BREAKING NEWS

Osnovci iz škole Josip Broz Tito osvojili "olimpijadu vjeronauka"!

ritn by: Lupiga.Com | 20.02.2015.
BREAKING NEWS: Osnovci iz škole Josip Broz Tito osvojili "olimpijadu vjeronauka"!
Ovo je više od igre i govori samo jedno: faza preodgoja je završena. O čemu se radi? Radi se o tome da su na hrvatskoj "olimpijadi vjeronauka" na razini Zagrebačke nadbiskupije pobijedili učenici Osnovne škole Josip Broz Tito iz Kumrovca. Vijest o tome donosi Informativna katolička agencija IKA, a vaš omiljeni portal prenosi je uz nadasve iskrene čestitke malim vjeronaučenim Titovcima iz Kumrovca. Za uvod recimo i to da bi članovi putujućeg Monty Python cirkusa u Hrvatskoj mogli štošta naučiti, ukoliko ih prije toga netko ne bi preodgojio da od svoje emisije naprave nešto duhovitiju verziju emisije Mir i dobro.

Ovim povodom prvi puta od pokretanja Lupige prenosimo u cijelosti vijest s Informativne katoličke agencije (IKA): 

Prva mjesta osvojile su OŠ Josipa Broza iz Kumrovca i III. gimnazija iz Zagreba

Zagreb, (IKA) - Nadbiskupijsko, odnosno za Zagrebačku nadbiskupiju međužupanijsko natjecanje iz vjeronauka (vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola 2014./2015. godine) održano je 19. veljače u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Uz pobjednike županijskog natjecanja, odnosno predstavnike županija, na natjecanje su pozvane i dvije ekipe prema načelu izvrsnosti. Natjecanju su stoga pristupile sljedeće ekipe: OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića, OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, OŠ Žakanje te iz Zagreba OŠ Gustava Krkleca, OŠ Augusta Šenoe, OŠ Antuna Branka Šimića i OŠ Tina Ujevića. Među srednjim školama natjecale su se SŠ Zlatar, SŠ Dugo Selo, Gimnazija Karlovac te III. i V. gimnazija iz Zagreba. 

U program natjecanja uvela je voditeljica Ivanka Petrović, savjetnica u Uredu za vjeronauk, koja je na početku predstavila ekipe. Učenike i mentore pred samo je natjecanje, nakon molitve za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, uvodnim pozdravom ohrabrio i dobrodošlicu zaželio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Biskup je to okupljanje nazvao slavljem, što je svakako i svrha ovog ekipnog tipa natjecanja. Poručio je natjecateljima neka ne zaborave na život koji kriju, odnosno otkrivaju dokumenti Drugog vatikanskog koncila, potaknuo ih je da upoznavajući ovaj važan Koncil ne zaborave upoznavati Crkvu. Kao primjer pred oči im je stavio lik blaženog Alojzija Stepinca, koji je i preko dokumenata Drugoga vatikanskog koncila bio oslonjen na otajstva Crkve. Pohvalio je natjecateljski duh koji se osjetio u atmosferi i još jednom učenike ohrabrio na zauzimanje kršćanskoga radosnog duha kad se nakon natjecanja (neovisno o plasmanu) budu vraćali svojim kućama. Profesor fundamentalne teologije na KBF-u dr. Tomislav Kovač osvrnuo se kratko na temu ovogodišnje vjeronaučne olimpijade – Drugi vatikanski koncil, koju je predstavio u najkraćim crtama, s osobitim naglaskom na osvježenje i novine koje je Koncil unio u Crkvu i preko kojih je Crkva zakoračila u 21. stoljeće. Istaknuo je kako je uvođenje novoga duha, duha radosti, dijaloga i odgovornosti, jedan od najvažnijih koncilskih doprinosa Crkvi u današnjem svijetu. 


Bravo, djeco! (FOTO: Wikipedia)

Uslijedilo je natjecanje u kojemu se prvo pristupilo pismenom ispitu. Dok je povjerenstvo za provedbu natjecanja (za osnovnu školu mr. Gordana Barudžija i Anita Vranić te za srednju školu Anita Vuković i Sanja Plevko) u suradnji s vjeroučiteljima-mentorima ispravljalo testove, učenici su s voditeljicom programa Ivankom Petrović posjetili Kamenita vrata i crkvu Sv. Marka na Gornjem gradu, gdje ih je dočekao dr. Denis Barić te ih kratko proveo crkvom. Nakon ručka i odmora izvješena je privremena ljestvica poretka, nakon čega je uslijedio drugi dio natjecanja. Po pet najboljih ekipa pristupilo je tomboli, gdje su učenici pokazali zajedništvo i suradnju u rješavanju postavljenih zadataka. U posljednjem i završnom dijelu, naslovljenom Tko želi biti Isusov milijunak, učenici su samostalno odgovarali na postavljena pitanja

Konačni poredak ekipa je sljedeći: prva mjesta osvojile su OŠ Josipa Broza iz Kumrovca (mentor: Tomislav Krušlin) i III. gimnazija iz Zagreba (mentor: Stjepan Pavek) te su si svojim rezultatima osigurali nastup na državnom natjecanju. Na drugome su mjestu OŠ Augusta Šenoe (mentor: Josip Štefanac) i Gimnazija Karlovac (mentor: Tomislav Šegina), dok su treća mjesta osvojile ekipe iz OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića (mentor: Ilija Nikolić) i V. gimnazija iz Zagreba (mentor: Darko Petrinjak). 

Stepinac je dolaskom Tita na vlast uhićen zbog kolaboracije s ustašama i nacistima (FOTO: Facebook/Zagrebačka nadbiskupija)

Uime provedbenoga povjerenstva i organizatora natjecanja Ivanka Petrović čestitala je na kraju svakom učeniku pojedinačno te je predsjednica Državnoga povjerenstva za natjecanje iz vjeronauka Anita Vranić svima uručila prigodne darove i uspomene na natjecanje i odličan plasman na nadbiskupijskom natjecanju. Čestitale su i zahvalile svim mentorima na dobroj volji i angažmanu oko pripremanja učenika te su i njima uručeni simbolični darovi. Pobjedničkim ekipama, odnosno školama koje su osvojile prva tri mjesta uručene su kao zaslužene nagrade Obiteljske Biblije, dok su prva mjesta zaslužila i bistu kardinala Alojzija Stepinca, u ovoj godini koja je sva u njegovu znaku. A kao i svake godine, za tri prvoplasirana mjesta na nadbiskupijskom natjecanju Zagrebačka nadbiskupija osigurat će tjedan dana ljetovanja u Malom Lošinju, izvijestili su iz Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Cordis


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije