LJUBAV PREMA OKUPATORU

Šta je Bosni Turska?

ritn by: Eldin Hadžović | 25.07.2016.
LJUBAV PREMA OKUPATORU: Šta je Bosni Turska?
U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan Tursku preko noći državnim udarom od skoro pa europske zemlje transformirao u skoro pa islamističku, Bošnjaci su već bili spremni da se odreknu vlastitog identiteta, u korist turskog, zahvaljujući sistematskom projektu prevođenja Bošnjaka u Turke, koji traje već skoro dvadeset godina. Za one koji ne znaju, "Turska je naša mati, tako je bilo, tako će i ostati", riječima bivšeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića, koji je 2008. godine formulirao novu definiciju identiteta bosanskih muslimana. Potreba za makroidentitetom je pobijedila u šizofrenoj rastrganosti između ljubavi prema Huseinu kapetanu Gradaščeviću i ljubavi prema turskom okupatoru protiv kojeg se Gradaščević borio. Za one koji ne znaju, Bosna i Hercegovina je u vrijeme Zmaja od Bosne bila turski vilajet, a danas je - što se Bošnjaka tiče - turska pizda materina.

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan već bio na putu za Istanbul u predsjedničkom mlaznjaku, čvrsto riješen da kontraudarom spriječi traljavo organizirani i politički nelegitimni vojni udar nekolicine nižerangiranih oficira i nekoliko hiljada golobradih regruta, sarajevska dvorana Zetra je krcata slavila pobjedu golobradog Sarajlije Ibre Bublina u Zvezdama Granda. Za one koji ne znaju, radi se o regionalnom reality programu, natjecanju pjevačkih talenata, iza kojeg stoji heroj srpske visokobudžetne narodnjačke scene Saša Popović. 

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan već bio na putu da državnim udarom stane u kraj pokušaju vojnog udara, Bakir Izetbegović nije gledao Zvezde Granda. Bio je na vezi sa liderima Turske, njihovim obiteljima i veleposlanikom BiH u Turskoj. Kontaktirao je, veli, i članove Predsjedništva BiH koji također podržavaju turskog predsjednika. Za one koji ne znaju, Bakir Izetbegović je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sin Alije Izetbegovića i veliki prijatelj turskog sultana Erdoğana, kojeg kolokvijalno naziva bratom

Bakir Izetbegović
Za one koji ne znaju, Bakir Izetbegović je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sin Alije Izetbegovića i veliki prijatelj turskog sultana Erdoğana, kojeg kolokvijalno naziva bratom (FOTO: Lupiga.Com)

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan već znao ko stoji iza vojnog udara i opako prijetio Fetullahu Gülenu i njegovim sljedbenicima teškom odmazdom za pokušaj puča, akcija masovne čistke već je bila u toku. Za one koji ne znaju, čistka je ruska riječ koja označava sistematsko uklanjanje, svojstveno totalitarnim režimima, osoba iz pozicija u vojsci, policiji, pravosuđu, javnim i kulturnim ustanovama i institucijama. 

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan držao svoj pobjednički govor na Taksimu, nekoliko sati nakon propasti vojnog puča, povremeno se nadvikujući sa masom koja mu je opijeno klicala, u Sarajevu je mobiliziran narod da izađe na ulice i podrži Erdoğana. Bio je organiziran i besplatan prijevoz za pojačanje iz Zenice. "Narod je na poziv Erdoğana pokazao na čijoj je strani i šta hoće. Turska će počistiti redove unutar vojske i države", rekao je Bakir Izetbegović. Za one koji ne znaju, "narod" je kategorija koja je u slučaju pokušaja puča u Turskoj postala monolitna, monohromatska, bez nijansi. 

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan trpao u logore golobrade regrute koji su noć ranije bili uvjereni da učestvuju u vojnoj vježbi, u ime naroda na ulicama Sarajeva govorila je Kada Hotić, jedna od majki iz Srebrenice, koje su samo sedam dana ranije oplakale 21. obljetnicu genocida u kojem su izgubile sinove, muževe, očeve i sve što su imale. "Poručila bih velikim silama, Americi i Rusiji, da se pobrinu da one zmije koje se nalaze u njihovim zemljama, a koje potkrepljuju nestabilnost Turske, da ih spriječe, da ih uhapse i isporuče Turskoj. Jer, nama je dosta više beskućnika iz siromašnih zemalja", poručila je Kada Hotić sa Baščaršije. Za one koji ne znaju, Srebrenica je mjesto u istočnoj Bosni, koje su 11. srpnja 1995. godine zauzele srpske snage pod komandom Ratka Mladića, počinivši pritom genocid kao osvetu nad "Turcima", ubivši najmanje 8.372 muškarca i dječaka. 

Sarajevo
U Sarajevu je mobiliziran narod da izađe na ulice i podrži Erdoğana (FOTO: N1)

U trenutku kada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan zabezeknutoj Becky Anderson sa CNN-a u lice pravdao uvođenje smrtne kazne za pučiste riječima: "A što, da tih 9.000 ljudi držim još godinama u zatvoru i hranim ih?", svijet su već obišle fotografije iz Ankare, na kojima se vide polugoli vojnici, vezani i posjednuti po podu nekakve hale, skoro identične fotografijama iz Omarske, koje su 24 godine ranije također zgrozile civilizirani svijet. Za one koji ne znaju, Omarska je logor smrti nedaleko od Prijedora koji je, u svrhu zlostavljanja i mučenja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u ljeto 1992. godine organizirala srpska vlast u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. 

U trenutku kada je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan objelodanio namjeru o sprovedbi pokolja koji će po brojkama nadmašiti onaj iz Srebrenice, bošnjački politički establišment se već bezrezervno stavio na raspolaganje svom prijatelju i bratu. Džemaludin Latić na portalu TheBosniaTimes.ba piše kako su "poslije ovog veleizdajničkog čina, Turska, njezin narod i Ummet (zajednica muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu i državnu pripadnost, prim. E.H.) postali jači nego ikad": "Sada će se Turska snažno i konačno moći osloboditi svoga najtežeg utega: laicističkog koncepta države i zla nacionalizma i širka (mnogoboštva, prim. E.H.), a sa tim oslobođenjem, ova zemlja će lakše uvesti predsjednički sistem, nakon čega će lakše rješavati svoje goruće probleme na putu svoga još snažnijeg razvoja: kurdsko pitanje, pitanje izbjeglica, pitanje Kipra, pitanje terorizma..., a onda i pitanja naroda s kojima Turci dijele istu vjeru i povijest: Palestinaca, krimskih Tatara, Bošnjaka, Ujgura, Sirijaca..." Za one koji ne znaju, Džemaludin Latić slovi za jednog od vodećih bošnjačkih intelektualaca, mada ima i onih koji ga smatraju budalom, ili čak korisnom budalom, koja samo govori ono što bošnjački vladajući establišment ionako misli

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan u parlamentu te zemlje obrazlagao zašto treba suspendirati Europsku konvenciju o ljudskim pravima, tri bošnjačka udruženja istupila su priopćenjem u kojem se zalažu da se Erdoğanu dodijeli Nobelova nagrada za mir. Za one koji ne znaju, mir je stanje koje je u Bosni i Hercegovini nastupilo potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koje se slobodno može zvati i nastavkom rata drugim sredstvima. 

Erdogan
Neka bošnjačka udruženja voljela bi vidjeti Erdoğana s Nobelovom nagradom za mir (FOTO: Hina)

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan Tursku preko noći državnim udarom od skoro pa europske zemlje transformirao u skoro pa islamističku, Bošnjaci su već bili spremni da se odreknu vlastitog identiteta, u korist turskog, zahvaljujući sistematskom projektu prevođenja Bošnjaka u Turke, koji traje već skoro dvadeset godina. Za one koji ne znaju, "Turska je naša mati, tako je bilo, tako će i ostati", riječima bivšeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića, koji je 2008. godine formulirao novu definiciju identiteta bosanskih muslimana. 

U trenutku kad je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan putem svojeg veleposlanika u Bosni i Hercegovini huškao bošnjačku javnost protiv turskih škola u ovoj zemlji, za koje se smatra da pripadaju simpatizerima Fetullaha Gülena, za Bosnu i Hercegovinu već je bilo kasno. Potreba za makroidentitetom je pobijedila u šizofrenoj rastrganosti između ljubavi prema Huseinu kapetanu Gradaščeviću i ljubavi prema turskom okupatoru protiv kojeg se Gradaščević borio. Za one koji ne znaju, Bosna i Hercegovina je u vrijeme Zmaja od Bosne bila turski vilajet, a danas je - što se Bošnjaka tiče - turska pizda materina.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

  07.08.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ovo je Plenkovićev „sad ili nikad“

 2. OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

  02.08.2020.

  Marko Tomaš

  OBILJEŽJA GENERACIJE: Tri bivša vojnika osvijetlila su zajedničku nam nesreću

 3. DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

  31.07.2020.

  Predrag Finci

  DRHTAJ KOJI OSJETIM: Suza za zagorske brege

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije