PROTUAKCIJA U ZAGREBU

Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima

ritn by: I.F. | 19.10.2017.
PROTUAKCIJA U ZAGREBU: Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima
Na nekoliko lokacija u Zagrebu građani večeras polažu cvijeće na antifašističke spomenike. Događa se to poslije jučerašnjeg poziva na „protuakciju“, koji je uslijedio nakon što su nepoznati simpatizeri ustaštva početkom tjedna nasrnuli na dva zagrebačka spomenika. Prvo su na tek vraćenoj bisti Ive Lole Ribara plavom bojom ispisali slovo „U“ s križem povrh slova, da bi potom oštetili i spomenik palim borcima NOB-a na zagrebačkoj Trešnjevci. Tamo su osim slova „U“, neizostavnog križa, napisali i "NDH", kraticu koja označava zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku. Stoga se građane pozvalo da izraze gestu sjećanja i zahvalnosti te polože cvijeće pored biste Ive Lole Ribara i spomenika na Trešnjevci, a za one koji nisu u Zagrebu da to učine na nekom spomeniku NOB-u koji im je u blizini. Fotografije koje su snimljene večeras, pokazuju da su se građani odazvali na ovaj poziv i ostavili cvijeće pokraj napadnutih spomenika.

Na nekoliko lokacija u Zagrebu građani večeras polažu cvijeće na antifašističke spomenike. Događa se to poslije jučerašnjeg poziva Antifašističkog vjesnika na „protuakciju“, koji je uslijedio nakon što su nepoznati simpatizeri ustaštva početkom tjedna nasrnuli na dva zagrebačka spomenika. Prvo su na tek vraćenoj bisti Ive Lole Ribara plavom bojom ispisali slovo „U“ s križem povrh slova, te bistu obojili u plavo, da bi potom oštetili i spomenik palim borcima NOB-a na zagrebačkoj Trešnjevci. Tamo su osim slova „U“, neizostavnog križa, napisali i "NDH", kraticu koja označava zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku. 

BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

ANTIFAŠISTIČKA PROTUAKCIJA: "Pokažimo da Lolo, Joža i Kata nisu sami!"

Spomenici NOB-u još su od početka devedesetih na stalnom udaru simpatizera ustaškog režima. Prema nekim procjenama od 1990. do 2000. godine uništeno ih je više od 4.000, a tek se rijetki obnavljaju, a i kada se obnove, poput slučaja s bistom Ive Lole Ribara, ubrzo ponovno budu oštećeni. Primjerice, spomenuti spomenik na Trešnjevci, inače podignut u spomen na 49 palih boraca od kojih je devet žena, samo je prošle godine napadnut čak četiri puta.

Adžijina
Cvijeće večeras pod spomenikom palim borcima na Trešnjevci (FOTO: AV)

Nakon novih napada na antifašističke spomenike Antifašistički vjesnik pozvao je jučer građane da izraze gestu sjećanja i zahvalnosti te polože cvijeće pored biste Ive Lole Ribara i spomenika na Trešnjevci, a za one koji nisu u Zagrebu da to učine na nekom spomeniku NOB-u koji im je u blizini.

Cvijeće
Desetljećima Ivo Lola Ribar nije dobio ovoliko cvijeća (FOTO: AV)

Fotografije koje su snimljene večeras, pokazuju da su se građani odazvali na ovaj poziv i ostavili cvijeće pokraj napadnutih spomenika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički Vjesnik

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

 2. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 3. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije