ČISTI LJUDI, ČISTOG IMENA

Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste. Možda ovo?

ritn by: Ivor Fuka | 28.05.2021.
ČISTI LJUDI, ČISTOG IMENA: Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste. Možda ovo?
„Portal Imperijal.net ne sudjeluje ni u kakvoj propagandnoj kampanji a posebno ne prljavoj“, tim riječima reagirao je Zoran O. Milanović, direktor Imperijala. Za one koji nisu upoznati sa Zoranom O. Milanovićem i onim čega je on direktor, trebalo bi odmah na početku objasniti što je to Imperijal, a tto može predstavljati određeni problem. Naime, uistinu je teško opisati što se krije iza web adrese www.imperijal.net koja baštini jednu od najzloćudnijih pojava u povijesti hrvatske „medijske scene“ (navodnici nisu slučajni) - tjednik Imperijal. Uistinu je nevjerojatno da netko može ustvrditi nešto takvo unatoč tolikim činjenicama koje mu ne idu u prilog. Tko bi povjerovao Zoranu O. Milanoviću ako posjeti web adresu Imperijala ili njegovu Facebook stranicu? Na prethodno pitanje ipak ne možemo dati odgovor, jer po našem mišljenju povjerovati da Imperijal nije u kampanji ne bi trebao baš nitko. A evo i zašto. Tjednik Imperijal 1997. godine pokrenuli su već spomenuti Zoran O. Milanović i njegova supruga Irena Divković Milanović.

„Portal Imperijal.net ne sudjeluje ni u kakvoj propagandnoj kampanji a posebno ne prljavoj“, tim riječima reagirao je Zoran O. Milanović, direktor Imperijala. 

Za one koji nisu upoznati sa Zoranom O. Milanovićem i onim čega je on direktor, trebalo bi odmah na početku objasniti što je to Imperijal, a tto može predstavljati određeni problem. Naime, uistinu je teško opisati što se krije iza web adrese www.imperijal.net koja baštini jednu od najzloćudnijih pojava u povijesti hrvatske „medijske scene“ (navodnici nisu slučajni) - tjednik Imperijal. Taj tjednik je u drugoj polovici devedesetih godina služio za političke obračune sukobljenih strana na desnom političkom spektru, ali i ostvarivanje nekih poslovnih interesa novopečenih poduzetnika, uz dozu određenu estradnih skandala. Novine su imale svoje informatore, uglavnom se tu radi o osobama zaposlenima u policiji ili obavještajnim službama, ili o „odmetnicima“, odnosno onima koji više nisu u aktivnoj službi, ali još uvijek imaju svoje kontakte. Danas je nasljednik ovog tjednika nakupina malicioznih dezinformacija ili poluinformacija upregnutih u političku propagandu. 

Takav recept odavno je poznat u notornim zapadnim tabloidima i izgleda otprilike ovako - uzmete neku činjenicu, onda je izvrnete, istrgnete iz pravog konteksta i stavite u neki sasvim drugi kontekst, pri tom povezujete nepovezivo, da biste potom čitatelje izmorili citiranjem ispraznih odgovora institucija na besmislene upite koji čak često nisu ni upućeni na prave adrese, ali blaćenju daju ton ozbiljnosti i onda završite „tekst“ bez da potvrdite lažne navode koje iznesete u naslovu, ostavljajući dojam kod čitatelja koji nemaju razvijeniju kritičku svijest prema medijima u uvjerenju da je plasirana dezinformacija istina. Pri tome se javnosti često plasiraju sasvim nebitne informacije poput, primjerice, one da je neka osoba izgubila osobne dokumente, što se onda koristi za napad i difamaciju. Ili napišu da ste nešto zatajili prije deset godina, a vi ne da to niste tajili nego ste tada imali i tiskovnu konferenciju o tome i o „tajni“ govorili svim medijima. Ili iznesete neku lažnu tvrdnju u naslovu i onda na fotografiju koja ilustrira tekst, nalijepite oznaku „odgovor ministarstva“, a taj odgovor ne da ne potvrđuje ono navedeno u naslovu, nego ga demantira. Ali bitan je, kako rekosmo, dojam. No, prokušani recepti tabloida koje koriste i neki ovdašnji „mediji“ zaslužuju daleko više prostora nego što im ga ovom prilikom kanimo posvetiti.

Vratimo se na početnu rečenicu iz teksta, citat koji potpisuje Zoran O. Milanović, a izrekao ga je kao reakciju na tekst portala Faktograf koji je ovih dana objavio opsežan tekst o manipulacijama i dezinformacijama koje kolaju društvenim mrežama. Dakle, Milanović tvrdi da „portal Imperijal.net ne sudjeluje ni u kakvoj propagandnoj kampanji“, a potom i kako Imperijal nije stao „na stranu niti jednog kandidata“.

Imperijal
10 od 11 tekstova posvećeno je Tomaševiću i njegovim suradnicima (SCREENSHOT: Imperijal.net)

Uistinu je nevjerojatno da netko može ustvrditi nešto takvo unatoč tolikim činjenicama koje mu ne idu u prilog. Tko bi povjerovao Zoranu O. Milanoviću ako posjeti web adresu Imperijala ili njegovu Facebook stranicu?

Na prethodno pitanje ipak ne možemo dati odgovor, jer po našem mišljenju povjerovati da Imperijal nije u kampanji ne bi trebao baš nitko. A evo i zašto.

Tjednik Imperijal 1997. godine pokrenuli su već spomenuti Zoran O. Milanović i njegova supruga Irena Divković Milanović, koja će u različitim fazama biti i glavna urednica Imperijala. Supružnici su u Zagreb stigli iz Sarajeva gdje su, kako su pisale Novosti prije dvije godine, bili zaposleni u Ministarstvu unutarnjih poslova. Urednik Imperijala bio je i Velimir Bujanec, kratko nakon što se fotografirao u nacističkoj uniformi s kukastim križem. Kasnije će oboje, i Divković Milanović i Bujanec biti zbrinuti na Z1 televiziji, a Milanović si je našao mjesto u državnom Vjesniku koji će 2012 godine njegov imenjak i prezimenjak, došavši na premijersku funkciju, ugasiti 

Imperijal se među žive vratio 2019. godine. Iznenadan interes za prezentaciju svojih sadržaja na Facebooku supružnici Milanović-Divković dobili su nekoliko dana nakon prvog kruga izbora, kada je već bilo jasno da s Tomislavom Tomaševićem u borbu za gradonačelnika ulazi čelnik Domovinskog pokreta, Miroslav Škoro. Stranicu na Facebooku otvorili su 22. svibnja, dakle prošle subote. Pod informacijama na stranici stoji kako je glavna urednica Irena Divković Milanović, a sasvim neuobičajeno za nešto što se želi predstavljati medijem, na istom mjestu se navodi i „opunomoćeni odvjetnik“. Radi se o Milku Križanoviću, koji je široj javnosti poznat kao nekadašnji odvjetnik Vjeke Sliška, 2001. godine ubijenog „kralja poker automata“. Prije šest dana Imperijal je postavio naslovnu sliku Facebook stranice i krenuo. Kratka analiza objavljenog sadržaja jasno govori o tome čemu služi Imperijal. Naime, od tada do danas objavili su točno 24 statusa s njihovim „tekstovima“. Sve do jednog „teksta“ bio je usmjeren protiv Tomaševića, njegove obitelji ili njegovih suradnika iz platforme Možemo!. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Možda ovo? Na glavnom dijelu naslovnice Imperijala nalazi se ukupno 11 „tekstova“ i samo jedan od njih nije posvećen ozloglašavanju i blaćenju Tomaševića i Možemo!, a i taj je napisan prije početka te kampanje (20. svibnja). Od tada do danas nije objavljen niti jedan jedini tekst koji se ne tiče Tomaševića i Možemo!. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Imperijal
Ovakvi oglasi na Facebooku vas nisu mogli zaobići ukoliko ste iz Zagreba (SCREENSHOT: Facebook)

Možda ovo? Ukoliko ste iz Zagreba i koristite Facebook zasigurno vas nije zaobišao neki od Imperijalovih oglasa objavljenih u posljednjih tjedan dana. Koliko je novaca uloženo u ovaj vid propagande djelatnosti nije poznato i nikada, najvjerojatnije, niti neće biti poznato. No, s obzirom da se oglasi prikazuju s velikom učestalošću i svakome tko je iz Zagreba, jasno je kako se radi o znatnoj svoti koja neće doći do Državnog izbornog povjerenstva. Također, Imperijal oglašava samo tekstove o Tomaševiću i Možemo! jer drugih u zadnjih tjedan dana niti nema. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Možda ovo? Osim Imperijala, slične difamacijske oglase plaća i Facebook stranica Zagrebačke Dubioze. I ta Facebook stranica, o kojoj smo već na ovom mjestu pisali prošlog tjedna, također objavljuje samo difamacijske i dezinformirajuće tekstove o Tomaševiću i Možemo! i samo njih oglašava. Kakve li koincidencije, ta je stranica otvorena istog dana kada i Imperijalova – 22. svibnja. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Imperijal
Zagrebačke Dubioze plaćaju svoj oglas (SCREENSHOT: Facebook)

Možda ovo? Tekstove koje na Facebooku oglašava Imperijal ne plaća Imperijal, nego ih plaća stranica Zagrebačke Dubioze. O tome nedvojbeno svjedoči screenshot koji prilažemo. Neki oglasi su plaćeni između 100 i 200 eura, a neki manje od 100 eura. Zagrebačke Dubioze u tjedan dana su ispucale preko stotinu oglasa, a trenutno ih imaju 33 aktivna, dok se u ovom trenutku još uvijek vrte i 22 Imperijalova oglasa. Svi su oglasi, valja još jednom naglasiti, posvećeni blaćenju Tomaševića i njegove političke platforme. Novinari Indexa, Ilko Ćimić i Gordan Duhaček, povezali su broj telefona koji su osobe koje plaćaju oglase bile obavezne ostaviti Facebooku, s agencijom koju je za kampanju angažirao Miroslav Škoro. Radi se o agenciji McElit, a broj osobe koja je plaćala oglase na Facebooku isti je kao i službeni broj ove agencije te broj koji je ostavljen na internetskoj stranici Moja Anketa kojom upravlja McElit i putem nje provodi neznanstvene i manipulativne političke ankete (nakon ovog otkrića su brojevi telefona na stranicama McElita i Moje Ankete uklonjeni bez objašnjenja). Agenciju inače vode braća Macan, Hrvoje i Mario, koji stoje i iza kontroverznog internetskog portala Priznajem.hr. I taj je portal također platio više oglasa koji su negativno intonirani prema Tomaševiću. Škoro je za stavku „Facebook“ agenciji McElit tijekom kampanje do sad isplatio 104.500 kuna. Neki od oglasa i Imperijala i Zagrebačke Dubioze započinju identičnim riječima – „30.05. . IZAĐI NA IZBORE“. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Imperijal
Zagrebačke Dubioze plaćaju oglas i Imperijalu, sve s istim brojem telefona osobe koja plaća oglas (SCREENSHOT: Facebook)

Možda ovo? Pod opisom Facebook stranice Imperijala osobe koje su otvorile stranicu nisu napisale, šta ja znam, „medij“, „novinska kuća“, „tjednik“, „časopis“ ili nešto peto što bi barem ostavljalo dojam da se radi o nekom mediju, a ne kampanji, nego su napisali – „inicijativa/kampanja“. Ako to nije kampanja, onda ne znamo što jeste.

Dobro, shvaćamo, jasno vam je. Odavno! I tko onda može povjerovati Zoranu O. Milanoviću kada kaže „portal Imperijal.net ne sudjeluje ni u kakvoj propagandnoj kampanji“?

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Imperijal

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije