tako nešto nisam vidio i potpuno sam ostao zatečen. Bilo je to rasistički, šovinistički i mizogino. Mogu ovo ponoviti još stotinu puta ako treba, znam što sam sve to vidio i čuo", ispričao je Goran Ferčec.

Goran Ferčec: "Bilo je to rasistički, šovinistički i mizogino" (FOTO: Flickr/Tomislav Medak)

Slučaju je svjedočio i srbijanski teatrolog i kazališni redatelj Bojan Đorđev. On je bio u minibusu.

"Ja sam bio tamo kad je vozač izbacio dvije žene. To me je iznenadilo pa sam pitao u čemu je problem. On je rekao: Ciganka! Ne mogu voziti Cigane, oni nose zlu sreću. To je ono što sam čuo, što je direktno meni rekao. Ja sam tad izišao napolje. Poslije su izišli i drugi umjetnici koji su bili u kombiju. Zatim, kad je naš organizator Marko pričao s vozačem, preko Marka je do nas došlo da je vozač rekao da ne vozi Cigane i kurve. Marko nam je prepričao kako je vozač rekao još i to da on vozi samo za domovinu i poglavnika. Ja ga nisam čuo da to izgovara; čuo sam to od čovjeka koji je pričao s njim. S nama su u autobusu bila i još dva umjetnika, stranca koji ne razumiju hrvatski jezik. I oni su izišli iz autobusa, jer su shvatili da se događa nešto ružno", prepričao nam je Đorđev.

Bojan Đorđev: "Rekao je: Ciganka! Ne mogu voziti Cigane..." (FOTO: Facebook/Vladimir Opsenica) 

Razgovarali smo, također, i s organizatorom labinskog dijela Bijenala Deanom Zahtilom. On nije svjedočio samom incidentu, ali je kasnije na sebe preuzeo dužnost da razgovara s vozačem.

"Vozač je bio vrlo grub, na način: što ti hoćeš? Barem jedan čovjek mi je rekao i da ga je čuo kako govori da on vozi za dom i poglavnika. Barem jedan očevidac mi je rekao da je čuo i te riječi. Vozač je tvrdio da Selmi Selman nije dopustio da uđe u minibus s čašom vina, ali to nije razlog da se nekog vrijeđa", kaže za Lupigu Zahtila.

Drugi ljudi koji su bili na licu mjesta, a razgovarali smo s još troje njih, nisu bili prisutni u kombiju kad je vozač vrijeđao Selmu Selman, ali su potvrdili da se incident dogodio i da je minibus iz Labina otišao bez putnika.

Pokušavajući doznati nešto više o vozaču, Google pretragom utvrdili smo da je čovjeka koji nosi isto ime i prezime - Krešimir Marinčić - u prosincu 2010. godine vozač tvrtke Cammeo Miroslav Bendra optužio za fizički napad. Rekao je da ga je nakon povratka s jedne vožnje iz Opatije, na riječkom autobusnom kolodvoru Žabica napao i više puta šakom udario Krešimir Marinčić, zbog navodnog uzimanja putnika. Pritom mu je, tvrdio je Bendra, rasjekao usnu i oštetio zubnu protezu. Nismo uspjeli utvrditi radi li se o istom Krešimiru Marinčiću, koji je verbalno napao umjetnicu Selmu Selman, ali bilježimo kako je 2010. godine prozvani taksist Krešimir Marinčić, u to vrijeme predsjednik Autotaksi sekcije Udruženja obrtnika Rijeka, demantirao da se ovaj napad dogodio. Ustvrdio je da ništa od toga što je navodno napadnuti vozač rekao nije istina, baš kao što je Krešimir Marinčić iz incidenta o kojem pišemo ustvrdio da nije vrijeđao umjetnicu, spominjući pritom Cigane, kurve, zlu sreću i, navodno, dom i poglavnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: selmaselman.mayfirst.org

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije