NEDOSTUPNI LIJEK

Nitko ne zna kada će se medicinski kanabis opet moći legalno nabaviti

ritn by: Melisa Skender/Ivan Kegelj | 31.08.2016.
NEDOSTUPNI LIJEK: Nitko ne zna kada će se medicinski kanabis opet moći legalno nabaviti
Ljekarne u Makedoniji počele su prodavati ulje od kanabisa, dok se u Hrvatskoj od početka kolovoza lijekove na bazi kanabisa više ne može legalno nabaviti. Probali smo saznati do kada će to biti tako, ali bezuspješno. Odgovor, čini se, ne zna nitko. Kapsule kanadske tvrtke Tilray povučene su nedavno s tržišta zbog oštećenja u transportu, a ulje koje ih je trebalo zamijeniti još nije u prometu. Kada će biti i kakva će mu biti cijena ne znaju odgovoriti niti u Imunološkom zavodu koji je uvoznik, niti u Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Istovremeno u Makedoniji, inače, jedinoj zemlji u regiji gdje je dozvoljen uzgoj medicinske konoplje, ulje se počelo prodavati u ljekarnama. Uzgojem i proizvodnjom lijekova na bazi konoplje u Hrvatskoj se trebao baviti Imunološki zavod, umjesto toga ove je godine sklopio ugovor s kanadskom tvrtkom Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray kojoj je to i prvi ulazak na tržište EU.

Kapsule s uljem kanabisa kanadske tvrtke Tilray povučene su nedavno s polica hrvatskih ljekarni, a na preporuku proizvođača koji je ustanovio oštećenja kapsula prilikom transporta. Tvrtka ih je trebala nadomjestiti drugim svojim proizvodom, uljem koje još nije u ponudi iako je već trebalo biti u ljekarnama kako stoji u priopćenju Imunološkog zavoda.

Priopćenje ne spominje cijenu ulja u Hrvatskoj, no zbog cijene povučenih kapsula za većinu je hrvatskih pacijenata ona, čini se, bila nedostupna. Za 30 kapsula s 2,5 miligrama ekstrakta trebalo je platiti otprilike 120 eura, a ista količina kapsula od 5 miligrama stajala je oko 160 eura.

Koliko će koštati očekivano ulje i kad će se pojaviti u ljekarnama nisu nam znali odgovoriti niti u Imunološkom niti u Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Bez odgovora je ostalo i pitanje koliko je uopće prodano kapsula prije povlačenja s tržišta. 

I dok ga u hrvatskim ljekarnama tek očekuju, ulje kanabisa počelo se prodavati u makedonskim ljekarnama, prenosi N1 Srbija vijest agencije Srna.

"Prema zakonskim odredbama, ulje od kanabisa u Makedoniji izdaje se na lekarski recept, koji mogu da prepišu neurolozi, infektolozi, radiolozi i onkolozi u cilju smanjenja bolova kod pacijenata sa epilepsijom, HIV, sa multipleks sklerozom i kod obolelih od malignih bolesti", stoji u tekstu. Cijena za “Kanobil kanc 300” je oko 90 eura, dok “Kabobil kanc 600” stoji 150 eura.

lijekovi na receptKoliko je kapsula prodano prije nego što su na preporuku proizvođača povučene s hrvatskog tržišta nisu nam znali reći ni u Imunološkom zavodu ni u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (FOTO: pixabay.com)

Informacije o slaboj prođi ovoga lijeka za sad se mogu pronaći tek sporadično u medijima. Primjerice, Ljekarne Bjelovar tako nisu prodale niti jednu kapsulu, rekao je za Bjelovarski list magistar farmacije Krunoslav Jandragić.

„Eventualno samo raspitivanje o dostupnosti i cijeni preparata zainteresiranih građana koji su čuli o tome u medijima, ali recepata liječnika još nije bilo. Potražnja zapravo prvenstveno ovisi o liječnicima specijalistima koji bi navedene preparate propisivali bolesnicima za koje smatraju da su im ti preparati potrebni u terapiji, a tek nakon toga je vrlo bitan faktor cijena lijeka i može li si taj lijek bolesnik i priuštiti. Naime, preparati na bazi kanabisa nisu na listi HZZO-a te ih pacijenti moraju u ljekarnama prilikom podizanja na privatni ('crni') recept platiti punom cijenom koja ovisi o dozi koju je liječnik propisao na receptu“, rekao je Jandragić, a prenio portal BBZ Info

Niti jedan recept nisu dobili niti u Istarskim ljekarnama koje obuhvaćaju deset ljekarničkih jedinica u županiji, piše Glas Istre.

medicinska marihuana uzgojMakedonija je jedina u regiji legalizirala uzgoj marihuane za medicinske svrhe, u Hrvatskoj, premda je bivši ministar zdravlja Siniša Varga najavljivao tu mogućnost, uzgoj nije dozvoljen (FOTO: pixabay.com)

Zakon o medicinskoj upotrebi kanabisa u Hrvatskoj je na snazi od listopada prošle godine, a tadašnji ministar zdravlja, Siniša Varga, najavio je kako će farmaceutske kompanije moći uzgajati medicinski kanabis u Hrvatskoj. Imunološki zavod imao je osigurati i u RH uvesti biljku iz koje će zatim raditi ekstrakt odnosno ulje, najavila je krajem prošle godine i Vargina pomoćnica Dijana Cimera na HRT-u. No, umjesto biljke iz koje će sami dobivati ekstrakt i proizvoditi vlastiti lijek na bazi konoplje, Imunološki je ove godine sklopio ugovor s kanadskom tvrtkom Lafitte Ventures, Ltd dba Tilray kojoj je to prvi ulazak na tržište EU, a tehnički ministar zdravlja Dario Nakić odbacio je nakon toga svaku mogućnost proizvodnje lijeka na bazi kanabisa u Hrvatskoj.

Regulativa o korištenju medicinske konoplje uvedena je u 14 europskih zemalja. Proizvodnja u medicinske i znanstvene svrhe dozvoljena je već 2008. godine u Austriji, u Nizozemskoj od 2003. godine posluje tvrtka Bedrocan koja medicinsku marihuanu uzgaja u sklopu programa njihovog ministarstva zdravlja i takav, standardizirani kanabis, izvozi u Njemačku, Finsku, Češku i u Italiju koja je početkom ove godine donijela zakon koji omogućuje nadzirani uzgoj ove biljke. Ograničeni uzgoj isključivo u svrhu liječenja dozvoljen je i u Španjolskoj. Među zemljama u regiji Makedonija je za sada jedina u kojoj je dozvoljen uzgoj marihuane pravnim osobama koje se, prema propisanim uvjetima, registriraju za tu djelatnost.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tilray


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije