Eto ga u Limi

14.03.2002.
Eto ga u Limi
Američkog najpredsjednika G. W. Busha, danas će biti pune novine. Ovaj marljivi radnik svakodnevno bdije nad svima nama. Bio je u Monterreyu, diktira izraelsko-palestinske pregovore, planira eventualne napade na Irak i za kraj evo ga, stigao je u povijesni posjet Peruu.
Možda bi trebalo napomenuti i jedan od mnogih skandalića iz Monterreya, a vezan uz Busha. Naime, Kubanci su ustvrdili kako su na druga Castra vršeni pritisci da ograniči svoje sudjelovanje na summitu svih faca. Navodno je upravo Bush zaprijetio svojim nedolaskom ukoliko jedan od posljednjih komunista bude sudjelovao na summitu. Naravno Bush je sve to opovrgao, rekavši da njemu Fidel ne smeta, već mu smeta to što on radi svome narodu. Mislite da se Kubanac nije povukao?
Još svašta bi se moglo reći o jučerašnjem radu ovoga radoholika, ali ću se ipak ograničiti na Peru.
Ovo je njegov prvi posjet Latinskoj Americi u sklopu kojega će posjetiti Meksiko, Peru i Salvador. Zanimljivo je i da je ovo prvi posjet bilo kojega šefa američke države, Peruu. Osim s peruanskim kolegom Toledom, razgovore u Limi, Bush bi trebao obaviti i s predsjednicima Kolumbije, Bolivije i Ekvadora. Čavrljati će se uglavnom o terorizmu i problemu s narko kartelima. Već se malo i razgovaralo, a novinarima je na postavljeno pitanje o terorizmu, Bush odgovorio tipično bushevski: "We must stop it".
Kao što se to očekuje od bilo koje prave države i ovdje su poduzete velike mjere sigurnosti, u sklopu kojih je zatvorena povijesna jezgra Lime za sve one željne šetnje. Šetače su zamijenili oklopni transporteri i tisuće policajaca. Osim domaćih službi sigurnosti, svoje djelovanje poduzele su i one američke. Nekoliko stotina američkih agenata sigurnosti, pristizalo je posljednjih tjedana u Limu kako bi sami razmotrili situaciju i osigurali svoga predsjednika. No, sve to nije pomoglo, pa su tako neki od Peruanaca Busha sinoć, željno dočekivali bacajući ručne bombe po gradu. Na sreću nitko u ovim bombaškim diverzijama nije ozlijeđen. Svoju ljubav prema SAD-u, netko je iskazao i u srijedu navečer, kada je pod automobilom u blizini američkog veleposlanstva u Limi, eksplodiralo čak 50 kilograma eksploziva. Taj put sreće nije bilo, pa je devet osoba izgubilo živote.
Sve ovo zasigurno Georgu nije ugodno, ali pretrpjeti će. Već kada ovo budete čitali, on će biti u Salvadoru.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije