FOTO

Kako epidemija koronavirusa čisti europske gradove

ritn by: I.F. | 24.04.2020.
FOTO: Kako epidemija koronavirusa čisti europske gradove
Priroda se počela oporavljati, vijest je koja vas nije mogla zaobići otkako je globalna epidemija koronavirusa, među ostalim, pozatvarala veliki dio tvornica te ograničila cestovni i zračni promet. U kineskim megapolisima se čisto i vedro vidi nebo, u slavnim rimskim fontanama, do kojih se inače od gomile turista gotovo nemoguće probiti, sada se brčkaju patke, u venecijanskim kanalima „kristalno je čista voda“, s hrvatskog Jadrana stižu snimke razigranih delfina i golemih kitova, iz indijskog grada Jalandhara se nakon dugo vremena vide vrhovi Himalaja … Nova vijest stiže iz španjolske Murcie, grada od oko pola milijuna stanovnika. Fotograf Marcial Guillen snimio je panoramu grada 29. veljače, dan prije nacionalnog „lockdowna“. Potom je, s istog mjesta, istim fotoaparatom i objektivom, 23. travnja ponovno snimio panoramu. Kombinirao je fotografije, a ovo što vidite je rezultat toga.

"Priroda se počela oporavljati", vijest je koja vas nije mogla zaobići otkako je globalna epidemija koronavirusa, među ostalim, pozatvarala veliki dio tvornica te ograničila cestovni i zračni promet. U kineskim megapolisima se čisto i vedro vidi nebo, u slavnim rimskim fontanama, do kojih se inače od gomile turista gotovo nemoguće probiti, sada se brčkaju patke, u venecijanskim kanalima „kristalno je čista voda“, s hrvatskog Jadrana stižu snimke razigranih delfina i golemih kitova, iz indijskog grada Jalandhara se nakon dugo vremena vide vrhovi Himalaja …

Zagađenje
Vidljivo je i kako zagađenje nad Ljubljanom i Zagrebom gotovo potpuno nestalo, dok je nad Sarajevom, Tuzlom i Beogradom daleko manje (IZVOR: ESA)

Koliko je zagađenje manje pokazala je nedavno Europska svemirska agencija (ESA), prikazujući prosječne koncentracije dušikovog dioksida u Europi za razdoblje od 13. ožujka do 13. travnja 2019. godine te, usporedno, za isti period 2020. godine. 

Nova vijest stiže iz španjolske Murcie, grada od oko pola milijuna stanovnika. Fotograf Marcial Guillen snimio je panoramu grada 29. veljače, dan prije nacionalnog „lockdowna“. Potom je, s istog mjesta, istim fotoaparatom i objektivom, 23. travnja ponovno snimio panoramu. Kombinirao je fotografije, a ovo što vidite je rezultat toga.

Murcia
Murcia "nekad i sad" (FOTO: HINA/EPA/Marcial Guillen)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/EPA/Marcial Guillen

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije