Krčki Labirint poezije

29.09.2005.
Krčki Labirint poezije
Negdje pred ljeto prvi se puta u javnosti pojavila ideja zagrebačke umjetnice Vlaste Primorac o gradnji "Krčkog labirinta poezije", a jučer je u Baški (otok Krk) upriličen i obilazak lokacije na kome je gradnja labirinta predviđena. Bit će smješten na strmini "Zakam" smještenoj na oko 190 metara nadmorske visine, s nezaboravnim pogled na panoramu Baške. Vjerujemo da ćemo idućeg ljeta, moći koristiti sve blagodati šetnje labirintom

"Labirint je drevni simbol cjelovitosti. On u sebi spaja slikovitost kruga i spirale u vijugavu, ali svrhovitu stazu. Labirint predstavlja putovanje k našem vlastitom središtu, a onda povratak u svijet. Kao pomoć u meditaciji i molitvi, labirint se odavno koristi, jer se iskustvo hodanja labirintom pretvara u doživljaj kretanja unutarnjim svetim mjestom. Hod labirintom odvodi nas od ega k 'unutarnjoj vještici ili vješcu'. Ovako je pojam labirinta opisan u magazinu 'Plavi planet'.

Dodamo li pojmu labirinta gradnju u tehnici suhozida (gromača i mrgara) naravno iz kamena domaćeg, krčkog, u kojega će se uklesati glagoljski simboli kao znak da je upravo ovdje kolijevka pismenosti te kao svojevrsno "sjećanje na budućnost" - možda poticaj da neke naše buduće generacije u školi nauče to "prapismo" u Hrvata, dobivamo projekt hvale vrijedan.

Zamisao je buduće namjene labirinta u duhovnom, meditacijskom, kulturološkom i turističkom smislu. S obzirom da će biti dobro vidljiv iz samog mjesta Baška, zasigurno će privući mnogobrojne posjetioce željne i voljne šetnje po čistom zraku slikovitom planinarskom stazom kao stvorenom za "razgovore s Bogom i samim sobom".

Labirint će se graditi prema projektu njemačkog pejzažnog arhitekta Johannesa Matthiessena već poznatog čak i u ovim krajevima te će vrlo vjerojatno imati amfiteatarski oblik, s obzirom da je zamišljen kao buduće poprište kulturnih događanja u Baški i na Krku.

Vidimo se dakle, na godinu, negdje u nekom krugu krčkog labirinta!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

    11.05.2024.

    Brano Mandić

    TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije