NOVINARI O SUCU ZVANOM RADOST

„Ne, Turudić nije primjerena osoba za šefa DORH-a“

ritn by: Ivor Fuka | 05.02.2024.
NOVINARI O SUCU ZVANOM RADOST: „Ne, Turudić nije primjerena osoba za šefa DORH-a“
Je li uopće sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić primjerena osoba za šefa DORH-a odlučili smo upitati nekoliko kolegica i kolega. Svi oni redom prate pravosuđe već više od 20 godina i dobro su upućeni u Turudićev rad. "Ne, ne mislim da je adekvatna osoba za tu poziciju. Proizvodnja mita zvanog Ivan Turudić nažalost traje godinama. Taj mit stvoren je sinergijom više faktora - njegovih dugogodišnjih upravljačkih pozicija u pravosuđu s kojih je sam sebi mogao dodjeljivati medijski atraktivne predmete na kojima je zatim gradio imidž antikorupcijskog suca", kaže nam Slavica Lukić koja s redakcijskim kolegom Marinom Dešković supotpisuje tekst u kojem je otkrivena vrlo prisna prepiska između Turudića i Josipe Rimac. "Njegova poznanstva s osobama upletenima u kriminal su preveliko opterećenje", dodat će novinarka N1 Ana Raić.

Negdje u kasnu jesen 2010. godine, kada je sudac Ivan Turudić počeo svoj streloviti i u Hrvatskoj rijetko viđeni karijerni uspon, sjedili smo u njegovoj sudnici na Županijskom sudu u Zagrebu i razgovarali za intervju povodom glasina da će upravo njemu biti delegiran vrlo delikatni predmet u kojem je okrivljeni donedavni premijeri Ivo Sanaderu. Otvoreno smo ga upitali je li režimski sudac.

„Nisam nikakav režimski sudac, sačuvaj bože. To me vrijeđa i mislim da bi o svakom sucu trebale govoriti njegove presude. Što uopće znači režimski sudac?“, uzvratio nam je Turudić pitanjem. Danas, gotovo 14 godina kasnije, netko zlonamjeran bi mu na ovo njegovo pitanje mogao odgovoriti: „To je ono kada vas vlast gura na poziciju Glavnog državnog odvjetnika“.

DOSJE TURUDIĆ: „Nisam ja režimski sudac, sačuvaj bože. To me vrijeđa!“

SAMO JAKO: Sjajan početak za glavnog državnog odvjetnika

Naime, vlada Andreja Plenkovića upravo je Turudića prije deset dana predložila za šefa DORH-a. Od tada, a bilo je toga i ranije, Turudiću ne prestaju ispadati kosturi iz ormara. I to vrlo ozbiljni kosturi. Prvo je uhvaćen u laži kada se 17. siječnja predstavljao pred saborskim Odborom za pravosuđe u vezi sudskog spisa u kojem je osumnjičen njegov bratić Miro Vrlja za zloporabu položaja „tešku“ više od 4,3 milijuna kuna, a koji je dodijeljen baš Turudić. Sudac je ustvrdio da se u tom slučaju izuzeo nakon mjesec i pol dana, da bi već sutradan mediji od Županijskog suda dobili informaciju kako je zahtjev za izuzećem uputio tek 206 dana nakon što mu je spis dodijeljen. 

Ubrzo nakon toga novinari Jutarnjeg lista, Slavica Lukić i Marin Dešković, objavili su Turudićevu prepisku s Josipom Pleslić, nekadašnjom Rimac. Radi se o poprilično prisnoj i intenzivnoj prepisci gdje jedno drugo nazivaju „radosti“ i „lipa“. Nakon samo nekoliko pročitanih poruka čak i neupućeni čitatelj može zaključiti kako njihov odnos nije nimalo površan kakvim ga je ranije opisivao današnji kandidat za šefa DORH-a.

Josipa Rimac
Privođenje Josipe Rimac u USKOK 2020. godine (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Objavljene poruke pokazale su kako su se Turudić i Pleslić sastajali više puta, gdje se ona interesirala za konkretne sudske predmete sa Županijskog suda i tražila od njega pravne savjete. Vjeruje se kako ju je zanimao predmet u kojem je osumnjičen Ivan Injo Bašić, brat vlasnika vjetroparka Krš Pađene, Milenka Bašića, na čijem je platnom spisku bila i Josipa Rimac.

Iz Vlade se o ovom par excellence skandalu još uvijek nisu oglasili pa se je teško nagađati hoće li Turudiću nakon još jednog kostura iz ormara uskratiti svoju podršku u novom napredovanju. Sam Turudić pojavio se sinoć u Dnevniku NoveTV, pripisujući sve što se događa mržnji političara i medija te jasno poručio u eter: „Proći ću, sto posto“.

Je li uopće sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić primjerena osoba za ovu važnu poziciju odlučili smo upitati nekoliko kolegica i kolega. Svi oni redom prate pravosuđe već više od 20 godina i dobro su upućeni u Turudićev rad.

„Ne, ne mislim da je Turudić adekvatna osoba za Glavnog državnog odvjetnika. Proizvodnja mita zvanog Ivan Turudić nažalost traje godinama. Taj mit stvoren je sinergijom više faktora - njegovih dugogodišnjih upravljačkih pozicija u pravosuđu s kojih je sam sebi mogao dodjeljivati medijski atraktivne predmete na kojima je zatim gradio imidž antikorupcijskog suca. Zatim, njegove umreženosti, bezgranične ambicije i uporne dugogodišnje šutnje i pasivnosti pravosudnog sustava prema njegovim nepodopštinama. I last but not least - površnog i plitkog novinarstva“, smatra novinarka Jutarnjeg lista, Slavica Lukić.

Slavica Lukić
"Proizvodnja mita zvanog Ivan Turudić nažalost traje godinama" - Slavica Lukić (FOTO: Anto Magzan)

Naime, kako kaže, površno i plitko novinarstvo, posebice ono televizijsko, Turudić je godinama koristio za vlastitu samopromociju te je takvo novinarstvo dalo „lavovski doprinos“ njegovom brendiranju kao pravosudnog celebritiya

Novinar 24 sata, Vilim Cvok, koji sektorski pokriva pravosuđe već 25 godina, također smatra da Turudić nije dobar izbor za poziciju na koju cilja.

„Nakon što iz dana u dan svjedočimo kako je o nizu susreta s osobama koje su sada pod kaznenim progonom govorio 'alternativne istine', smatram da sudac Visokog kaznenog suda ne bi trebao postati nasljednik Zlate Hrvoj Šipek. On je kandidat vladajućih, prvenstveno HDZ-a. Sudačke odluke uvijek su podložne kontroli, a institut Glavnog državnog odvjetnika ne“, objašnjava Cvok u razgovoru za Lupigu. 

Vilim Cvok
"Sudačke odluke uvijek su podložne kontroli, a institut Glavnog državnog odvjetnika ne" - Vilim Cvok (FOTO: Vilim Cvok/24sata)

Kolegica Ana Raić, koja je nedavno iz Telegrama prešla na N1 televiziju, a prije toga je dvadesetak godina bila sudska izvjestiteljica Novog lista, vrlo dobro poznaje Turudićev rad.

„Ne može mu se osporiti pravno znanje, no mislim da su sva njegova poznanstva s osobama upletenima u kriminal preveliko opterećenje za funkciju Glavnog državnog odvjetnika. Ne treba zaboraviti da se sam nedavno izuzeo iz slučaja Josipe Rimac o kojem je trebao odlučivati na Visokom kaznenom sudu. Kada je tamo priznao svoju povezanost s gospođom Rimac koja se sada preziva Pleslić, što bismo mogli očekivati u situaciji kada postane glavni državni odvjetnik. Ne bismo li se pitali je li svaki potez državnog odvjetništva prema Josipi Pleslić posljedica tog njihovog poznanstva“, pita se Raić.

Dodaje kako je Turudić u pravu kada kaže da su svi ljudi s kojima je blizak, kao što su Josipa Pleslić, Zdravko Mamić ili njegov bratić Miro Vrlja, zapravo već optuženi ili osuđeni, međutim napominje da on pri tome zaboravlja na dojam što ga državni odvjetnik mora ostavljati u javnosti – da je neovisna i nepristrana osoba

„On je sam potvrdio da nije nepristran u odnosu na Josipu Rimac, a poruke što ih je Jutarnji list objavio to samo dodatno i potvrđuju“, primjećuje novinarka N1 televizije. 

Ana Raić
"Što bismo mogli očekivati u situaciji da postane glavni državni odvjetnik?" - Ana Raić (FOTO: Privatna arhiva)

Na još neke činjenice u ovom slučaju u razgovoru za Lupigu upozorava Slavica Lukić koja kaže kako je dovoljno već osvrnuti se unazad dva tjedna

„U samo ta zadnja dva tjedna otkako je procedura izbora Glavnog državnog odvjetnika postala javna, svakom iole pažljivijem promatraču postaje očito koliko je, da se blago izrazim, različitih verzija jedne te iste situacije Turudić, i ne trepnuvši, spreman servirati javnosti“, ističe Lukić.

Njen redakcijski kolega s kojim supotpisuje tekst koji je glavna tema u javnosti već treći dan, Marin Dešković, smatra kako se čini da će Turudić unatoč brojnim objavljenim informacijama koje mu nikako ne idu u korist ipak biti izabran za šefa DORH-a.

„Za sada sve ukazuje na to da usprkos moru objavljenih informacija o sukobima interesa u kojima će se Turudić naći ukoliko postane Glavni državni odvjetnik, premijer Plenković ne namjerava odustati od namjere da ga imenuje na to mjesto. Koji razlozi navode premijera da najprije uopće dođe na ideju Turudiću dati mig da se javi na natječaj, a pogotovo da na svojoj ideji ustraje, iako svaki dan ispadaju Turudićevi kosturi iz ormara, najveći je misterij čitave ove priče“, kaže nam novinar Jutarnjeg.

Marin Dešković
"Najveći je misterij čitave ove priče zašto Plenković inzistira na Turudiću" - Marin Dešković (FOTO: Privatna arhiva)

Ističe da se čini kao da Plenković na cijelu ovu situaciju počinje gledati kao inaćenje svima samo kako bi pokazao da može provesti svoju volju, odnosno da situaciju sagledava u kontekstu neke političke arene.

„A iz fokusa mu potpuno ispadaju razlozi zbog čega postavljanje čovjeka poput Turudića može devastirati instituciju na čije ga čelo kani postaviti. Ili možda, što će ispasti još gore, a u što još uvijek ne želim vjerovati, Turudića na čelo DORH-a želi instalirati upravo iz tih razloga“, zaključuje Dešković u nimalo ružičastom tonu.

Ana Raić mišljenja je da Turudić neće dobiti željenu fotelju samo ukoliko odluči sam povući svoju kandidaturu

„Ako sam ne odustane nema sumnje da će biti izglasan. HDZ ima stabilnu većinu u Saboru i tu dvojbi oko podrške Plenkovićevom izboru za šefa DORH-a, po mom mišljenju, nema. Taj izbor je namjerno takav“, kaže naša sugovornica.

Isto pitanje pitamo i Vilima Cvoka.

„Hoće li ga izabrati? Pa zbog postavljanja nekih demokratskih standarda u društvu - ne bi trebalo. Ali pitanje je hoće li se Plenković povući iz čitave ove priče. Ukoliko procijeni da ga to čini ranjivim pred izbore onda hoće, a ako procijeni da će ponovno ostati na vlasti imat ćemo novog šefa DORH-a. Druga opcija je da uvjeri Turudića da nakon svega sam povuče kandidaturu“, objašnjava kolega iz 24 sata.

Za kraj se još jednom vraćamo novinarki Jutarnjeg lista, Slavici Lukić.

„Ne mogu nagađati, ali uskoro će se razjasniti hoće li ga izglasati. Vlada je i samim predlaganjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika opasno ugrozila i one ostatke ostataka povjerenja građana u pravosudni sustav“, zaključuje Lukić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Tomislav Pavlek

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije