FOTOGRAFIJA KOJA SVE OBJAŠNJAVA

Domovina se brani tuđim mrtvim sinom i metalik crnom limuzinom

ritn by: Adnan Terzić | 26.11.2021.
FOTOGRAFIJA KOJA SVE OBJAŠNJAVA: Domovina se brani tuđim mrtvim sinom i metalik crnom limuzinom
"Domovina se brani vjerom i tuđim mrtvim sinom. Domovina se brani ličnim šoferom, metalik crnom limuzinom." Savršen je to citat uz fotografiju koja je jučer snimljena u Sarajevu. Snimila ju je poslanica u Parlamentu Federacije BiH i predsjednica glavnog odbora Naše stranke, Sabina Čudić, u Titovoj ulici, gdje su crne limuzine, sve sa ličnim šoferima, blokirale promet jednom od najvažnijih sarajevskih ulica. Zauzeli su ne samo cestu, nego i trotoar. Fotografija je snimljena u trenutku kada su brojne delegacije političara, a političara u Bosni i Hercegovini nimalo ne manjka, stigle da polože cvijeće pred Vječnu vatru, spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. Povod je Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava na 25. novembar, kada je 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena rezolucija koja je temelj današnje BiH.

Domovina se brani vjerom
i tuđim mrtvim sinom.
Domovina se brani ličnim šoferom,
metalik crnom limuzinom.

Savršen je to citat uz fotografiju koja je jučer snimljena u Sarajevu. Snimila ju je poslanica u Parlamentu Federacije BiH i predsjednica glavnog odbora Naše stranke, Sabina Čudić, u Titovoj ulici, gdje su crne limuzine, sve sa ličnim šoferima, blokirale promet jednom od najvažnijih sarajevskih ulica. Zauzeli su ne samo cestu, nego i trotoar. Fotografija je snimljena u trenutku kada su brojne delegacije političara, a političara u Bosni i Hercegovini nimalo ne manjka, stigle da polože cvijeće pred Vječnu vatru, spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. 

Povod je Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava na 25. novembar, kada je 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena rezolucija koja je temelj današnje BiH, s obzirom da se u rezoluciji navodi odlučnost naroda BiH da njihova zemlja postane zbratimljena zajednica u kojoj će svima biti osigurana puna ravnopravnost i to u istorijskim granicama još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Uz fotografije koje je objavila na Twitteru, Sabina Čudić, napisala je tek kratki komentar: „Kada službenim vozilima i sa rotacijama dođu, zauzmu trotoare da polože cvijeće povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.“

Sarajevo
Okupirani trotoar (FOTO: Sabina Čudić)

S obzirom da se u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci opet „zvecka oružjem“, književnik i novinar Amer Tikveša izvrsno je primijetio da gore spomenuti stih sasvim odgovara situaciji s fotografije. Inače, stih potpisuje sarajevski književnik Nenad Veličković, čije smo kratke priče, baš kao i Tikvešine, na Lupigi donosili u više navrata. Veličkovićevu je pjesmu „Domovina“ 2006. godine uglazbilo Zabranjeno pušenje te je objavilo na svom albumu „Hodi da ti čiko nešto da“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sabina Čudić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije