25.000 KRIŽEVA NA TRGU

Bolni podsjetnik na žrtve koronavirusa i katastrofalnu politiku češkog oligarha

ritn by: Sofija Kordić | 22.03.2021.
25.000 KRIŽEVA NA TRGU: Bolni podsjetnik na žrtve koronavirusa i katastrofalnu politiku češkog oligarha
Točno prije godinu dana Covid-19 prouzročio je prvu smrt u Češkoj. Od tada je umrlo još 24.809 ljudi. Staroměstské náměstí, stari gradski trg, osvanuo je jutros sa skoro 25.000 križeva. Iza ove inicijative stoji pokret „Milijun trenutaka za demokraciju“, koji je posljednjih godina organizirao masovne demonstracije protiv populističkog premijera, oligarha Andreja Babiša. Organizacija je u pismu vladi objavila da je građane u pandemiji koronavirusa otpisala te da joj je stalo samo do svog interesa i medijske popularnosti. Danas u podne građani širom zemlje održali su minutu šutnje za žrtve, zvonila su crkvena zvona. Katastrofalnom politikom i neadekvatnim mjerama premijer Babiš unio je ogroman razdor u već podijeljenom češkom društvu, pa mnogi analitičari i sociolozi govore o anomiji, raspadu društva. U usporedbi s Hrvatskom crne statistike su u Češkoj daleko gore.

IZ PRAGA IZVJEŠTAVA SOFIJA KORDIĆ

Točno prije godinu dana Covid-19 prouzročio je prvu smrt u Češkoj. Od tada je umrlo još 24.809 ljudi. Staroměstské náměstí, stari gradski trg, osvanuo je jutros sa skoro 25.000 križeva.

Prag
Najpoznatiji praški trg jutros (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz)

Iza ove inicijative stoji pokret „Milijun trenutaka za demokraciju“, koji je posljednjih godina organizirao masovne demonstracije protiv populističkog premijera, oligarha Andreja Babiša. Organizacija je u pismu vladi objavila da je građane u pandemiji koronavirusa otpisala te da joj je stalo samo do svog interesa i medijske popularnosti. 

Danas u podne građani širom zemlje održali su minutu šutnje za žrtve, zvonila su crkvena zvona. Svojim objektivom zabilježili su to Petr Zewlakk Vrabec, fotoreporter nezavisnog internetskog portala Alarm, kao i njegov kolega iz EPA-e (European Pressphoto Agency), Martin Divisek.

Prag
U usporedbi s Hrvatskom crne statistike su u Češkoj daleko gore (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz)

U Pragu je na vlasti opozicijska koalicija na čelu s Piratskom strankom i piratskim gradonačelnikom koja je odobrila akciju odavanja počasti žrtvama Covida bijelim križevima na trgu.

„Milijun trenutaka za demokraciju“ završit će današnju akciju večernjom laserskom projekcijom slogana „vlada izgubljenih života“, križeva s brojem umrlih i odbrojavanjem vremena do izbora u listopadu pred zgradom Vlade.

Prag
Iza inicijative stoji pokret „Milijun trenutaka za demokraciju“ (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz)

Katastrofalnom politikom i neadekvatnim mjerama premijer Babiš unio je ogroman razdor u već podijeljenom češkom društvu, pa mnogi analitičari i sociolozi govore o anomiji, raspadu društva. 

Komentirajući kontroverzne mjere, dugotrajno zatvaranje bez obuzdavanja epidemije, najduže odsustvo čeških đaka iz škole u Europi, sociolog Stanislav Biler je nedavno napisao: „Državom vladaju industrijski, energetski, poljoprivredni i financijski holdinzi, a situaciju u zemlji tumače preko medija čiji su oni vlasnici. Ono što se mnogima moglo činiti kao pretjerano plašenje, epidemija je nekompromisno ogolila. Moguće je zatvoriti škole, dopustiti da bolnice kolabiraju, dopustiti smrt desetina tisuća ljudi, zatrpati krematorije, ali nije moguće zaustaviti veliki biznis.“

Prag
"Moguće je zatvoriti škole, dopustiti da bolnice kolabiraju, dopustiti smrt desetina tisuća ljudi, zatrpati krematorije, ali nije moguće zaustaviti veliki biznis" (FOTO: HINA/EPA/Martin Divisek)

Od prosinca je Češka, koja ima nešto manje od 11 milijuna stanovnika, dobila preko milijun i pol doza cjepiva od kojih preko 182.000 njih još uvijek nije aplicirano. Pored problema s distribucijom na razini Europske unije, u Češkoj je, posebno u početku, bila neshvatljivo loša organizacija cijepljenja i distribucije cjepiva. Uskoro se očekuju veće pošiljke, što je mnogima jedina nada za obuzdavanje epidemije. Češka kao i Hrvatska nije obustavila cijepljenje AstraZenecom.

Prag
Cjepivo je je mnogima jedina nada za obuzdavanje epidemije (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz)

U posljednjih 14 dana Češka je bila prva u svijetu po broju umrlih na 100.000 stanovnika. U bolnicama je preko 8.000 pacijenata, od toga u teškom stanju preko 2.000. Tokom proteklog vikenda zabilježen je pad broja novozaraženih, prvi značajan pad od početka godine. U nedjelju je prijavljeno 5.451 novozaraženih, što je gotovo tri puta manje nego prije tjedan dana.

Prag
U podne građani širom zemlje održali su minutu šutnje za žrtve (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz)

U usporedbi s Hrvatskom crne statistike su u Češkoj daleko gore. Naime, dok je u Češkoj do sada zabilježeno 136.000 slučajeva na milijun stanovnika, u Hrvatskoj je to više nego dvostruko manje – 63.000. Dok je u Hrvatskoj na milijun stanovnika 1.400 smrtnih slučajeva, u Češkoj je to 2.305, a samo u subotu u Češkoj je bilo više slučajeva zaraze (9.893) nego što u Hrvatskoj ima ukupno aktivnih slučajeva zaraze. Pri tom vrijedi imati na umu, kako smo već rekli, da je te subote u Češkoj zabilježen ozbiljan pad novozaraženih u odnosu na prethodne dane i tjedne.

Prag
Samo u subotu u Češkoj je bilo više slučajeva zaraze nego što u Hrvatskoj ima ukupno aktivnih slučajeva zaraze (FOTO: HINA/EPA/Martin Divisek)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Petr Zewlakk Vrabec/a2larm.cz

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi" 

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije