KRISTALNA NOĆ

Pjesmom protiv fašizma, antisemitizma i nepravde

ritn by: P.V. | 09.11.2016.
KRISTALNA NOĆ: Pjesmom protiv fašizma, antisemitizma i nepravde
Proslavite Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma pjesmama koje su bodrile borce protiv fašizma u Europi, a koje se danas, nakon više od dva desetljeća guranja u zaborav i prišivene etikete „ideološki kontaminiranog“ glazbenog žanra, ponovo vraćaju kao simbol otpora nepravdi i borbe za slobodu. Za to su najviše zaslužni samoorganizirani zborovi u balkanskim zemljama koje je u svojoj knjizi „Novi život partizanskih pjesama“ predstavila Ana Hofman, direktorica Centra za istraživanje balkanske muzike iz Beograda, pa smo od materijala dostupnog na YouTube kanalu odabrali neke od najpoznatijih revolucionarnih pjesama u izvedbi zborova Le Zbor, 29. novembar, Horkestar i Praksa koji potvrđuju da zborno pjevanje i dalje ima potencijala za kolektivnu mobilizaciju u političkoj borbi.

Kristalna noć, uvod u konačno nacističko rješenje židovskog pitanja u Holokaustu, danas se slavi kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Večeras će se tim povodom u 18 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma slaviti sve žrtve nacističkog i svih kolaboracionističkih režima, a kao zvijezde večeri najavljen je mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb „Lira“. 

Usprkos tome što je Narodnooslobodilačka borba (NOB) u sve i jednoj državi bivše Jugoslavije osporavana kao problematična socijalistička prošlost koju su nove nacionalne države odbacile, u povijesti će ostati zapisana kao najveći pokret otpora u okupiranoj Europi. Ostat će zapamćene i pjesme koje su partizani pjevali, usprkos tomu što su barem dva desetljeća bile potisnute kao „ideološki kontaminiran“ glazbeni žanr.

Toj temi posvećena je i nedavno objavljena knjiga „Novi život partizanskih pjesama“ Ane Hofman, direktorice Centra za istraživanje balkanske muzike u Beogradu koja predaje i na Fakultetu humanističkih znanosti Univerziteta u slovenskoj Novoj Gorici. Ona sama knjigu predstavlja kao svojevrstan odgovor na poricanje naslijeđa socijalističke Jugoslavije, reakciju na "nedovršenu" tranziciju i kao "zvuk budućnosti" jer u širem smislu knjiga se bavi „potencijalom političke mobilizacije“ kroz pjesme koje su nastojale motivirati borce NOB-a. 

„One ne podsjećaju samo na povijesni značaj NOB-a u Drugom svjetskom ratu, već mogu biti i važan faktor u stvaranju 'novih politika budućnosti'“, rekla je u razgovoru za BalkanInsight Ana Hofman koja u tom smislu upozorava na ulogu koju u tome imaju balkanski zboroviLe Zbor i Zbor Praksa u Hrvatskoj, Raspeani Skopjani u Makedoniji, Kombina i Z'borke u Sloveniji, Prroba, Uho, Horkestar, Svetonazori u Srbiji i Hor 29. novembar iz Beča – nabrojala ih je autorica kao moćne mehanizme društvene kritike, ali i poziv na solidarnost na postjugoslovenskom prostoru. 

Snimke koje objavljujemo uglavnom su iz "domaće radinosti" vrijednih YouTube korisnika i ne odlikuju se kvalitetom zvuka. Odlika im je dobra atmosfera, zarazan entuzijazam i sjajan repertoar. Tu su i kratke informacije o svakom zboru tko želi nastaviti istraživati.

"CRVENI MAKOVI"

Pjesmu "Crveni Makovi" napisao je Mihovil Pavlek Miškina, književnik, borac za socijalnu pravdu, član HSS-a kojeg su ustaše ubile u logoru Stara Gradiška 6. lipnja 1942. godine.

LE ZBOR – Prvi mješoviti ženski, lezbijsko feministički zbor u ovom djelu Europe, od 2005. godine, otkako djeluje etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom. Objavile su jedan album, „Hrvatske budnice“, a zamjetno bolje audio snimke njihovih izvedbi potražite na služenoj web stranici Le Zbora

"BELLA CIAO"

Pjesma talijanskih partizana, himna antifašističkog pokreta otpora u toj zemlji. Pjesmu je obradilo niz umjetnika, autor teksta je nepoznat, a melodija vjerojatno preuzeta iz narodne pjesme.

HOR 29. NOVEMBAR - Zbor iz Beča čije je ime podsjetnik na Dan Republike SFRJ. Osnovan je 2009. godine i na repertoaru su najčešće pjesme radničkog pokreta i partizanske pjesme. Solidarni su sa svim pokretima koji se zauzimaju za prava migranata i izbjeglica.

"AY CARMELA"

Među najpoznatijim pjesmama republikanaca u Španjolskom građanskom ratu postoji u dvije varijacije; El Paso del Ebro i Viva la XV Brigada jer su njome opjevane dvije najveće bitke

HORKESTAR (feat. ZBOR PRAKSA) - Horkeskar je beogradski zbor od 45 članova okupljenih inicijalno oko projekta nazvanog "Tvoje govno tvoja odgovornost". Njihov repertoar čine jugoslavenske pjesme iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća te obrade Brassensa i Kraftwerka

"SEBBEN CHE SIAMO DONNE" i "PADAJ SILO I NEPRAVDO" 

"Sebben che siamo donne" najdraža je pjesma zbora Praksa, koju su u više navrata posvećivali radnicama Arena trikotaže u Puli tijekom njihova šestomjesečna štrajka. Pjesmu su pjevale radnice u rižinim poljima u Italiji početkom prošlog stoljeća te govori o hrabrosti i zajedništvu žena.

Padaj silo i nepravdo“ je revolucionarna pjesma iz vremena Hvarskog ustanka na čelu s Matijem Ivanićem u 16. stoljeću. Pjesmu su iznova oživjeli partizani iz Dalmacije i bila je himna Hvarske partizanske čete. 

ZBOR PRAKSA - Osnovan 2014. godine kao znak nezadovoljstva i društvenog bunta kada je grupa građana odlučila izaći na cestu i pjesmom progovoriti o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji smatrajući kako je pjesma snažan medij emancipacije solidarnosti i prevladavanja socijalnih i nacionalnih barijera.

Lupiga.Com

Naslova fotografija: Dom kulture Beograd/Horkestar


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije