NOVINARSKA MREŽA O NAPADIMA NA NOVINAR(K)E U HRVATSKOJ

Hrvatsko novinarstvo plaća cijenu bezakonja!

ritn by: I.F. | 18.09.2017.
NOVINARSKA MREŽA O NAPADIMA NA NOVINAR(K)E U HRVATSKOJ: Hrvatsko novinarstvo plaća cijenu bezakonja!
Novinarska mreža, neformalno udruženje novinara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, reagiralo je na fizički napad na novinarku Nove Tv, Emu Branicu. upozoravajući pri tome i kako novinari u Hrvatskoj rade u vrlo teškim okoolnostima te da su često izloženi fizičkim i verbalnim napadima. "U subotu, 15. rujna, u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju 'Provjereno', dvojica nasilnika fizički su nasrnula na reporterku Nove TV Emu Branicu, snimatelja Alana Novaka i asistenta snimatelja Gorana Jaganjca. Kolegica Branica dobila je pritom udarac od kojeg je pala u kanal uz cestu. Televizijska ekipa radila je prilog o nizu prevara za koje je osumnjičen jedan od nasilnika", stoji u priopćenju Novinarske mreže koja se poziva na informacije redakcije televizijske emisije "Provjereno", prema kojima je ovo već drugi fizički napad na njihove ekipe na terenu u posljednjih desetak dana. Naime, prije Eme Branice, u Puli je napadnut i njen redakcijski kolega Mate Barišić.

Novinarska mreža, neformalno udruženje novinara iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, reagiralo je na fizički napad na novinarku Nove Tv, Emu Branicu. upozoravajući pri tome i kako novinari u Hrvatskoj rade u vrlo teškim okoolnostima te da su često izloženi fizičkim i verbalnim napadima. 

"U subotu, 15. rujna, u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju 'Provjereno', dvojica nasilnika fizički su nasrnula na reporterku Nove TV Emu Branicu, snimatelja Alana Novaka i asistenta snimatelja Gorana Jaganjca. Kolegica Branica dobila je pritom udarac od kojeg je pala u kanal uz cestu. Televizijska ekipa radila je prilog o nizu prevara za koje je osumnjičen jedan od nasilnika", stoji u priopćenju Novinarske mreže koja se poziva na informacije redakcije televizijske emisije "Provjereno", prema kojima je ovo već drugi fizički napad na njihove ekipe na terenu u posljednjih desetak dana. Naime, prije Eme Branice, u Puli je napadnut i njen redakcijski kolega Mato Barišić.

Novinarska mreža upozorava i kako napadi na novinare s Nove TV nipošto nisu usamljeni slučajevi onemogućavanja novinara i novinarki u Hrvatskoj da rade svoj posao. Podsjećaju i na nedavni pokušaja podmićivanja novinara Drage Hedla od strane visokog političkog dužnosnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, primjećujući kako je su u tom slučaju hrvatsko pravosuđe i organi gonjenja ocijenili da postupanja u ovom predmetu ne treba biti, jer "novinar nije službena osoba".

"Da novinari u Hrvatskoj rade u vrlo teškim okolnostima daju na znanje i sve učestaliji napadi na kolege i kolegice iz tjednika Novosti, koji su svakodnevno šikanirani prijetećim porukama i telefonskim pozivima, a s vremena na vrijeme suočeni i s prosvjedima nacionalističkih ekstremista, koji im pred redakcijom javno spaljuju novine. Takve skupove organi gonjenja toleriraju i jedina posljedica jesu prekršajne prijave za organizatora. Da je riječ o kaznama koje ne motiviraju počinitelja da odustane od zastrašivanja i vrijeđanja novinara i novinarki te javnog spaljivanja novina najbolje govori činjenica da smo u centru Zagreba, ispred redakcije Novosti, do sada imali već nekoliko ovakvih okupljanja", zaključuje se u reagiranju Novinarske mreže.

Napominju i kako su, s obzirom da institucije na ovakve i slične napade ne odgovaraju adekvatno, novinari i novinarke u Hrvatskoj izloženi svakodnevnom verbalnom, a povremeno, kako to govori slučaj napada na ekipu Nova TV, i fizičkom nasilju.

"Oštro prosvjedujemo protiv napada na kolege i kolegice u Hrvatskoj i pozivamo državne institucije da provođenjem zakona, sankcioniranjem nasilja i zastrašivanja, omoguće slobodan novinarski rad", poručuje se u priopćenju koje potpisuje tridesetak nižepotpisanih novinara iz regije.

Boris Pavelić (Hrvatska)

Nedim Sejdinović (Srbija)

Ladislav Tomičić (Hrvatska)

Sanja Kljajić (Srbija)

Borjan Jovanovski (Makedonija)

Danka Derifaj (Hrvatska)

Ivor Fuka (Hrvatska)

Dinko Gruhonjić (Srbija)

Ana Brakus (Hrvatska)

Miodrag Sovilj (Srbija)

Biljana Žikić (Slovenija),

Dušan Komarčević (Srbija)

Hilma Unkić (BiH),

Petar Vidov (Hrvatska)

Ana Benačić (Hrvatska)

Marina Barukčić (Hrvatska)

Iva Martinović (Srbija)

Goran Borković (Hrvatska)

Žarka Radoja (Srbija)

Barbara Matejčić (Hrvatska)

Anamari Repić (Kosovo)

Ilir Gaši (Srbija)

Saša Ćirić (Srbija)

Una Hajdari (Kosovo)

Predrag Blagojević (Srbija)

Nidžara Ahmetašević (BiH)

Eldin Hadžović (BiH)

Mašenjka Bačić (Hrvatska)

Ilko Čimić (Hrvatska)

Hrvoje Šimičević (Hrvatska)

Branka Dragović Savić (Srbija)

Anuška Delić (Slovenija)

Olivera Slavnić (Crna Gora)

Elvir Padanović (Srbija)

Aleksandar Trifunović (Srbija)

Damir Kundić (Hrvatska)

Jerko Bakotin (Hrvatska)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot Nova TV

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije