CRNO NA BIJELO

Most i HDZ lažu

ritn by: A.B. | 20.12.2016.
CRNO NA BIJELO: Most i HDZ lažu
HDZ i Most su lagali. Nakon godinu i nešto dana njihovog zajedničkog vladanja zemljom, stimulacijom bogatih i uzimanjem od siromašnih, to itekako neiznenađujuće zvuči. Međutim, katkada su predizborne laži toliko nedvosmisleno dokumentirane kao u slučaju njihovih obećanja sindikatu Preporod, pa onda to zaslužuje odavanje dužnog poštovanja i duboki naklon nakon predizborne predstave. Naime, u vrijeme predizborne kampanje 1. rujna 2016. godine sindikat Preporod je javno uputio osam pitanja političkim strankama i koalicijama. Odgovore stranaka i koalicija objavili su na stranicama sindikata nekoliko dana kasnije. Stranka Most oklijevala je neko vrijeme, no na kraju je ipak uputila odgovore, pa su i njih objavili. Tri mjeseca kasnije, pod naslovom "Pavo 'prespav'o' predizborna obećanja HDZ-a i MOST-a" objavili su što su im stranke slagale tjedan dana uoči prošlih parlamentarnih izbora.

HDZ i Most su lagali. Nakon godinu i nešto dana njihovog zajedničkog vladanja zemljom, stimulacijom bogatih i uzimanjem od siromašnih, to itekako neiznenađujuće zvuči. Međutim, katkada su predizborne laži toliko nedvosmisleno dokumentirane kao u slučaju njihovih obećanja sindikatu Preporod, pa onda to zaslužuje odavanje dužnog poštovanja i duboki naklon nakon predizborne predstave.

Naime, u vrijeme predizborne kampanje 1. rujna 2016. godine sindikat Preporod je javno uputio osam pitanja političkim strankama i koalicijama. Odgovore stranaka i koalicija objavili su na stranicama sindikata nekoliko dana kasnije. Stranka Most oklijevala je neko vrijeme, no na kraju je ipak uputila odgovore, pa su i njih objavili. 

Tri mjeseca kasnije, pod naslovom "Pavo 'prespav'o' predizborna obećanja HDZ-a i MOST-a" objavili su što su im stranke slagale tjedan dana uoči prošlih parlamentarnih izbora.

Od spomenutih osam pitanja, danas su posebno aktualna dva pitanja, koja se odnose na materijalna prava kojih su se sindikati javnih i državnih službi odrekli u solidarnosti s građanima u periodu krize. Prvo pitanje odnosi se na realizaciju Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, kojom bi se nakon godina primanja umanjenog iznosa plaće, učiteljima vratio njen dio, e kako floskula o Hrvatskoj kao "zemlji znanja" ne bi bila tako bolno netočna. 

1. laž: Poštivanje Sporazuma

Ovako je uoči izbora "pjevao" HDZ pa u dvojbi između odgovora a) Sporazum treba poštivati u cijelosti i b) Dogovoriti sa sindikatima-potpisnicima nove uvjete realizacije Sporazuma, jasno odbarao odgovor pod b).

Slično, s jednako odlučnosti, ispisan je i odgovor Mosta: "Sporazum treba poštovati u cijelosti".

Kao što smo doznali prošloga tjedna, od ovog obećanja nije ostalo ništa. No, prije razmatranja štetnih posljedica te laži, pozabavimo se drugom - onom kojom je Vlada nasamarila ponajjadnije među zaposlenima u obrazovanju - učitelje pod ovrhama

Vrlo su zanimljivi i daljnji komentari na ove odgovore, koji se mogu pročitati u originalnom dokumentu što ga je HDZ uputio Preporodu.


Kako se HDZ ophodi prema javnim službama prije izbora (FOTO: sindikat-Preporod.hr)

2. laž: Zaštita božićnica od ovrhe

Drugo pitanje na koje su vladajuće partije slagale glasilo je hoće li se isplata božićnice, regresa, jubilarnih nagrada ili otpremnine ovršenim zaposlenicima u obrazovanju vršiti putem zaštićenih računa.

Naime, ljetos, prigodom isplate regresa, unatoč upozorenjima, brojni su prosvjetari ostali bez 1.250 kuna, jer se u školama nije osigurala odgovarajuća isplata. Zato su sindikati upozoravali da je takav scenarije potrebno izbjeći reakcijama Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Broj blokiranih učiteljica i učitelja, upozoravao je Preporod, svakim je danom sve veći i veći. Jedino isplatom božićnice na zaštićene račune, Božić će biti primjereno obilježen i proslavljen u brojnim prosvjetarskim obiteljima. U danima, kako se to često ističe, darivanja, ovo je prilika da politika i političari konkretnim potezom „daruju“ mnoge koji to sigurno zaslužuju, naveli su u dopisu ministarstvima.

Bilo je za očekivati da će se ova zamolba i realizirati, s obzirom da je predizborni HDZ strogo naredio budućem sebi, onom koji dolazi na vlast. Između odgovora pod a) Ovršenim radnicima omogućiti isplatu ovih materijalnih prava na zaštićeni račun i onog pod b) Zadržati postojeće rješenje prema kojem se radniku usteže novac po osnovi ovih materijalnih prava, HDZ je izabrao odgovor pod b).

Da ovršenim radnicima treba omogućiti isplatu ovih materijalnih prava na zaštićeni račun, smatrao je i predizborni Most

 Kako se Most ophodi prema javnim službama prije izbora (FOTO: sindikat-Preporod.hr) 

"Odgovori na ta dva pitanja dviju stranaka koje danas sudjeluju u vlasti u potpunoj su suprotnosti s onime što oni danas rade. HDZ i MOST u odgovorima su naveli da Sporazum o osnovici plaće u javnim službama treba poštivati u cijelosti, a danas smo svjedoci da Vlada HDZ-a i MOST-a osporavaju navedeni Sporazum", navodi sindikat na svojim stranicama.

Na pitanje broj pet o isplatama božićnice, regresa, jubilarnih nagrada i otpremnina, dakle, obje su stranke odgovorile da se ovršenim radnicima omogući isplata ovih materijalnih prava na zaštićeni račun, navode oni, no današnjim dopisom iz Ministarstva obrazovanja svjedoci smo potpuno suprotne stvarnosti. Iz tog priopćenja koje potpisuje pomoćnik Pave Barišića, proizlazi da se božićnice izručuju na ovrhu.

"Zbog mnogobrojnih upita školskih ustanova vezanih uz isplatu božićnice na zaštićeni račun Ministarstvo napominje kako prema člancima 172. i 173. Ovršnog zakona božićnica nije izuzeta od ovrhe te se stoga ne može isplatiti na zaštićeni račun zaposlenika", piše u dopisu diplomiranog ekonomista Stipe Mamića. 

 Kako je ova prevara šira, bolnija i vjerojatno puno skuplja nego što se sad čini

I dok će ovo drugo pitanje na koje su lagali bez ikakvog ustezanja najviše boljeti upravo ljude koji odgajaju djecu i uče ih gradivu neophodnom za daljnje snalaženje u životu, prvo pitanje moglo bi skupo koštati sve građane Republike Hrvatske podjednako. Naime, ignoriranje Sporazuma o rastu osnovice plaća je neobjašnjiv fenomen kojim Vlada nastoji legalizirati laganje s najviše pozicije u izvršnoj vlasti - one premijerske. Osim toga, usprkos napuhanom državnom proračunu i nabreklom budžetu za, primjerice, vojsku, oni ne dozvoljavaju da od gospodarskog rasta profitira i socijalna država, koja uvelike ovisi upravo o uslugama javnog sektora.

Sporazum o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti i Sporazum o javim službama potpisani su, podsjetimo, u studenom 2006. godine, a njima se utvrdilo dodatke i modalitete, te dinamiku uklanjanja zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja.

Božo Petrov - propovjednik i navodni zastupnik građana (FOTO: Daniel Kasap/HINA) 

U drugom članku sporazuma stoji da se osnovica za izračun plaća u javnim službama u razdoblju od 2007. do 2009. godine povećava za šest posto. 

Dijelom je tako i bilo do 13. svibnja 2009. godine kad se potpisuje Dodatak sporazumu, a osnovica se vraća na stanje iz 2008. godine. Sindikati su na to pristali uslijed stručne dijagnoze Ive Sanadera da je Hrvatska "u banani", i to nakon godinu dana što je ostatku svijeta itekako bilo jasno da je poigravanje kreditima i hipotekama rezultiralo financijskim krahom velikih banaka na zapadu. 

Trebat će još neko vrijeme da Hrvatska promijeni premijera i dobije premijerku čije će mjere štednje, uglavnom na najširim slojevima, dovesti Hrvatsku u kudikamo dublju krizu, uzrokovanu sveopćim padom potrošnje, investicija, zaduživanja, općeg crnila na svim razinama, koje se mjere u sklopu "krvne slike" gospodarskih aktivnosti i optimizma osjetljivih tržišta. 

Vlada Jadranke Kosor sindikatima uoči izbora koje će izgubiti nudi obećanje vraćanja na snagu onoga što je njen prethodnik s veseljem potpisao. Tog 26. listopada 2011. godine, potpisuje se novi Dodatak sporazumu u kojemu se utvrđuje ono što je posve logično i fer:

"Način povrata osnovice Osnovica za obračun plaća u javnim službama iznosit će 5.415,37 kuna bruto za mjesec u kojem službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku RH ukažu na poboljšanje stanja odnosno rast međugodišnjeg realnog tromjesečnog BDP-a za dva tromjesečja uzastopno (u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) prosječno dva ili više posto (mjereno aritmetičkom sredinom dvije stope realnog rasta međugodišnjeg tromjesečnog BDP-a dva uzastopna tromjesečja) i primjenjivat će se iza toga do prve sljedeće promjene prema ovim Izmjenama i dopunama."

Preuzimanje zasluga prošlih vlada, ali ne i odgovornosti za ugovoreno

Postupnim odustajanjem od mjera štednje u periodu njenog nasljednika Zorana Milanovića i oporavkom potrošnje pred kraj njegova mandata dolazi do razvedravanja gospodarske depresije; vraća se optimizam razduženom građanstvu, ponešto se smanjuje i broj nezaposlenih, ljudi troše više i BDP počinje rasti

No, dolaze novi izbori. Upravljačka garnitura koju će kreirati za budućnost iznimno zabrinuti novak na političkoj sceni - Most, usprkos tapšanju po vlastitim leđima zbog poboljšanja makroekonomskih brojki, zaboravljat će na dug prema sindikatima

Štoviše, i nakon pada grotesknog kabineta kojim su vladali Tihomir Orešković, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, te dolaska na vlast Andreja Plenkovića, Banski će dvori odlučiti ne ispoštovati sporazum s učiteljima i liječnicima, već će angažirati odvjetnički tim koji bi im trebao pomoći da zaobiđu ovaj pravno važeći dokument. Međutim, koliko je to moguće?

 Borislav Škegro dječjeg lica i njegova Superhik logika

Ova Vlada, u prvom redu "Borislav Škegro dječjeg lica" na mjestu ministra financija - Zdravko Marić - radije će napuhati proračun ministarstva obrane i otvoriti vrata milijuntom branitelju uklanjanjem ograničenja za prijavljivanje bolovanja od PTSP-a, nego uložiti u obrazovni kadar "zemlje znanja" ili u liječnike. Odlazak potonjih iz zemlje navodno nas jako brine, no Ministarstvo financija uredno će dopuštati, primjerice, isplate za stručno osposobljavanje administracije u ministarstvima, svim državnim i javnim službama, umjesto da ukine zabranu zapošljavanja medicinskog kadra, koji odlazi iz zemlje ne samo zato što je bijedno plaćen (četiri puta manje nego u Njemačkoj), nego zato što je preopterećen (s bar tri puta više pacijenata nego u Njemačkoj).

Bivši (?) zaposlenik najbogatijeg i nedodirljivog čovjeka u zemlji (FOTO: Daniel Kasap/HINA) 

Koliko je štetna ova odluka, ne govori samo činjenica da bi učitelji zbog ionako jadnih plaća te povišice prebacili u potrošnju i time dali svoj doprinos (suludom, ali i dalje neupitnom) kriteriju rasta BDP-a; Oni jednostavno nisu ta skupina građana koji će rast osnovice plaća prebaciti u ionako nabreklu štednju dobitnika tranzicije, što će se primjerice dogoditi kada povišice dobiju Marićevi favoriti - menadžerske strukture u Republici Hrvatskoj izmjenama Poreza na dohodak. 

 Cijena kratkovidnosti i bezobrazluka prema liječnicima i učiteljima

O štetnosti ove odluke ponajprije govori i najava Ivice Babića iz Hrvatskog liječničkog sindikata prošloga tjedna, nakon što je Vlada propustila priliku da na učinkovit i jednostavan način razriješi sve probleme i uđe u uspješan socijalni dijalog s radnicima u javnom sektoru.

"Mislim da će cijena današnjeg neuspjeha po Vladu za 2016. godinu biti 5 do 6 puta veća nego ono što su danas mogli dogovoriti... Tražit ćemo 13,4 posto povećanja plaće. Ne samo to, nego vidjet ćemo što će to biti sa sudskim sporovima. Bit će i sudskih potraživanja i to će biti multiplicirano, tako da dugovi vlade prema policiji u vrijeme Račana bit će minorni u odnosu na ono što će nastati prema ovome u javnom sektoru. Ne bih bio na mjestu ministra financija, koji će morati ovo isplaćivati po sudskim presudama", kazao je za N1

Nitko mimo privilegirane manjine punih džepova također ne želi biti na mjestu poreznog obveznika ovakvog ministra financija. No, nažalost, živimo u zemlji kojoj se servira moralna panika zbog podignutih nogu u gledalištu teniskog meča i nadmetanje u idiotizmu oko nacionalnog porijekla čokoladica, dok Vlada bez prolivene kapi znoja uspijeva progurati kroz parlament i ovaj sramotan i rizičan proračun, kao i poreznu reformu koja opterećuje honorare umirovljenika, dok menadžerske plaće pumpa tisućama kuna.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Lana Slivar Dominić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije