HRT BEZ OBJAŠNJENJA

Uklonjen skandalozni intervju

ritn by: Ante Radić | 24.12.2020.
HRT BEZ OBJAŠNJENJA: Uklonjen skandalozni intervju
Nekoliko sati nakon što je Lupiga, a poslije nje i nekoliko drugih medija, upozorila kako je nedopustivo da javni servis daje medijski prostor teorijama zavjere i netočnim tvrdnjama, HRT je odlučio reterirati. Naime, jučer je HRT-Radio Split emitirao skandalozni intervju s umirovljenim profesorom Medicinskog fakulteta u Splitu i književnikom, Matkom Marušićem, a nakon što je intervju pušten u eter, dodatno je objavljen i na web stranicama javnog radiotelevizijskog servisa. Na tom linku sada stoji tek obavijest "stranica koju ste tražili nije pronađena". Portal Faktograf poslao je službeni upit HRT-u s pitanjima zbog čega su uklonili intervju i smatraju li da je intervju vođen i objavljen u skladu s profesionalnim novinarskim standardima te hoće li se HRT ispričati zbog objave, netočnih, neutemeljenih i klevetničkih tvrdnji. Međutim, na HRT-u su odlučili ignorirati ovaj slučaj te samo odgovorili: „Navedeni sadržaj uklonjen je uredničkom odlukom“.

Nekoliko sati nakon što je Lupiga, a poslije nje i nekoliko drugih medija, upozorila kako je nedopustivo da javni servis daje medijski prostor teorijama zavjere i netočnim tvrdnjama, HRT je odlučio reterirati. Naime, jučer je HRT-Radio Split emitirao skandalozni intervju s umirovljenim profesorom Medicinskog fakulteta u Splitu i književnikom, Matkom Marušićem, a nakon što je intervju pušten u eter, dodatno je objavljen i na web stranicama javnog radiotelevizijskog servisa. Na tom linku sada stoji tek obavijest "stranica koju ste tražili nije pronađena".

SKANDAL U REŽIJI JAVNOG SERVISA: Korona je „utekla“ iz laboratorija, a to skrivaju komunisti cijelog svijeta

„Postoje dvije teorije, spontani prijenos i postoji ova teorija koju se zabranjuje. Nju zabranjuju komunisti cijelog svijeta koji počinju vladati svijetom … ali nećemo sad u to ulaziti … da bi zaštitili Komunističku partiju Kine“, rekao je Marušić u emisiji govoreći o koronavirusu. On smatra da je koronavirus umjetni virus i da je on Kinezima „uteka“ iz laboratorija

Matko Marušić
Matko Marušić već duže je vrijeme poznat po skandaloznim izjavama (SCREENSHOT: YouTube)

S istim tezama umirovljeni profesor izašao je ovog srpnja u notornom Hrvatskom tjedniku. Njegov tekst potom su prenijeli i na Facebooku podijelili neki „portali“. Te je objave na toj društvenoj mreži Faktograf, portal specijaliziran za provjeru činjenica, označio kao netočne što je očito povrijedilo Marušića.

„Faktograf je jedan novi, moderni oblik Udbe i oni to rade bezveze, nemaju pojma, oni zapravo štite Komunističku partiju Kine“, rekao je gostujući na radiju, a voditelj Joško Krželj nije smatrao za potrebno reagirati na niz Marušićevih skandaloznih izjava, već je i sam zaključio kako je Marušićev tekst „zabranjen“. 

Na javnom servisu zasigurno su dobro znali koga zovu u emisiju i što mogu očekivati od čovjeka koji je poznat upravo po skandaloznim izjavama i „osebujnom“ rječniku. No, to ih nije spriječilo da takvom gostu daju ogroman prostor kako bi iznosio teorije zavjere. Marušić je, inače, posljednjih godina rado viđen gost uglavnom u rubnim „medijima“ na kojima se uredno plasira govor mržnje i razne zavjereničke teorije, što na Radio Splitu sigurno dobro znaju.

Matko Marušić - Radio Split
Bez ikakvog objašnjenja intervju je nestao sa stranica HRT-a (SCREENSHOT: HRT)

Nakon što smo objavili tekst HRT je sa svojih internetskih stranica uklonio sporni intervju, ali nije smatrao da je dužan javnosti ponuditi objašnjenje kako se dogodilo da u goste zovu ovakvu osobu i omoguće joj iznošenje cijelog seta netočnih i suludih tvrdnji, ali i uvreda i kleveta. Portal Faktograf poslao je službeni upit HRT-u s pitanjima zbog čega su uklonili intervju i smatraju li da je intervju vođen i objavljen u skladu s profesionalnim novinarskim standardima te hoće li se HRT ispričati zbog objave, netočnih, neutemeljenih i klevetničkih tvrdnji. Međutim, na HRT-u su odlučili ignorirati ovaj slučaj te samo odgovorili: „Navedeni sadržaj uklonjen je uredničkom odlukom“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/HRT

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije