CENZURIRANI VIDEO

"A je l legalno to što sam se ja izlečila od raka?!"

ritn by: A.B. | 25.06.2015.
CENZURIRANI VIDEO: "A je l' legalno to što sam se ja izlečila od raka?!"
Oboljeli od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, koji za svoje ozdravljenje ili barem olakšanje boli zahvaljuju ulju od indijske konoplje, ponovno će večeras protestirati ispred javnog televizijskog servisa u Srbiji zbog cenzure. Naime, Inicijativa za legalizaciju marihuane u Srbiji objavila je na svojim stranicama niz videa na kojima oboljeli pred kamerama RTS-a opisuju svoja iskustva s marihuanom, ali ona nisu puštena u eter. Među njima je i ispovijest 71-godišnje Slavije Simić, koja je nakon tri operacije, godina kemoterapija, 50 zračenja te dijagnoze da neće poživjeti ni dva mjeseca, poslušala sina i nabavila ulje od kanabisa. Istupila je, kaže, ne zbog sebe, koja je već proživjela više od 70 godina, već "zbog dece i zbog žena koje umiru stalno".

Oboljeli od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, koji za svoje ozdravljenje ili barem olakšanje boli zahvaljuju ulju načinjenom od indijske konoplje, ponovno će večeras protestirati ispred javnog televizijskog servisa u Srbiji zbog cenzure. Naime, Inicijativa za legalizaciju marihuane u Srbiji objavila je na svojim stranicama niz videa na kojima oboljeli pred kamerama RTS-a opisuju svoja iskustva s marihuanom, ali ona nisu puštena u eter.

Među njima je i ispovijest 71-godišnje Slavije Simić, oboljele od raka dojke, koja je nakon tri operacije, metastaza, kemoterapijâ, 50 zračenja te dijagnoze da neće poživjeti ni dva mjeseca, poslušala svoje dijete i nabavila ulje od kanabisa. Istupila je, kaže, ne zbog sebe, koja je već proživjela više od 70 godina, već "zbog dece i zbog žena koje umiru stalno". 

Ovo je već sedmi puta da se okupljaju ispred njihovog sjedišta pokušavajući probuditi svijest o ljekovitim svojstvima zabranjene biljke, čiji su ekstrakt prisiljeni nabavljati na crnom tržištu po izrazito visokim cijenama.

"Zašto nam branite da se lečimo?", pitaju. Svojim okupljanjima četvrtkom iz tjedna u tjedan zahtijevaju da javna emisija ugosti bolesne i izliječene uz pomoć kanabisa i ekstrakata cvjetova, kako bi svjedočili svojim nalazima uz liječnike i, kako navode na Facebook stranicama, članove nevidljive 'radne grupe' Ministarstva zdravlja. Poruka njihovog prosvjeda je da ja kanabis lijek i da ga ne treba prepuštati crnom tržištu. U Inicijativi za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) smatraju da vlasti svojim zabranama ovog lijeka samo pogoduju mafiji. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/YouTUbe


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

  03.06.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Josipa Rimac je to radila u fušu

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

  01.06.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Mala kritika škole za proizvodnju poslušnika

 3. KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

  28.05.2020.

  Predrag Finci

  KORONA, PRVI KRUG: Što ako egoizam postane dominantno moralno načelo?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije