OSLOBODIO GA „ANTISRPSKI“ SUD

Šešelj je za javnost bio i ostao heroj nacije i „Srbin koji je raskrinkao Hag“

ritn by: Bojan Tončić | 31.03.2016.
OSLOBODIO GA „ANTISRPSKI“ SUD: Šešelj je za javnost bio i ostao heroj nacije i „Srbin koji je raskrinkao Hag“
Presuda je presudila razumu, uzalud podsećanja na ratnu retoriku, podsticanje mržnje, propagandu, falsifikate, regrutovanje protuva i kriminalaca u redove formacija pod državnom - Šešeljevom kontrolom, uzalud i svedočenja žrtava, za javnost u Srbiji je, i pre presude, kada je bila pomirena sa višegodišnjom kaznom, lider radikala bio "Srbin koji je raskrinkao Hag", za milionsku masu glasnih ili pritajenih pristalica bio je i ostao "naš", pametan, obrazovan, elokventan, neustrašiv. Heroj nacije koja teško izlazi iz doba adolescencije. "Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek", rekao je predsedavajući sudskog veća, sudija Žan Klod Antoaneti. Deo analitičara i posmatrača u Srbiji ocenio je presudu kao svojevrsni skandal, izražavajući bojazan za budućnost međunacionalnih odnosa u Srbiji.

Prvostepenom presudom koja će, nesumnjivo, imati teške posledice po susedske i međunacionalne odnose u regionu, Haški tribunal oslobodio je danas lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Većina članova veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice. Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.Reč je o prvostepenoj presudi, na koju Tužilaštvo, koje je u završnoj reči zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, može izjaviti žalbu.

"Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovek", rekao je predsedavajući sudskog veća, sudija Žan Klod Antoaneti.

Šešelj je oslobođen po tri tačke iz optužnice za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje. Po preostalih šest tačaka, lider radikala je oslobođen optužbi za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Većina članova veća je konstatovala da Šešelj nije odgovoran za optužbe Tužilaštva da je govorom i propagandom mržnje 1991. i 1992. godine počinio progon Hrvata iz Vukovara i sremskog sela Hrtkovci.

Vojislav Šešelj
Nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice (FOTO: RSE)

Tužilaštvo, po proceni sudskog veća, "nije dokazalo" da je Šešelj "podsticao, pomagao i podržavao" zločine počinjene u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, Bosanskom Šamcu, Brčkom i širem području Sarajeva. 

Protiv razuma

Presuda je presudila razumu, uzalud podsećanja na ratnu retoriku, podsticanje mržnje, propagandu, falsifikate, regrutovanje protuva i kriminalaca u redove formacija pod državnom - Šešeljevom kontrolom, uzalud i svedočenja žrtava, za javnost u Srbiji je, i pre presude, kada je bila pomirena sa višegodišnjom kaznom, lider radikala bio "Srbin koji je raskrinkao Hag", za milionsku masu glasnih ili pritajenih pristalica bio je i ostao "naš", pametan, obrazovan, elokventan, neustrašiv. Heroj nacije koja teško izlazi iz doba adolescencije. 

Na konferenciji za novinare Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je slavio, vređao Haški tribunal i pretio

"Citirali su moju izjavu iz sudskog procesa. Ideja velike Srbije je podjednako snažna i bez mene i sa mnom. Ja sam samo sitni delić doprinio svojim ratnim i političkim angažmanom, ideja velike Srbije je besmrtna", kazao je predsednik SRS. 

Vojislav Šešelj
"Sada očekujem da me Kolinda pozove u zvaničnu posetu, imam neka obećanja da ispunim" - Šešelj (FOTO: Hina)

Uputio je, na prepoznatljiv način, reči kakve su obeležile noviju istoriju Srbije i ponovo se predstavio u ulozi dosledne personifikacije agresije Srbije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te vladajuće ideologije progona nesrba i bahatog vlastodržačkog nasilja. 

"Vidite kako su prošli kad su krenuli na mene, odmah sam im promenio kadrovsku strukturu, otišao je Ivo Josipović, Milanović... Došla je moja omiljena Kolindica... Sada očekujem da me Kolinda pozove u zvaničnu posetu, imam neka obećanja da ispunim", rekao je Šešelj, a ponovio je i svoje nacionalističke i hegemonističke falsifikate. 

"Svetska javnost je zaboravila kroz kakve je muke prolazio srpski narod devedesetih, kad su zapadne sile podržavale sve srpske neprijatelje. Koliko su Hrvati pobili nedužnih Srba u gradovima pod svojom kontrolom. U BiH se vodio krvavi građanski rat u kojem je Zapad stajao na strani naših protivnika. Zapad je bombardovao i Srbiju da bi albanski teroristi preuzeli vlast u Pokrajini. To bombardovanje i ranija bombardovanja mi kao narod nikad nećemo zaboraviti. Od nas koji su nas bombardovali ne mogu očekivati da im budemo prijatelji'', poručio je Šešelj.

Nekažnjeno proterivanje Hrvata

Deo analitičara i posmatrača u Srbiji ocenio je presudu kao svojevrsni skandal, izražavajući bojazan za budućnost međunacionalnih odnosa u Srbiji. Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kazao je za Lupigu da među hrvatskom nacionalnom zajednicom "vlada neugodno iznenađenje, iako je reč o prvostupanjskoj presudi".

"Bilo je za očekivati da zločini, ubojstva, etnički motivirano nasilje, protjerivanje Hrvata, dobiju svoj pravni epilog i da budu kažnjeni oni koji su svojim djelovanjem pridonosili tim zločinima, ili su ih neposredno počinili. Da žrtve tih zločina dobiju nekakvu vrstu zadovoljštine, što je izostalo. Hrvati koji su ostali u Srijemu ne mogu vjerovati da je nekažnjen govor koji je Vojislav Šešelj 6. maja 1992. godine održao u Hrtkovcima bio u funkciji podizanja borbenog morala lokalne zajednice, radi protjerivanja Hrvata. Svjedoci ili žrtve tog etnički motiviranog nasilja sada su još više potišteni, strah i određena vrsta deprimiranosti će rasti. Ako se istupi takvog tipa ne kažnjavaju, smatramo da će takva vrsta bahatog odnosa prema drugima snažiti", naglašava Tomislav Žiganov. 

Vojislav Šešelj
Šešelj, kaže Veće, nije bio hijerarhijski nadređen dobrovoljcima na terenu (FOTO: Slobodna Bosna)

Većina članova veća, prema rečima sudije Antoanetija, smatra da Šešelj nije bio hijerarhijski nadređen dobrovoljcima na terenu, te da se ne može smatrati da su počinjeni zločini bili deo plana za stvaranje velike Srbije.

"Nismo se uverili da regrutovanje i raspoređivanje dobrovoljaca podrazumeva da je Vojislav Šešelj znao za zločine ili da je za njih davao uputstva. Ne može se smatrati da su ti zločini deo plana o stvaranju velike Srbije", rekao je sudija.

Neki analitičari naglašavaju da je sudija Antoaneti u velikoj meri bio pod uticajem Vojislava Šešelja, prihvatajući čak i njegove velikosrpske ideje. Tako Nataša Kandić, osnivačica i prva direktorica Fonda za humanitarno pravo, organizacije koja je među prvim srbijanskim NVO podigla glas protiv narastajućeg fašizma i progona nesrba, ističe i to da je oslobađajuća presuda Šešelju "posledica i blagonaklonog odnosa sudije Antonetija".

Oslobodio ga "antisrpski sud"

"Obrazloženje te sudske odluke zadire u neke druge presude i protivreči nekim sudski utvrđenim činjenicama. Presuda teško da može da se održi jer je izrečeno toliko novih zaključaka koji su suprotstavljeni mnogih zaključcima o zločinima i u BiH i u Hrvatskoj. Delovi obrazloženja protive se zdravom razumu, poput onog da je govor Šešelja u Skupštini Srbije, kada je izrekao da 'neće ubijati Hrvate već da će ih spakovati na kamione pa neka oni vide šta će', samo političko mišljenje", ističe Nataša Kandić.

Nataša Kandić
"Delovi obrazloženja protive se zdravom razumu" - Nataša Kandić (FOTO: mc.rs)

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže za Lupigu da nakon presude ostaje "nenamirena pravda za sve žrtve progona na nacionalnoj osnovi i etničkog čišćenja kroz delovanje paravojnih formacija kojima je Šešelj komandovao i koje su ostavile trajne posledice u Vojvodini i posebno Hrtkovcima, gde je celo selo ispražnjeno delovanjem 'šešeljevaca'".

Popov se retorski pita zašto je Haškom tribunalu trebalo 13 godina da bi odlučio da Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice i naglašava da je "ogromna nepravda naneta svim žrtvama, jer je toliko očiglednih i vidljivih dokaza bilo, pre svega u oblasti etničkog čišćenja".

"Mogu samo da zamislim kako se sada osećaju žrtve svega onoga što su on i ljudi pod njegovom komandom činili", rekao je Popov. On ocenjuje i da će presuda doneti i novo varničenje na relaciji Beograd - Zagreb, a da u Zagrebu "sigurno neće biti zadovoljni ovom presudom".

"Samo će se nastaviti trend loših odnosa, varničenja koja su i ranije postojala u vezi sa Šešeljem, a situacija će se dalje komplikovati umesto da idemo napred", kazao je Popov.

Srpski pokret Dveri i Demokratska stanka Srbije ocenili su da oslobadjajuća presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju "ne sme zamagliti činjenicu da Hag jeste politički i antisrpski sud".

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je šokiran oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu.

"Svi proterani i unesrećeni devedesetih zaslužuju pravdu", kazao je Čanak.

Vučić: Samo pokušavao da nađe krov nad glavom mučenicima iz zapadne Slavonije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je ravnodušan prema oslobadjajućoj presudi.

"Osećam se indiferentno u odnosu na presudu Vojislavu Šešelju, nemam nikakva osećanja prema njemu", rekao je Nikolić novinarima u Beogradu.

Tomislav Nikolić
Nikolić ravnodušan (FOTO: Hina)

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić najavio je konferenciju za novinare o presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju za petak u podne.

„Kažu Vojislav Šešelj je na mitingu rekao kako treba proterivati ili deportovati Hrvate, a kada pogledate šta se zaista dogodilo, videćete da je Vojislav Šešelj samo pokušao da nađe, i to ne u pravom smislu reči, već samo verbalno, kuću, krov nad glavom za mučenike, srpske izbeglice iz Zapadne Slavonije, za desetine hiljada Srba koje su ustaše Franje Tuđmana proterale. Oni ne kažu da je on odgovoran za bilo koje ubistvo, ne navode nijedno ime, već navode da su neki, kada su čuli njegov govor, želeli nešto da urade. Ne postoji nikakva uzročno-posledična veza između reči Vojislava Šešelja i izvršenja bilo kojeg krivičnog dela u Hrtkovcima“, rekao je Aleksandar Vučić na radikalskom skupu novembra 2007. godine, promovišući knjigu Vojislava Šešelja "Afera Hrtkovci i ustaška kurva Nataša Kandić" u Beogradu. Možda ćemo sada čuti nešto drugačije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: s.tf.rs

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije