EUROPSKA UNIJA – 21. STOLJEĆE

Život bez kapi vode

ritn by: Daniel Pavlić | 30.10.2021.
EUROPSKA UNIJA – 21. STOLJEĆE: Život bez kapi vode
Iliju sam upoznao negdje u siječnju ove godine tijekom obilaska nekih zaselaka Zrinske gore, mjesta na koja su svi zaboravili. Ilija živi sa svojom suprugom Dragicom u selu koje broji toliko stanovnika da ih možete prebrojati na prste. Na prste jedne ruke... Negdje u svim tim potresima koji su im razdrmali dom, pomicanje tla im je prekinulo i dotok vode. Od tada nemaju vode. Ni kapi. Ilija jednom tjedno sjedne u svoj traktor i uputi se na izvor vode u Zrin. Tada napuni svoje stare kanistre koje čuva na hladnome u štali. To je voda i za piće i za kupanje. Kišnicu pak skupljaju za žedne ovce. Dragica je pokušala kišnicom prati veš, no kaže da se osjeti miris crijepa koliko god praška za veš stavljala u mašinu. Ona koristi mašinu tako da deterdžent stavi zajedno s vešom u bubanj, a u odjeljak na perilici nalijeva vodu lončićem. Za jedno pranje treba usuti točno 23 litre vode. To je ona voda koju Ilija doveze u kanistrima iz obližnjeg sela.

Iliju sam upoznao negdje u siječnju ove godine tijekom obilaska nekih zaselaka Zrinske gore, mjesta na koja su svi zaboravili. Ilija živi sa svojom suprugom Dragicom u selu koje broji toliko stanovnika da ih možete prebrojati na prste. Na prste jedne ruke...

Negdje u svim tim potresima koji su im razdrmali dom, pomicanje tla je prekinulo i opskrbu vode koja se skupljala iz izvora u bazenu povrh sela, u šumi. Od tada nemaju vode. Ni kapi. Ilija jednom tjedno sjedne u svoj traktor i uputi se na izvor vode u Zrin. Tada napuni svoje stare kanistre koje čuva na hladnome u štali. To je voda i za piće i za kupanje. Tom vodom peru i suđe. 

Rogulje
Ilija i Dragica u ogledalu (FOTO: Daniel Pavlić/Lupiga.Com)

Kišnicu pak skupljaju za žedne ovce. Dragica je pokušala kišnicom prati veš, no kaže da se osjeti miris crijepa koliko god praška za veš stavljala u mašinu. Ona koristi mašinu tako da deterdžent stavi zajedno s vešom u bubanj, a u odjeljak na perilici nalijeva vodu lončićem. Za jedno pranje treba usuti točno 23 litre vode. To je ona voda koju Ilija doveze u kanistrima iz obližnjeg sela. 

Kupanje je također s lončićima. Vodu zagriju na starom šporetu u velikom loncu, pa ga zatim prenesu u kupatilo i iz njega vodu zahvaćaju lončićem. 

Rogulje
Njima je svejedno je li Banija ili Banovina, ono što njih zanima je - voda (FOTO: Daniel Pavlić/Lupiga.Com)

Njihova cijela kuća je ispucala. Tako je svuda u kući propuh koji ne možete a da ne osjetite. Dragica mi pripovijeda da dok spava osjeti prašinu koja joj pada na lice iz pukotina zida. Ona ne spava u kontejneru jer smrad plastike nikako ne mogu provjetriti. Ilija ipak spava u kontejneru. Nabavili smo im jedan krevet jer kreveti koje su dobili u sklopu kontejnera su tanki i sklopivi. Tijekom dana su oboje u kući jer uz topli oganj je ugodnije koliko god kuća bila nesigurna za stanovanje. 

Kada su statičari popisivali kuće, njihova je trebala dobiti crvenu naljepnicu. Savjetovali su ih da idu spavati u štalu. Onda je Ilija zamolio da ipak stave žutu naljepnicu jer oni nemaju gdje otići, a imaju i ovce. Nedugo zatim su dobili kontejner. Zima ide, dani i noći su hladnije, a samo ljudi koji žive u kontejnerima znaju kako je to živjeti u željeznim kockama.

Rogulje
Pogled iz kontejnera na polusrušenu kuću (FOTO: Daniel Pavlić/Lupiga.Com)

U svemu tome Ilija je i ozbiljno bolestan. Ima opstrukciju pluća i svaki dan mora primati na aparat kisik kako bi mogao "izgurati" dan. Ilija i Dragica žive u selu Rogulje. Pokušajte to selo pronaći na karti. Nalazi se u Europskoj uniji. Blizu Zrina prema središtu Zrinske gore. Područje Banije ili Banovine, njima je to sasvim svejedno. Nije im bitan naziv njihovog kraja, njima je bitna voda koja bi u 2021. godini svima trebala biti dostupna.

I tako to traje već mjesecima. Život na Baniji...

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Daniel Pavlić/Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije