GORAN ZA MLADE PJESNIKE

Još samo četiri dana za prijavu na natječaj

ritn by: Lupiga.Com | 28.12.2023.
GORAN ZA MLADE PJESNIKE: Još samo četiri dana za prijavu na natječaj
Još su samo četiri dana ostala za prijavu na natječaj „Goran za mlade pjesnike“ koji je raspisalo Studentsko kulturno-umjetničkog društvo (SKUD) „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu. Na natječaj svoje pjesme mogu prijaviti svi oni koji nisu stariji od 30 godina na dan zatvaranja natječaja, odnosno na nedjelja, 31. prosinca 2023. godine u ponoć, te koji do sada nisu objavili pjesničku zbirku. „Goran za mlade pjesnike“ organizira se jednom godišnje u sklopu poznate hrvatske pjesničke manifestacije, „Goranovo proljeće“, koja datira još od davne 1963. godine. U sklopu manifestacije, tih četiri dana su posvećena jednom od eminentnijih pjesnika Hrvatske, partizanskom borcu i antifašisti – Ivanu Goranu Kovačiću. Kao i svake godine, u želji da se potakne stvaralaštvo mladih pjesnika i pjesnikinja u Republici Hrvatskoj ovim natječajem mladima se daje prostor i vrijeme kako bi se čuo i njihov glas. Glas novih pjesničkih naraštaja.

Još su samo četiri dana ostala za prijavu na natječaj „Goran za mlade pjesnike“ koji je raspisalo Studentsko kulturno-umjetničkog društvo (SKUD) „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu. Na natječaj svoje pjesme mogu prijaviti svi oni koji nisu stariji od 30 godina na dan zatvaranja natječaja, odnosno na nedjelja, 31. prosinca 2023. godine u ponoć, te koji do sada nisu objavili pjesničku zbirku.

„Goran za mlade pjesnike“ organizira se jednom godišnje u sklopu poznate hrvatske pjesničke manifestacije, „Goranovo proljeće“, koja datira još od davne 1963. godine. U sklopu manifestacije, tih četiri dana su posvećena jednom od eminentnijih pjesnika Hrvatske, partizanskom borcu i antifašisti – Ivanu Goranu Kovačiću.

Ivan Goran Kovačić
Nagrada koja se na "Goranovom proljeću" dodjeljuje za najbolju knjigu poezije (FOTO: SKUD Ivan Goran Kovačić Zagreb)

Kovačić je rođen 1913. godine u Lukovdolu, u Gorskom Kotaru, a ubili su ga četnici 1943. godine u blizini bosanskohercegovačkog grada Foča. Muzikom i književnim radom se bavi još od srednjoškolskih dana, a bio je urednik, kritičar i prevoditelj. Poetika kojom se bavio okarakterizirana je kao ona koja je na strani slabijih i potlačenih. Smrt je bila njegov glavni motiv pisanja vrlo očito zbog preranog gubitka oca i sestre, a i činjenice da je živio u periodu između dva svjetska rata. U Drugom svjetskom ratu se priključio na stranu otpora, partizanima, a neki njegovo stvaralaštvo čak nazivaju anti-ratnim. Najpoznatije i vjerojatno, najviše čitano Kovačićevo djelo, nosi naziv „Jama“. Ovom lirsko-epskom poemom Kovačić osuđuje ustaške zločine i opisuje mučenikovo doživljavanje bacanja u masovnu grobnicu i očaje ustaškog terora. 

Kao i svake godine, u želji da se potakne stvaralaštvo mladih pjesnika i pjesnikinja u Republici Hrvatskoj ovim natječajem mladima se daje prostor i vrijeme kako bi se čuo i njihov glas. Glas novih pjesničkih naraštaja. 

Na natječaj je potrebno poslati cjeloviti rukopis pjesničke zbirke koji ne smije sadržavati ime autora ili autorice ni u jednom dijelu dokumenta. Uz taj dokument na mail je potrebno poslati i biografiju te sve osobne podatke, odnosno ime i prezime, datum i godinu rođenja, broj telefona i adresu elektroničke pošte, te točnu adresu stanovanja.

Rukopise i biografiju s naznakom „Za nagradu Goran za mlade pjesnike“ u naslovu, isključivo elektronskim putem, možete poslati na e-mail: natjecaj@igk.hr.

Žiri koji odlučuje o najboljima sastavljen je od suvremenih hrvatskih književnica i književnika, te kritičarki i kritičara. Nagrađeni rukopis bit će objavljen u obliku knjige u ediciji Novi hrvatski pjesnici, u izdanju SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“. Materijalni dio nagrade autorima predstavlja besplatna objava knjige.

Inače, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja bio je Vid Bešlić, pjesnik iz Petrinje, koji se inače bavi dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Od te godine 38 pristiglih rukopisa, odabrana je njegova knjiga poezije naslovljena „Ektoplazma“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: SKUD Ivan Goran Kovačić Zagreb

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije