MILJENKO SMOJE

Šarko na dijeti

30.01.2011.
MILJENKO SMOJE: Šarko na dijeti
Nedjelja je na ovom portalu dan za Miljenka Smoju. Ovaj put donosimo vam kratki i dirljivi zapis koji govori o tome kako je Smojin vjerni Šarko zamalo umro kao seronja, unatoč želji njegovog vlasnika da - ako baš mora umrijeti - umre kao jebač. Tekst je objavljen u legendarnom splitskom tjedniku Feral Tribune, jedinom listu u kojem je Smoje mogao pisati nakon što je na ovim prostorima ugašen socijalistički mrak i upaljeno demokratsko svjetlo

Kompanjo mi se razbolija! Prolazidu dani, a on ne more kakit. Svaku deset minuti pokušava, napinje se, nadimje, ali zaludu! Dajen mu parafinsko uje. Ne pomaže! Peti dan ništa. Šesti ništa! Umrit će mi kompanjo. Najveći jebač u istoriju pasjeg roda kako će banalno svršit. Bar da je na piški izdanija! Dakako, vodin ga i u veterinara šjor Zlatana. Stari su oni prijeteji. Ne pomaže ni sapun ni čepići. Punta krivi Afru. Kurbetina šta je od našega Šarka učinila. Omar neka jon šjor Zlatan da inekcjun.

Na teracu u tri držimo Šarka dok mu dotur daje lavativ odnosno po naški klistir! Plače mali, cvili, ja mu glavu držin i neka mu je gubica konopon vezana, isto me za palac uji. Sve mu je unutra tvrdo, nabreklo, ingropale se nike koščice. Ko zna šta je to ždera kad se od kuće odmetnija! Cvili, plače mali, ita se, a i ja vas u znoju, plačen, molim Zlatana da ferma! Pripa se Zlatan da će mene afanat! I kad smo ga pustili, mislija san da će na nas poletit. Ma kakvi! Zna je da smo ga ličili i zafaljiva nan je. Pametni moj kompanjo! Ali opet ništa. Samo je opalija jedan hitac i usmrdija polak Punte. Ka da se fonja otvorila! Nu ti boga! Sad se i meni stislo, sad će i meni tribat dat lavativ.

Šarko ništa ne smi jist. Samo juvu sa malo riži. A on to neće. Hitno ga šajen u Split. Na kućnu njegu kod Feđe i njegove gospoje! I veterinar in je pri ruci! Čin je Šarko partija u Split, stvorila se uza me Afra. I slidi me u korak. I šta ću? Ne mogu je probit nogon! A kad mi se nasmije svojin ježivin osmjehon, pojubija bi je u ćunku od dragosti! I sad me po Punti zajebajedu:

- Gad gada najde usrid Carigrada! A ča ćete kad ne moremo bit svi pošteni! Brže li su mi vratili Šarka! Veterinar Raunig opalija mu još jedan lavativ i ricinusovo uje i moj kompanjo je po Splita izasra. Uredili su ga, oprali, profumali. Kad projde, Punta zamiriše! Ali ča mu vridi kad je na strogoj dijeti. I uvik je vezan da ne bi šta naša i proguca. Teško mu je jer je prvi put u životu na lancu. A Mali ga dolazi zajebavat! Baš mu se ruga. I vrti se okolo bostonskin hodon!


Miljenko Smoje (Feral Tribune, 5. rujan 1994), Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije