38 GODINA KASNIJE

Vučko se pojavio na pročelju sarajevske Vijećnice

ritn by: Lupiga.Com | 08.02.2022.
38 GODINA KASNIJE: Vučko se pojavio na pročelju sarajevske Vijećnice
Današnji datum prije 38 godina Sarajevu je bio prvi dan Olimpijskih igara. Zimske Igre su otvorene na stadionu Koševo. Cijeli svijet pratio je sportaše kako pod zastavama ulaze na Koševo i Sandu Dubravčić kako trči uz stepenice da upali olimpijski plamen. Dva dana prije otvorenja na sarajevskim ulicama nije bilo ni za grudu snijega, ali u zadnji trenutak nebo se otvorilo. Padalo je toliko da su neki treninzi morali biti odgođeni. Sarajlije su spontano izišle na ulice s lopatama i očistile grad da se sjaji za najveći dan, a onaj koji je Kirku Douglasu masno naplatio ćevape umalo je linčovan. U znak sjećanja na jedan od najvažnijih događaja u povijesti Sarajeva, večeras je tamošnja Vijećnica zasjala u bojama i sa znakom Olimpijade iz 1984. godine. Tako se na fasadi Vijećnice, uz logo Igara koji simbolizira stiliziranu pahulju, našao i Vučko.

Današnji datum prije 38 godina Sarajevu je bio prvi dan Olimpijskih igara. Zimske Igre su otvorene na stadionu Koševo. Cijeli svijet pratio je sportaše kako pod zastavama ulaze na Koševo i Sandu Dubravčić kako trči uz stepenice da upali olimpijski plamen. Dva dana prije otvorenja na sarajevskim ulicama nije bilo ni za grudu snijega, ali u zadnji trenutak nebo se otvorilo. Padalo je toliko da su neki treninzi morali biti odgođeni. Sarajlije su spontano izišle na ulice s lopatama i očistile grad da se sjaji za najveći dan, a onaj koji je Kirku Douglasu masno naplatio ćevape umalo je linčovan.

U znak sjećanja na jedan od najvažnijih događaja u povijesti Sarajeva, večeras je tamošnja Vijećnica zasjala u bojama i sa znakom Olimpijade iz 1984. godine. Tako se na fasadi Vijećnice, uz logo Igara koji simbolizira stiliziranu pahulju, našao i Vučko, maskota igara koju je osmislio akademski slikar, karikaturista i dizajner iz Slovenije Jože Trobec, a glas je Vučku podarila najveća onovremena zvijezda Sarajeva - Zdravko Ćolić. Olimpijada je potrajala 11 dana i ostavila dubok trag ne samo na grad podno Trebevića nego i na cijelu Jugoslaviju. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije