LIJEČNICI OGORČENI IZMJENAMA U ZDRAVSTVU

„Što nas prije dotučete, to ćete sami prije propasti“

ritn by: S.R. | 29.03.2018.
LIJEČNICI OGORČENI IZMJENAMA U ZDRAVSTVU: „Što nas prije dotučete, to ćete sami prije propasti“
„Što nas prije dotučete, to ćete sami prije propasti, jer paraziti ne mogu preživjeti kad domaćin umre“, samo je jedna od reakcija liječnika obiteljske medicine na dijelove Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koji je HZZO prezentirao na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Taj je nacrt izazvao val negodovanja i burne reakcije liječnika primarne zdravstvene zaštite, a o njemu su se negativno izjasnile i gotovo sve liječničke komore i udruge. Stupe li pak, od 1. travnja, nova pravila igre, zagorčat će život i pacijentima koji će, umjesto kao do sada, kod svog obiteljskog doktora, za veliki broj usluga morati ponovno obilaziti šaltere, bolničke čekaonice te mjesecima čekati kao brojevi na listama. Neki od prigovora za sada su urodili plodom pa je dio planiranih promjena odgođen.

„Što nas prije dotučete, to ćete sami prije propasti, jer paraziti ne mogu preživjeti kad domaćin umre“, samo je jedna od reakcija liječnika obiteljske medicine na dijelove Nacrta odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, koji je HZZO prezentirao na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću. Taj je nacrt izazvao val negodovanja i burne reakcije liječnika primarne zdravstvene zaštite, a o njemu su se negativno izjasnile i gotovo sve liječničke komore i udruge. Stupe li pak, od 1. travnja, nova pravila igre, zagorčat će život i pacijentima koji će, umjesto kao do sada, kod svog obiteljskog doktora, za veliki broj usluga morati ponovno obilaziti šaltere, bolničke čekaonice te mjesecima čekati kao brojevi na listama.

Naime, ukine li se postojeći program „5 zvjezdica“, ukinut će se čitav niz usluga, poput vađenja krvi, spirometrije, holtera i slično, koje su liječnici, na zadovoljstvo pacijenata, do sada obavljali u svojim ordinacijama, bez čekanja. No, po onoj „sve što je lijepo kratko traje“ i tome je, očito, došao kraj jer je HZZO odlučio da liječnicima primarne zdravstvene skrbi više neće plaćati naknadu za spomenute usluge. 

"Nakon provedene javne rasprave, uvažavajući mišljenja strukovnih komora i stručnih društava Upravno vijeće HZZO-a donijelo je Odluku o produženju ugovora o utvrđivanju sredstava i načinu provođenja zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja liječnicima koncesionarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti do kraja godine. Također, do 31. prosinca produženo je ugovorno razdoblje u djelatnosti medicine rada za provođenje specifične zdravstvene zaštite radnika", objavili su u HZZO-u ovaj tjedan.

Bolnica
Liječnici obiteljske medicine tvrde da će nova pravila igre povećati gužve u bolničkim čekaonicama (FOTO: Hina)

Poslije burnih negodovanja struke HZZO je uvođenje nekih navedenih promjena odgodio do kraja godine. Dodatnim sestrama ugovor ističe 31. ožujka, hoće li biti obnovljen, još se uvijek ne zna. Liječnici su uvjereni da odgađanje znači samo uvođenje svih ovih promjena nešto sporijim tempom, na mala vrata. Ogorčeni liječnici i strukovne udruge u svojim su prigovorima tvrdili da predložene promjene u Nacrtu uopće nisu financijski opravdane te upozoravaju da će, stupi li na snagu, uvelike smanjiti razinu zdravstvene zaštite, pacijenti će ponovno zatrpati bolnice, a sukladno tome, troškovi će rasti te nema govora ni o kakvoj uštedi.

Da apsurd bude veći, usluge se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite ukidaju baš u vrijeme kada je u njih počela pristizati moderna i skupa oprema u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini“. Cilj projekta je poboljšanje dostupnosti i pristupa kvalitetnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima. Omogućavanjem većeg broja dijagnostičkih i terapijskih postupaka na razini primarne zdravstvene zaštite smanjio bi se broj upućivanja pacijenata u bolnice za najmanje 15 posto.

Za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja i kod koncesionara, putem ulaganja u opremu i infrastrukturna ulaganja, županijama je na raspolaganju više od 170 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do kraja prosinca 2017. godine apliciralo je 15 županija, a potpisano je 14 ugovora o dodjeli u iznosu od oko 107 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ulaganja se odnose na medicinsko-tehničku opremu za domove zdravlja i ordinacije primarne zdravstvene zaštite, kao što su RTG uređaji, UZV aparati, EKG uređaji, stomatološke jedinice, sterilizatori. Infrastrukturni radovi odnose se, primjerice, na uređenje prilaza zdravstvenim ustanovama prilagođenim osobama s invaliditetom, ugradnju liftova, rekonstrukciju i adaptaciju postojećih ordinacija.

Oprema stiže, a HZZO „ukida“ sestre koje su obučili za rad na njoj

„Iako je projekt poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti tek u začetku, na terenu su se već počeli događati pozitivni pomaci. Organizirane su skupne prakse u koje je uključeno više ordinacija primarne zdravstvene zaštite, a to nam je omogućilo da svatko uzme ponešto od opreme koja je dosta skupa. Pacijenti su bili iznimno zadovoljni jer više nisu morali čekati za bolnički holter, fizikalnu terapiju, vađenje krvi i slične usluge. To je uvelike olakšalo život ljudima u manjim mjestima i ruralnim sredinama, koji su za takve usluge prije morali putovati do kilometrima udaljene bolnice, a mnogi nemaju riješen prijevoz. No, budući da HZZO, sada, kada nam u ordinacije stiže vrijedna oprema, ukida sredstva za dodatnu sestru, koja je bila obučena za rad na toj opremi, pacijenti će ponovno morati u bolnice. S druge strane, mi nećemo moći ispuniti zahtjev da se broj uputnica smanji za 15 posto. Pitanje koje se sada postavlja je tko će, zbog toga što taj zahtjev Europske unije neće biti ispunjen, plaćati penale – hoće li to biti županije, koje su i same sudjelovale u sufinanciranju opreme, ili domovi zdravlja ili pak mi koncesionari, što bi značilo ključ u bravu za mnoge ordinacije obiteljske medicine, kojih je ionako sve manje“, kaže nam dr. Ivana Babić iz Međimurske županije u koju ovih dana stiže sedam milijuna kuna vrijedna medicinska oprema.

Drugi problem, koji će isplivati na površinu, počnu li se primjenjivati nova „pravila igre“ HZZO-a, odnosi se na e-zdravstvo.

„U nekim je medijima taj problem pogrešno prezentiran napisima da ćemo se mi liječnici prestati javljati pacijentima na telefon zbog toga što će nam ukinuti naknadu za taj posao. To je smiješno jer smo za kompletno e-zdravstvo mjesečno dobivali tek 200 kuna. Za tih 200 kuna rasteretili smo šaltere HZZO-a, na koje su ranije pacijenti išli po razne doznake, primjerice za pelene ili trakice za dijabetičare. Rasteretili smo i bolničke šaltere, jer u ordinacijama sada obavljamo i e-naručivanje, no svemu tome bi 1. travnja mogao doći kraj“, pojašnjava dr. Babić. 

Medicinska sestra
Dodatnim sestrama ugovori istječu 31. ožujka (FOTO: Lupiga.Com)

Obiteljskim se liječnicima, po novom, više neće plaćati niti usluga vađenja krvi u ordinacijama, a četvrta velika promjena pogodit će sezonske radnike u turizmu i domaće turiste.

„Planirano je da se od 1. travnja uvedu limiti za troškove pregleda tzv. tuđih pacijenata. To su pacijenti koji nemaju karton kod liječnika u mjestu u kojem sezonski rade ili ljetuju. Postavlja se pitanje, nakon što se taj dnevni limit ispuni, što će biti s ostalim ljudima kojima tog dana zatreba liječnička pomoć. Ne znam jesu li lokalne vlasti u mjestima na jadranskoj obali i otocima uopće svjesne tog velikog problema“, upozorava naša sugovornica.

Pisma ogorčenih liječnika

Na spomenute poteze HZZO-a prigovor je uložilo HDOD-u, a uz primjedbe strukovnih udruga, stigle su i brojne pojedinačne primjedbe obiteljskih liječnika. Svoje mišljenje o uvođenju promjena u primarnu zdravstvenu zaštitu poslao je i dr. Mario Malnar, liječnik koji je iz Slavonije prije nekoliko godina s obitelji preselio u Švedsku.

“Sretno s nastavljanjem uništavanja obiteljske medicine. Što nas prije dotučete, to ćete sami prije propasti, jer paraziti ne mogu preživjeti kad domaćin umre“, poručio je dr. Malnar. Istaknuo je pak kako će se, s obzirom na razvoj situacije, odljev obiteljskih liječnika iz Hrvatske i dalje nastaviti, a stranci ih čekaju raširenih ruku, uz početnu neto plaću od 4.000 eura.

„Želim da nipošto ne ustuknete u predviđenim promjenama. Neka vas prazne slavonske i druge ambulante, pri tom mislim prazne od doktora, u kojima, a da vi to ne znate, rade penzići, kontrolori HZZO-a, bolnički doktori, na dvije-tri ambulante istovremeno, a vi sve to plaćate domovima zdravlja, dakle, neka vas nipošto takve stvari ne potjeraju na razmišljanje i kreativne pomake. Mladi se masovno izjašnjavaju da ni mrtvi neće u primarnu zdravstvenu zaštitu, a oni koji moraju prvom prilikom bježe glavom bez obzira“, napisao je na adresu HZZO-a dr. Malnar, poručujući – „uvedite sustav u kojem će svaki doktor moći pisati e-recepte, uputnice, pomagala i bolovanja, kao sto to sve zemlje EU, osim Hrvatske i Mađarske, već odavno imaju“.

Uz liječnika koji je odselio iz Hrvatske, no i dalje suosjeća sa svojim kolegama, dirljivu je primjedbu HZZO-u uputila i doktorica Ljiljana Ćenan.

”Budući da znam da je ova javna rasprava samo farsa i da nećete uvažiti ništa od primjedbi, kao što niste uvažili niti prije, neću tratiti svoje i vaše vrijeme obrazlažući Vam zašto nije pametno smanjivati sredstva za rad dijelu sustava koji ionako troši samo šest posto zdravstvenog proračuna, a baza je sustava i rješava daleko najveći broj zdravstvenih i nezdravstvenih zahtjeva stanovništva. Prestara sam da bih naivno vjerovala da to što radite, radite slučajno i iz neznanja i nesposobnosti. No, budući da sam i premlada da bih do kraja radnog vijeka pristala biti ono u što me sustavno pretvarate zadnjih desetak godina, a to je pisar, policajac, telefonist, dežurna budala koja će biti kriva za sav kriminal, nesposobnosti i kaos koji drugi rade, želim Vam se zahvaliti za svaki dosad povučeni potez i svaki sljedeći potez koji ćete donijeti. Hvala Vam za svaku 'smjernicu HZZO-a' uz lijek zbog koje sam bila u konfliktu s pacijentom i bolničkim kolegom. Hvala Vam za svaki putni nalog zbog kojem sam se prepirala s pacijentima i svako očitovanje koje sam napisala zato što jesam ili nisam izdala putni nalog. Hvala Vam za svako smanjenje sredstava u onom mjesecu kad je puno ljudi bolesno, kada tehničar i ja padnemo s nogu od stotina pacijenata koji svaki dan dođu u ordinaciju i kada posljedično stopa bolovanja bude viša nego ste zacrtali. Hvala Vam za neprestanu zvonjavu telefona u ordinaciji od koje mi i kod kuće zuji u glavi. Hvala Vam što ste me uspješno uvjerili da je u ovoj zemlji glupo kupovati opremu i pokušavati raditi nešto više od ono minimalno koliko priznajete i hoćete platiti. Hvala Vam što Vas ne zanimaju ishodi moga rada i moja stručnost, već da li sam upisala svako slovo i svaki broj u kućicu koju ste stavili na bezbrojne sulude obrasce koje moramo ispunjavati. Hvala Vam za svakog pacijenta koji ne može dobiti zdravstvenu uslugu koju treba jer ste Vi napravili sustav takvim kakav je i nije Vas briga za patnju ljudi s kojom ja živim svaki dan. Hvala Vam za svaki sastanak i svaki odgovor na dopis u kojem nas uvjeravate da se ne može ništa učiniti i da tako mora biti (a znamo da ne mora i da tako nije u normalnim zemljama i normalnim sustavima). Hvala Vam za svako smanjivanje ionako bijedne i ponižavajuće cijene moga rada. Svaki taj Vaš potez mi čini lakšom odluku da spasim sebe i svoju obitelj i odem van ove zemlje. Tamo gdje ljude s deset godina fakultetskog obrazovanja trebaju da im rade ono za što su se školovali – preveniraju i liječe bolesti, pomažu bolesnima i potrebitima“, napisala je dr. Ljiljana Ćenan, specijalista obiteljske medicine iz Ivankova, mjesta nadomak Vinkovaca.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije