EGZORCIZAM RAZUMA

Turbo-katolici naplatili pa odbili emitirati najavu predstave jer asocira na đavla

ritn by: H.Š. | 26.06.2015.
EGZORCIZAM RAZUMA: Turbo-katolici naplatili pa odbili emitirati najavu predstave jer asocira na đavla
Divinus Victoria, tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem oglasnog prostora na velikim LED ekranima na najposjećenijim lokacijama u Zagrebu, naplatila je, a potom odbila emitirati promidžbeni spot za predstavu "Nečastive", uz tvrdnju kako je taj materijal "nepoćudnog sadržaja". Riječ je o tvrtki koja je na istim ekranima emitirala propagandne poruke „šatoraša“ i konzervativnih organizacija koje se protive pobačaju. "S obzirom da se u vašem materijalu spominje riječ 'nečastive' koja asocira na nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera, kao i to da su u videouratku polugola tijela a u jednom kadru se vidi gola bradavica ženskih grudi, takav materijal u konzulaciji s gradom i suvlasnicima vrijeđa čudoređe naših građana i kao takav takođerne spada u materijal koji mi ne emitiramo", poručio je direktor tvrtke Hrvoje Topić, egzorcirajući pritom pravopis i gramatiku iz materinskog jezika.

Divinus Victoria, tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem oglasnog prostora na velikim LED ekranima na najposjećenijim lokacijama u Zagrebu, kao što su na primjer Trg bana Josipa Jelačića i Trg Petra Preradovića, naplatila je, a potom odbila izvršiti uslugu za naplaćeno, uz tvrdnju kako je reklamni video spot Perforacija za predstavu "Nečastive" Brune Isakovića "nepoćudnog sadržaja", navodi portal Kupus.net.

Naručitelj reklame, udruga Domino, primila je dan prije otvorenja festivala, a zapravo 11 dana nakon ugovorenog roka, objašnjenje koje potpisuje direktor Divinus Victorije Hrvoje Topić, a u kojem stoji: „S obzirom da se u vašem materijalu spominje riječ ‘nečastive’ koja asocira na nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera, kao i to da su u videouratku polugola tijela a u jednom kadru se vidi gola bradavica ženskih grudi, takav materijal u konzultaciji s gradom i suvlasnicima vrijeđa ćudoređe naših građana i kao takav također ne spada u materijal koji mi ne emitiramo.“

Udruga Domino, koja je reklame naručila, ističe u priopćenju kako se tvrtka “navodno konzultirala s Gradom i odlučila da vrijeđamo ćudoređe naših građana što rezultira time da se spot nije odvrtio u zakupljenim terminima, niti će se vrtiti, a tvrtka nije u mogućnosti ni napraviti povrat uplaćenih sredstava za kampanju koju nije izvršila“.

„Ovim putem želimo javno zatražiti od tvrtke Divinus Victoria da pojasni koje su točno gradske institucije konzultirane o podobnosti našeg video spota. Također, tražimo pismenu odluku od strane tih institucija vezano uz zabranu spota kojim se najavljuje festival Perforacije i predstava koja igra u jednom od najvećih gradskih kazališta. Isto tako, tražimo bezuvjetni povrat uplaćenih sredstava za neizvršavanje usluge koja je dogovorena i plaćena“, poručuju iz ove udruge, postavivši pitanje Gradu Zagrebu pod kojim uvjetima je tvrtka Divinus Victoria dobila koncesiju za vanjsko oglašavanje u Zagrebu.

„Ne prihvaćamo neposlovnost tvrtke Divinus Victoria i njihovu namjeru zadržavanja uplaćenih sredstava, ne pristajemo na proizvoljnu ocjenu jedne privatne tvrtke koja koristi koncesiju za javno oglašavanje u Gradu Zagrebu o nepoćudnosti promotivnog spota na temelju njihove asocijacije na đavla ili prikaza polugolih tijela u spotu najave Festivala Perforacije. Zabrinjava nas ova i svaka vrsta cenzure te nasrtaj na slobodu izražavanja, a kojima posljednjih tjedana sve više svjedočimo u Hrvatskoj“, stoji u njihovom priopćenju.

Osnivači i vlasnici Divinus Victorije otprije su poznati po svojim konzervativnim stavovima, koje često promoviraju i putem ove tvrtke.

Jedan od osnivača Divinus Victorije navodno za sebe tvrdi da je egzorcist, dok je drugi u nekoliko navrata sudjelovao u fizičkim okršajima u klubovima, među ostalim i s bivšim splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom. Svoje su svjetonazore promovirali i putem LED displeja, zahvaljujući svojevremeno Bogu na odluci Ustavnoga suda o zdravstvenom odgoju i pozivajući građane Zagreba da se uzdaju u Isusa Krista. Na istim su se ekranima pojavljivale kampanje inicijative za zabranu pobačaja “40 dana za život”, i šatoraška akcija „100% za Hrvatsku“, podsjeća Kupus.net.

Festival Perforacije svečano će biti otvoren 25. lipnja, u Zagrebu, a traje do ponedjeljka 29. lipnja. U okviru ovog međunarodnog festivala bit će postavljeno dvadesetak predstava, performansa i instalacija. Festival se održava, među ostalim, i uz potporu Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, te europskog projekta EU Kreativna Europa. Premijera predstave "Nečastive" je danas u 20 sati, a reprize su u subotu, nedjelju i ponedjeljak, s početkom u 21 sat.

Za kraj vam prenosimo pismo direktora Divinus Victorije Hrvoja Topića, u kojem on objašnjava razloge za cenzuriranje propagandnog spota, provodeći pritom egzorcizam gramatike i pravopisa iz materinskog jezika.

divinus victoria
Svoje su svjetonazore iz Divinus Victorije promovirali i putem LED displeja, zahvaljujući Bogu na odluci Ustavnoga suda o zdravstvenom odgoju i pozivajući građane Zagreba da se uzdaju u Isusa Krista (SCREENSHOT: RTL)

"Poštovani,
uz sve poštovanje prema Vama kao klijentu kao i našom željom za budućom suradnjom sa Vama, moramo Vas izvijestiti da naša tvrtka ne oglašava nikakve video materijale nepoćudnog sadržaja , niti materijale koji nekoga mogu uvrijediti ili povrijediti nećije osjećaje. U takve materijale smatramo, golotinju, nepristojne poruke, dvosmislene poruke, i slično...

S obzirom da se u vašem materijalu spominje riječ 'nečastive' koja asocira na nečastivog, sotonu, đavla, vraga, lucifera, kao i to da su u videouratku polugola tijela a u jednom kadru se vidi gola bradavica ženskih grudi, takav materijal u konzulaciji s gradom i suvlasnicima vrijeđa čudoređe naših građana i kao takav takođerne spada u materijal koji mi ne emitiramo.

Što se tiče povrata uplaćenih sredstava, ista se nemogu vratiti jer su utrošena za već ranije dogovorenu sekundažu.Nismo vas ni prije mogli obavijestiti o nemogučnost emitiranja iz razloga konzultacija s svim instancama i suvlasnicima.

Ono što možemo i hoćemo to je ponuditi Vam drugi termin (može i po Vašoj želji) , a vi ga iskoristite sa drugim video propagandnim materijalom koje se ne kosi sa gore navedenim stajalištima naše tvrtke o oglašavanju. U želji za budućom suradnjom, srdačno vas pozdravljamo!", stoji u pismu direktora tvrtke Hrvoja Topića."

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Festival Perforacije


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije