NOĆNA AKCIJA POLICIJE U SPLITU

Uklonjen uklesani ustaški pozdrav sa spomenika HOS-ovcima!

ritn by: Ana Benačić i Ivan Kegelj | 28.01.2015.
NOĆNA AKCIJA POLICIJE U SPLITU: Uklonjen uklesani ustaški pozdrav sa spomenika HOS-ovcima!
Natpis "Za dom spremni" sa spomenika IX. bojnoj, koja je nosila ime ustaše Rafaela Bobana, uklonjen je u Splitu u srijedu navečer iza 20 sati. Akciju je odradilo dvadesetak policajaca redovne i interventna policije. Oni su se bez prethodne najave gotovo prikrali spomeniku i alatom odstranili slova postavljena još krajem prošle godine. Policajac koji je to učinio nosio je masku preko lica, po svemu sudeći zbog straha za njegovu sigurnost, što je skandal sam po sebi. Sam spomenik otkriven je na Dan pobjede nad fašizmom uz prisustvo splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Zbog ovog je natpisa na spomeniku pokrenuta peticija za njegovo uklanjanje.

Neformalna građanska platforma za borbu protiv fašizma i antisemitizma, naime, obratila se na više instanci u državi zbog ove intervencije za koju je odgovornost na sebe preuzeo HČSP. Zatražili su putem peticije da, sukladno ustavnom određenju Republike Hrvatske kao antifašističke zemlje, te pratećim zakonskim odredbama, nadležna tijela sa spomenika 9. Bojne HOS-a u Splitu hitno uklone nedavno uklesani natpis “Za dom spremni”, ali i sam spomenik.

Ustaški pozdrav uklonjen s spomenika! (FOTO: Facebook)

"ZA DOM SPREMNI bio je fašistički - ustaški poklič, lokalni pandan nacističkom pozdravu 'Sieg Heil', te je njegovo javno isticanje protivno zakonu i podložno kaznenom progonu. Unatoč toj činjenici natpis 'ZA DOM SPREMNI' odnedavno stoji uklesan na spomenutom spomeniku, čime se krši zakon, sve to još uvijek bez reakcije nadležnih tijela. Danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, tražimo da nadležna tijela postupe po službenoj dužnosti te da se sporni dio spomenika hitno ukloni, a odgovorni kazneno procesuiraju. Sporni spomenik podigla je vojna postrojba 9. bojna HOS-a koja nosi i naziv "Rafael Boban" – u čast ustaškom ratnom zločincu, a ustaški poklič im je i u statutu", naveli su.

GADLJIVA SCENA U SPLITU: Crna bojna nije imala muda otkriti spomenik na godišnjicu svog osnutka

UVREDE&PODMETANJA VIKTORA IVANČIĆA: Šmrc fašizmu

Pismo je poslano u Državno odvjetništvo RH, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, kabinet ministra, Centar Simon Wiesenthal, veleposlanstva Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike, Njemačke i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu.

Od nadležnih tijela zatražili su i da podignu odgovarajuće kaznene prijave po službenoj dužnosti zbog javnog veličanja fašizma.

"Bez naloga"!?

No, zanimljivo je da se na Facebook grupi IX. bojne HOS-a tužbom prijeti tim policajcima koji su odradili posao uklanjanja fašističkog pozdrava. "Sada su na redu unutarnja kontrola i DORH", navode oni, tvrdeći da je policija to odradila bez naloga, a pritom komentiraju i činjenicu što policajac, koji je uklanjao natpis, nije htio da mu se otkrije identitet. Baš čudno.


Ovako "domoljubi" komentiraju uklanjanje natpisa, a pozivaju i da se zapali grad te da se "ištema banda i njihovo potomstvo" (FOTO: screenshot Facebook)

"Po čijem zahtjevu ne zna se, ali policajac koji je razbijao natpis bio je maskiran, a oko njega 20-ak naoružanih kolega! Sramota je do čega smo došli, pored ovakvog katastrofalnog stanja u državi Hrvatska policija bavi se oskvrnjivanjem spomenika pobjedničke vojske. Pitamo se kao spavaju takvi ljudi", žale se administratori stranice. Čini se da su zaboravili da je i sam natpis postavljen bez "najave i naloga".

"Za Dom Spremni", ispravno navode administratori stranice, doista stoji u službenom grbu IX bojne HOS-a, ali očito se nisu usudili to postaviti na spomenik, koji ionako već nosi ime ratnog zločinca i domaćeg izdajnika, pa bi svečanost otkrivanja, kao i sam spomenik, neslavno propali. Treba reći i da je ovaj kompromis - spomenik s imenom ratnog zločinca, a bez ustaškog povika - nije zadovoljio građane, koji traže njegovo uklanjanje.


Žalopojke administratora Facebook stranice IX. bojne HOS-a (SCREENSHOT: Facebook)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije