KAKO SE WELLNESS UGRADIO U JAVNO ZDRAVSTVO

Pomoćnik ministra zdravlja ima dvije tvrtke za medicinski turizam

ritn by: Nataša Škaričić | 14.05.2015.
KAKO SE WELLNESS UGRADIO U JAVNO ZDRAVSTVO: Pomoćnik ministra zdravlja ima dvije tvrtke za medicinski turizam
Nacrti dvaju temeljnih zdravstvenih zakona koje je izradilo Ministarstvo zdravlja - o obveznom zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti - uznemirili su javnost zbog ozbiljnih pokazatelja da Vlada kani dijelom ili potpuno privatizirati ključne javne ustanove u zdravstvu, komercijalizirati sustav i time konačno značajno reducirati opće pravo na zdravstvenu zaštitu. Jedan od bizarnijih detalja u moru izmjena zdravstvenog zakonodavstva svakako je uvođenje medicinskog i zdravstvenog turizma u ZZZ. Dok javnost čeka na javnu raspravu o novim zakonima za koje ministarstvo traži hitnu saborsku proceduru, istražili smo moguću pozadinu turističke inicijative Ministarstva zdravlja i otkrili zapanjujući podatak da je pomoćnik ministra zdravlja za zdravstveni turizam dr. Miljenko Bura istodobno vlasnik dviju privatnih tvrtki koje nude atraktivan spoj medicinskih i turističkih usluga, te da ga je Vlada RH na 170. sjednici postavila za sanacijskog upravitelja Varaždinskih toplica za koje je Burina tvrtka ranije radila komercijalne poslove.

Vargin je pomoćnik donedavno imao i udrugu čiji su članovi bili komercijalni poslovni subjekti koji se bave turističkim i medicinskim biznisom.

Zdravstveni turizam kao koncept u prijedlogu novog ZZZ-u s pravom izaziva sumnje jer je, izgleda, zamišljen tako da donosi profit istodobno uzimajući nedefinirane javne resurse. Naime, iz zakona se ne može iščitati hoće li Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće financirati bolnice koje će pružati i ovu komercijalnu djelatnost i na koji će se način zaposlenici tih bolnica angažirati istodobno na komercijalnim poslovima i poslovima koji se plaćaju sukladno kolektivnom ugovoru. 

Izrada netransparentnog i nečitkog zdravstvenog zakona u koji je uveden i privatni biznis Varginog pomoćnika nije, međutim, prvi slučaj konflikta interesa u slučaju dr. Miljenka Bure. Kao otorinolaringolog zaposlen u KBC-u Zagreb i vlasnik tvrtke Medicinska grupa, u dva je navrata od Ministarstva zdravlja tražio da s njim sklope poslovnu suradnju koja bi se, citiramo, „očitovala kroz promociju usluga KBC-a Zagreb na stranim tržištima, dovođenjem pacijenata koji bi se liječili u prostorima i kapacitetima KBC-a Zagreb... prije svega pružajući im usluge pregleda, obrade i kirurgije u ORL, plastičnoj kirurgiji, endoskopsko-laparaskopskoj kirurgiji, oftalmologiji, urologiji, gastroenterologiji, kardiologiji, nuklearnoj medicini, te kompletnu radiološku dijagnostiku... te bi vrhunske usluge KBC-a bile tržišno valorizirane“.

Podsjetimo, radi se o uslugama u javnom sektoru na koje se u KBC-u Zagreb oboljeli čekaju po nekoliko mjeseci

 

Željko Rainer šalje dopis ministarstvu (FOTO: Lupiga.Com)

Bura se s istim dopisom 2011. godine obratio prvo HDZ-ovom Darku Milinoviću, a zatim 2012. godine SDP-ovom Rajku Ostojiću, no nijedan mu nije odgovorio, ali ga je zato Vlada RH 2014. godine imenovala za pomoćnika ministra zdravlja za zdravstveni turizam.  


Miljenko Bura šalje dopis Raineru (FOTO: Lupiga.Com)

No, pogledajmo što dr. Buru čini ekspertom za zdravstveni turizam i mijenjanje zdravstvenih zakona. Njegova tvrtka Medicinska grupa d.o.o. osnovana je 2008. godine, a prema povijesnom izvatku iz sudskog registra jedini osnivač i jedini član je Miljenko Bura koji je do 2012. godine zastupao društvo, nakon čega su se do danas na mjestu direktora izmijenile čak četiri osobe (uglavnom vlasnici stomatoloških ordinacija). Dok je društvo zastupao aktualni pomoćnik ministra, tvrtka je imala samo jednog člana uprave, zatim je 2013. godine imala tri člana, dok je prošle godine imala dva člana. Tvrtka nema zaposlenih osoba, a prosječna neto plaća (?) iznosi 2.883 kune. 

Na web stranicama piše da se Medicinska grupa bavi izradama investicijskih studija u medicinskom turizmu, financijskim praćenjem realizacije investicijskih projekata, upravljanjem ljudskim potencijalima u zdravstvenim ustanovama, restrukturiranjem zdravstvene ustanove/poduzeća radi povećanja učinkovitosti poslovanja, poslovnim analizama i pretpostavkama za razumijevanje stvarnosti i planiranje budućnosti i istraživanjem tržišta, a kao ključni projekti navode se Rimske Terme u sklopu Varaždinskih Toplica – rekonstrukcija postojećih i gradnja novih objekata, Centar medicinskog turizma u Vodicama, Senior Citizen Hotel u Jadriji, Šibenik i luksuzan hotel radnog naslova Senior Citizen Hotel, Savska cesta, Zagreb. 

Nijedan od ovih projekata nije završen i nijedan nema veze sa zdravstvenom politikom i medicinskim turizmom, a sam Miljenko Bura nam je dodao da su u hotelu u Jadriji „bili samo posrednici“. 

Druga tvrtka zove se Medicinska mreža d.o.o. čiji je jedini osnivač također Miljenko Bura. Pomoćnik ministra i u toj je tvrtki bio direktor do 2012. godine, a poslije su se do 2014. godine izmijenila tri direktora (posljednji je mladi vlasnik turističke agencije). 

Ministarstvo turizma je 2009. bilo pokrovitelj prvoj Konferenciji o medicinskom turizmu na kojoj je glavnu riječ vodio Bura (FOTO: mint.hr)

Na web stranicama tvrtke stoji da je Medicinska mreža registrirana kao turistička agencija i kao takva „može po potrebi organizirati i cjelokupni paket usluga, od putovanja, praćenja i smještaja do kontrole i zaključnog mišljenja vaše medicinske obrade“, a od usluga, među ostalim nudi drugo ekspertno mišljenje, liječenje u inozemstvu, estetsku kirurgiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, internu, kardiološku obradu i zahvate, liječenje debljine i neplodnosti, pa sve do medicinskog wellnessa. Kao suradne ustanove navode se Toplice Sv. Martin, Terme Krka, Naftalan, i tako dalje.

Uz sve te programe, tvrtka ima dva člana uprave i jednog zaposlenika, a prosječna plaća iznosi 4.886 kuna. 

Postojala je i udruga

Medicinska grupa, odnosno Miljenko Bura, osnovao je i Udrugu za razvoj medicinskog turizma koja je ove godine u veljači likvidirana, pri čemu u registru udruga stoji da je likvidirana na zahtjev člana, jer je broj članova udruge pao ispod broja osnivača potrebnog za osnivanje udruge. Dakle, udruga pomoćnika ministra prestala je s radom jer nije imala ni tri člana, kako to propisuje Zakon o udrugama. 

Na web stranicama udruge, međutim, stoji informacija da je „9. 10. 2014. godine dr. Miljenko Bura, jedan od osnivača i višegodišnji Predsjednik Udruge, danas imenovan za pomoćnika Ministra zdravlja RH za područje zdravstvenih usluga u turizmu. Obzirom na djelokrug rada u Ministarstvu, te područje djelovanja Udruge, a zbog mogućeg sukoba interesa dr. Bura je podnio ostavku na članstvo u Udruzi“.

Na stranicama tvrtke Medicinska grupa stoji da je vlasnik „dr.sc. Miljenko Bura svjetski priznati stručnjak, kirurg glave i vrata sa 27-godišnjim iskustvom u Klinici za bolesti uha, nosa i grla na Šalati u Zagrebu“.

Iz poslovnih bilanci obiju tvrtki, vrsti poslovnih aktivnosti i statusa udruge koja je likvidirana zbog toga što nije imala tri člana (iako na internetskim stranicama udruge pod rubrikom članovi još uvijek stoje 53 poslovna subjekta) potpuno je nejasno zašto je dr. Miljenko Bura imenovan za pomoćnika ministra za zdravstveni turizam u Ministarstvu zdravlja i zašto ministarstvo tvrdi da je on priznati stručnjak za to područje.


"Hrvatska može postati destinacija i medicinskog turizma, što će podići konkurentnosti hrvatskog turističkog proizvoda", najavljivao je Bura (FOTO: mint.hr)

Tražeći odgovore od dr. Bure, rečeno nam je da pokušavamo osporiti nešto što je neupitno jer je tvrtka, po riječima pomoćnika ministra, radila mnoge projekte „poput onoga u Varažinskim Toplicama“. Na pitanje tko su eksperti dviju tvrtki koje službeno zajedno imaju tek jednog zaposlenog i kakve veze ima politika zdravstva s arhitektonskim planovima za medicinske centre (za Varaždinske Toplice je rađeno arhitektonsko rješenje), pomoćnik ministra nam je odgovorio da je uglavnom sve radio on sam, uz neke vanjske suradnike.  

Sprječavanje sukoba interesa

No, zanimalo nas je i radi li se ovdje o eklatantnom primjeru sukoba interesa i izmjeni najvažnijih zdravstvenih zakona zbog poslovnih interesa pomoćnika ministra. 

Prvo, u izvještaju sa 170. Sjednice Vlade RH od 18. lipnja 2014. godine stoji da je „Vlatka Bilas razriješena je i dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a novi predsjednik je Miljenko Bura“. Bura je, dakle, prije nego je postao Vargin pomoćnik postavljen na čelo ustanove za koju je kao privatnik izradio investicijsku studiju!

Miljenko Bura nam je kazao da je stupivši na dužnost postupio sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, te je u obje svoje tvrtke obavio prijenos vlasništva na odvjetnika. Na pitanje zašto je to radio kada od 2012. godine nije direktor tih tvrtki već jedini vlasnik, Bura je odgovorio da „su mu rekli da tako treba napraviti“. Glasnogovornik ministarstva poslao nam je odgovor u kojemu stoji da u obavljanju dužnosti pomoćnika ministra nema konflikta interesa: 

"Pomoćnik ministra zdravlja za zdravstveni turizam Miljenko Bura je upravljačka prava u društvima Medicinska grupa i Medicinska mreža prije stupanja na funkciju, u listopadu 2014., prenio na odvjetnika. Ugovor o prijenosu upravljačkih prava dostavljen je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa koje nije dovelo u pitanje navedeni proces s obzirom da je usklađen s predmetnim Zakonom. S obzirom da su dva društva povezana s djelatnošću zdravstvenog turizma, ovdje treba naglasiti da je u Ministarstvu zdravlja prošle godine po prvi put ustrojena administrativna jedinica zdravstvenog turizma, a g. Miljenko Bura je angažiran u Ministarstvu na ustroju ove jedinice upravo zbog svoje ekspertize u tom području. Društva Medicinska mreža i Medicinska grupa u tom smislu predstavljaju dokaz iskustva rada u zdravstvenom turizmu u okviru kojeg je g. Bura radio na raznim aktivnostima tijekom posljednjih 6-7 godina. Ovdje je potrebno naglasiti da navedena društva nikada nisu bila uključena u bilo kakve projekte ili programe Ministarstva, a ponajmanje u okviru zdravstvenog turizma, niti će to biti ubuduće dok g. Miljenko Bura obavlja funkciju pomoćnika ministra zdravstvenog turizma", stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.  

Ovo se baš i ne uklapa u činjenicu da je Miljenko Bura kao pomoćnik ministra na čelu tijela ministarstva koje se zove Zavod za zdravstvene usluge u turizmu i da je istodobno jedini vlasnik tvrtki koje se bave zdravstvenim uslugama u turizmu.  

'Taj čovjek je ciljano došao u Ministarstvo'

Zdravstveni turizam ubačen je u Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao novi pravni pojam, a zakonskim je prijedlogom uređena mogućnost da zdravstvene ustanove u mreži javnog zdravstva mogu pružati turističke i srodne uslužne djelatnosti u posebnim organizacijskim oblicima u skladu s posebnim propisima i uz suglasnost nadležnog ministarstva.

Za komentar smo zvali bivše ministre Milinovića i Ostojića, no nismo uspjeli dobiti njihovu izjavu

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek kazala je da je ovo slučaj koji treba razmotriti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i to hitno.

"Po meni, taj je čovjek ciljano došao u ministarstvo kako bi u zdravstvene zakone i u sve zdravstvene ustanove uveo turizam kao komercijalnu djelatnost s kojom se sam bavi. Ja nisam ta koja o tome treba izreći pravorijek, nego nadležne institucije", kazala je Avberšek. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije