DIGNI SVOJ GLAS U 18 SATI

Evo zašto danas trebate doći na Markov trg

ritn by: Melisa Skender | 16.06.2016.
DIGNI SVOJ GLAS U 18 SATI: Evo zašto danas trebate doći na Markov trg
„Danas treba doći na Markov trg u obranu obrazovanja i naše budućnosti. Trebamo pokazati da ne odustajemo i da smo spremni boriti se protiv onih koji nam pokušavaju oduzeti dah slobode“; „Zato jer političke elite trebaju prestati ignorirati građane, a obrazovanje postati strateški interes“; „Trebamo se okupiti da pokažemo ovoj i svim drugim vlastima da ignoriranje 50.000 građana ne može proći lišo“, samo su neki od odgovora ljudi uključenih u inicijativu Hrvatska može bolje, na pitanje koje smo im postavili – zašto bi trebalo danas u 18 sati biti na Markovom trgu, iako postoje vrlo izgledne šanse da će aktualna vlada do 18 sati pasti. Do Markovog trga osiguran je pristup Ćirilmetodskom ulicom pa tko želi biti na trgu gdje je broj prosvjednika ograničen treba krenuti na vrijeme. Bude li odaziv veći, prosvjednici će biti zaustavljeni u okolnim ulicama, ali nipošto isključeni iz prosvjeda, obećavaju iz inicijative Hrvatska može bolje – bez vas.

Sloboda, budućnost, odlučnost da građani pokažu političkim elitama da njihove zahtjeve ne mogu jednostavno ignorirati kako su to pokušali nakon prvog dana lipnja i jasne poruke koju im je uputilo više desetina tisuća građana – bez politikanstva u reformi školstva. To su osnovne poruke današnjeg skupa na Markovom trgu kako su ih formulirali članovi užeg tima koordinacije ove akcije iz inicijative Hrvatska može bolje. Ovoga puta s jasnom porukom političarima – bez vas. Ljude uključene u inicijativu pitali smo zašto prosvjedovati danas u 18 sati.

„Trebamo se okupiti da pokažemo ovoj i svim drugim vlastima da ignoriranje 50.000 građana ne može proći lišo. Danas mi ocjenjujemo njih – svi koji se poigravaju s budućnošću ove zemlje nemaju nikakvu političku budućnost, i svi koji misle obnašati političku vlast moraju dokazati političku volju – nikom više ne vjerujemo“, poručila je Marina Škrabalo iz GONG-a.

Markov trg prosvjed
Destinacija - Markov trg (FOTO: Lupiga.Com)

Glumica Mia Biondić smatra dolazak na Trg sv. Marka i pitanjem društvene odgovornosti.

„Cijela uljuđena Europa prosvjeduje i mi smo odgovorni za takvo održavanje mentalne higijene društva. Glas građana se mora čuti, to nije pitanje desne, lijeve ili bilo koje političke opcije nego zalaganje za društvene vrijednosti do kojih držite“, kaže Mia Biondić.

Građani marširaju ulicama diljem Europe u obrani svojih prava. Samo u Francuskoj i usprkos Europskom nogometnom prvenstvu milijuni prosvjeduju protiv izmjena Zakona o radu, još jedne političke odluke kojom se kroji budućnost svih građana te zemlje bez obzira na njihovu političku opredijeljenost. Baš kao što reforma školstva kroji budućnost onima koji još i nemaju svoj glas, i koje treba zaštititi od samovolje ove i svake buduće političke elite. Iako se ekspertna skupina, u iščekivanju razrješenja, ponaša kao da se njih sve to više ne tiče - nastavnici koji su u ovu reformu uložili puno truda s vjerom da školstvo može biti bolje, ne odustaju, a mjesecima nisu primili honorare za svoj rad, dok je provedbu reforme koju je trebala voditi ekspertna skupina preuzelo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ekspertna skupina kurikulum
Iako se ekspertna skupina, u iščekivanju razrješenja, ponaša kao da se njih sve to više ne tiče - nastavnici koji su u ovu reformu uložili puno truda s vjerom da školstvo može biti bolje, ne odustaju (FOTO: Hina)

„Vjerujem da svi građani Hrvatske žele bolju budućnost, a za proces reforme školstva trebaju nam partneri, a ne cenzori“, kratko je objasnio zbog čega je prosvjedovati nužno Miljenko Hajdarović, nastavnik povijesti u srednjoj školi iz Čakovca i jedan od onih koji su sudjelovali u pripremi kurikularnih dokumenata. Dokumenata koji su tek danas, uoči prosvjeda 16. lipnja, konačno objavljeni za javno savjetovanje u koje se građani mogu uključiti putem portala eSavjetovanje.

„Danas treba doći na Markov trg u obranu obrazovanja i naše budućnosti. Trebamo pokazati da ne odustajemo i da smo spremni boriti se protiv onih koji nam pokušavaju oduzeti dah slobode“, smatra Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije, uz Hajdarovića još jedna od govornica najavljenih okvirnom programu prosvjedne akcije koji je poslan novinarima. Pored njih, govorit će i Josip Kličinović, još jedan član stručne radne skupine za kurikularnu reformu školstva, a nastupit će i Zbor mješovitih zborova „Obraz“ koji okuplja predstavnike svih studentskih zborova koji su se odlučili pridružiti inicijativi za kvalitetnije školstvo.

Prosvjed kurikulum
Prošli prosvjedi gotovo su potpuno ispunili središnji zagrebački trg, a mnogi ističu kako je biti dio tih prosvjeda bio nezaboravan osjećaj (FOTO: Hina)

„Zato jer političke elite trebaju prestati ignorirati građane, a obrazovanje postati strateški interes“, rekao je Nikola Baketa, doktorand Fakulteta političkih znanosti i jedan od koordinatora akcije, nastojeći udovoljiti našem zahtjevu da sve razloge današnjeg prosvjeda sroči u rečenicu koja bi stala na transparent.

Do Markovog trga osiguran je pristup Ćirilmetodskom ulicom pa tko želi biti na trgu gdje je broj prosvjednika ograničen treba krenuti na vrijeme. Bude li odaziv veći, prosvjednici će biti zaustavljeni u okolnim ulicama, ali nipošto isključeni iz prosvjeda, obećavaju iz inicijative Hrvatska može bolje – bez vas. Za vrijeme trajanja akcije, naime, kružit će i takozvane glasačke kutije u koje će građani moći ubacivati svoje glasačke listiće kojim poručuju zašto im je dosta aktualne političke garniture.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

  22.05.2019.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

 2. MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

  06.05.2019.

  Boba Đuderija

  MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

 3. TVIT ZA ŽIŽEKA I PETERSONA: Ne, ne možemo lijepo razgovarati

  30.04.2019.

  Nataša Škaričić

  TVIT ZA ŽIŽEKA I PETERSONA: Ne, ne možemo lijepo razgovarati

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije