MOTOVUN NAKON MOTOVUNA

Kreće atraktivni Cinehill pod planinskim krošnjama

ritn by: Lupiga.Com | 18.07.2024.
MOTOVUN NAKON MOTOVUNA: Kreće atraktivni Cinehill pod planinskim krošnjama
Bez potrebe da se razbacuje, uspoređuje ili nadmeće, nasljednik Motovun Film Festivala, Cinehill, nastavlja ugađati filmoljupcima u planinskom ugođaju, nedaleko Delnica gdje će od 24. do 28. srpnja predstaviti još jedan atraktivan program u nezaboravnom ambijentu. Prema ustaljenoj tradiciji koja je u Gorski kotar došla iz Motovuna, festival nastavlja podupirati manje poznate kinematografije. Ove godine zemlja partner je Brazil. „Dosad smo rijetko izlazili iz Europe, a ovo je naš prvi iskorak u Latinsku Ameriku. Kako ćemo brazilski program prikazivati u cirkuskom šatoru, kinu koje smo nazvali Cirkus Fellini, odlučili smo početi i završiti naš program od sedam filmova naslovima koji se bave klaunovima i putujućim artistima. Nije to slučajno, jer ova umjetnost ima dugu tradiciju i popularnost u Brazilu“, kaže direktor festivala Igor Mirković.

Bez potrebe da se razbacuje, uspoređuje ili nadmeće, nasljednik Motovun Film Festivala, Cinehill, nastavlja ugađati filmoljupcima u planinskom ugođaju, nedaleko Delnica gdje će od 24. do 28. srpnja predstaviti još jedan atraktivan program u nezaboravnom ambijentu. Prema ustaljenoj tradiciji koja je u Gorski kotar došla iz Motovuna, festival nastavlja podupirati manje poznate kinematografije. Ove godine zemlja partner je Brazil s čijim veleposlanstvom je program i realiziran.

MALI PREGLED: Što ste propustili na festivalu koji ne bježi od kontroverzi i zauzimanja stava?

61. GORANOVO PROLJEĆE: Poezija je opet seksi

U NEDOSTAJANJU FESTIVALA: Proputovao sam cijelu Europu, a da se nisam pomaknuo iz svoje radne sobe

„Kao zemlja partner, ove godine donosimo neka od najboljih ostvarenja brazilske kinematografije koji izvrsno dočaravaju ljepotu brazilskog filmskog narativa. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti nacionalnu premijeru filma 'Motel Destino' redatelja Karima Aïnouza, ali i dolazak posebne gošće, zvijezde filma 'Betânia', Michelle Cabral”, sa zadovoljstvom su istaknuli u zagrebačkom Veleposlanstvu Savezne Republike Brazil.

Cinehill_1
Ove godine Cinehill se održava od 24. do 28. srpnja u blizini Delnica (FOTO: Cinehill)

Inače, "Motel Destino", na koji nas veleposlanstvo poziva, bio je sudionik ovogodišnjeg 77. izdanja Filmskog festivala u Cannesu. Riječ je o erotskom trileru čija se radnja odvija na sjeveroistočnoj obali Brazila u jeftinom motelu namijenjenom isključivo seksu. Nakon premijere u Cannesu gdje se natjecao za Zlatnu i Queer palmu, događanja u opskurnom motelu u sparnoj i vlažnoj državi Amapá moći ćete pratiti u ugodnoj klimi pod krošnjama Gorskog kotara, točnije na izletištu Petehovac ponad Delnica gdje se Cinehill i održava. Na ovu lokaciju može se iz Delnica stići za 45 minute pješačenja ili automobilom za manje od deset minuta vožnje. Cinehill je organizirao festivalske autobusne linije o čemu više informacija možete pronaći na ovoj poveznici

S ovogodišnjeg Berlinalea dolazi pak drugi film koji nam preporuča Veleposlanstvo Brazila, "Betânia". Riječ je o dugometražnom prvijencu redatelja Marcela Botte koji se bavi ekološkim i društveno-kulturnim problemima koje za sobom donosi turizam. 

„Dosad smo rijetko izlazili iz Europe, a ovo je naš prvi iskorak u Latinsku Ameriku. Kako ćemo brazilski program prikazivati u cirkuskom šatoru, kinu koje smo nazvali Cirkus Fellini, odlučili smo početi i završiti naš program od sedam filmova naslovima koji se bave klaunovima i putujućim artistima. Nije to slučajno, jer ova umjetnost ima dugu tradiciju i popularnost u Brazilu“, kaže direktor festivala Igor Mirković.

Cinehill_2
„Dosad smo rijetko izlazili iz Europe, a ovo je naš prvi iskorak u Latinsku Ameriku", najavio je suradnju sa zemljom partnerom, Brazilom, direktor festivala Igor Mirković (FOTO: Cinehill)

Počeci brazilske kinematografije sežu u 1896. godinu kad je u Rio de Janeiru održana prva filmska projekcija. Bogata tradicija proteže se od glazbenih komedija do kriminalističkih filmova i autorske kinematografije koja često briše granicu između eksperimentalnog i popularnog. Veliki interes kritike izazvao je u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća Cinema Novo, brazilska politički orijentirana verzija novog vala. Posljednjih godina filmovi iz ove zemlje izazivaju pozornost svojim brojem i uspjesima na festivalima. Cinehill će ponuditi mali izbor svih tih uspješnica među kojima valja istaknuti film "Bacurau" koji je na Festivalu u Cannes 2019. godine odnio nagradu žirija. Riječ je o trećem filmu redatelja Klebera Mendonça Filha, političkoj alegoriji u kojoj se miješaju vestern, triler i SF.

Podsjetimo kako su organizatori najavili i dolazak dobitnika počasne festivalske nagrade Maverick, redatelja Juliena Templea. Time će se jedan od najznačajnijih autora muzičkih dokumentaraca na festivalu pojaviti nakon dugih 14 godina kada je posljednji put bio na Motovun Film Festivalu. Britanski redatelj primit će nagradu za kinematografijsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja. Temple je najpoznatiji po filmovima koji prate pionire punka Sex Pistolse nakon čega je ovjekovječio The Clash, Rolling Stonese i druge zvijezde rocka.

U novom trajnom domu festivala održat će se i proslava useljenja na kojoj se kao posebni gost očekuje i dobitnik ovogodišnje festivalske „Nagrade 50 godina”, proslavljeni glumac Bogdan Diklić. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje umjetnicima s polustoljetnom karijerom, a Diklić je upravo ove godine napunio 50 godina profesionalnog glumačkog rada. Osim toga, on je bio i gost prvog festivala 1998. godine s kultnom crnom komedijom „Bure baruta” redatelja Gorana Paskaljevića.

Detaljan program 26. Cinehill festivala možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Cinehill

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

    27.08.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

  2. U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

    23.08.2024.

    Srđan Puhalo

    U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

  3. FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

    16.08.2024.

    Boris Pavelić

    FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije