SRĐAN PUHALO
SRĐAN PUHALO: Policija RS-a se pretvorila u Srpsku pravoslavnu crkvu

Policija RS-a se pretvorila u Srpsku pravoslavnu crkvu

ritn by: Srđan Puhalo | 24.11.2023.
SRĐAN PUHALO: Policija RS-a se pretvorila u Srpsku pravoslavnu crkvu
Nameće se logično pitanje: koji će nam kurac policija Republike Srpske, ako ne može da obezbjedi red i mir na teritoriji koja je pod njenom nadležnošću i zaštiti osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na mirno okupljanje? Policija Republike Srpske se pretvorila u ideološko vjersku ustanovu, tačnije u Srpsku pravoslavnu crkvu, sa svojim vrijednostima i ako se kojim slučajem ne uklapate u te vrijednosti onda nema šta da tražite ne samo u javnom, nego i u privatnom prostoru. Posebno je interesantan strah policije od „negativnih reakcija“ i spremnost da se tim negativnim „reaktičarima“ izađe u susret tako što će se zabraniti skup. Negativne reakcije, naime, skoro uvijek dolaze od desničarsko patriotskih „nevladinih organizacija“ kojima duševnu bol, nemir i strepnju nanosi sve što je lijevo, liberalno, federalno i građansko. Dodamo li tu i strah od razaranje srpske kulture i identiteta, onda taj strah možeš sjeći nožem.

„Policijska uprava Banjaluka je Rješenje donijela nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog skupa, imajući u vidu da je proteklih dana u vezi sa ovim javnim skupom bilo mnogo negativnih reakcija, kao i operativne informacije da se građani od strane pojedinaca javno pozivaju na masovno okupljanje u cilju sprečavanja održavanja ovog javnog skupa

„Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su nakon izvršenih operativnih provjera i prikupljenih obavještenja u vezi sa održavanjem fudbalske utakmice 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koja će se održati dana 12. novembra 2023. godine na Gradskom stadionu u Banja Luci između Fudbalskog kluba Borac iz Banja Luke i Fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva donijeli bezbjednosnu procjenu da bi na navedenom događaju moglo doći do ugrožavanja bezbjednosti gostujućih navijača

„Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani ovog javnog okupljanja u vremenskom periodu od 17.30 časova do 1.00 čas, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o javnom okupljanju. Rješenje je doneseno nakon analize svih bezbjednosnih aspekata i okolnosti ovog javnog okupljanja, te je procijenjeno da postoji realna mogućnost da na istom može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine. Imajući u vidu da je proteklih dana u vezi s ovim javnim okupljanjem bilo mnogo negativnih reakcija i da je upućen niz prijetnji organizatoru i učesnicima ovog okupljanja

Prvo saopštenje se odnosi na zabranu održavanja skupa Socijaldemokratske partije BiH povodom godišnjice održavanja ZAVNOBiH-a u jednom banjalučkom hotelu. Druga objava se tiče fudbalskog gostovanja Željezničara u Banjaluci, a protiv te odluke su bili i navijači Borca, Lešinari. Treće saopštenje se odnosi na okupljanje LGBT osoba u zatvorenom prostoru kako bi održali jedan panel i pogledali dokumentarni film o Paradi ponosa u Sarajevu.

Sve tri zabrane su se desile u periodu od marta do novembra 2023. godine. 

Nameće se logično pitanje: koji će nam kurac policija Republike Srpske, ako ne može da obezbjedi red i mir na teritoriji koja je pod njenom nadležnošću i zaštiti osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na mirno okupljanje?

Policija RS
Policija Republike Srpske se pretvorila u ideološko-vjersku ustanovu, tačnije u Srpsku pravoslavnu crkvu (FOTO: Žurnal)

Naravno, nije policija Republike Srpske baš tako bespomoćna kako sebe u ovim saopštenjima želi da prikaže. Sjetimo se samo 9. januara, Dana Republike Srpske, i policijskog kurčenja sa oklopnim vozilima, crvenim beretkama, konjima, maskirnim uniformama, cijevima raznih dužina i pjevanjem neke od domaćih turbo-patriotskih pjesama. Sjetimo se samo snajperista na krovovima Istočnog Sarajeva kada se organizovao miting podrške Miloradu Dodiku na entitetskoj liniji. 

U čemu je onda problem?

Pa problem je što sve tri spomenute odložene manifestacije nisu ideološki kompatibilne sa vrijednostima koje vlasti u Republici Srpskoj promovišu u posljednje vrijeme. Jednostavno rečeno, policija Republike Srpske neće da gubi vrijeme, troši ljudske i materijalne resurse, kao i dnevnice, na LGBT gluposti, kretene koji se sjećaju i slave ZAVNOBiH i tamo neke sarajevske manijake. 

Policija Republike Srpske potpuno ignoriše član 5. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji kaže da su njihovi poslovi, a to je pored ostalog:

1) zaštita ustavnog poretka od nasilnog ugrožavanja i promjena, te bezbjednost Republike Srpske u skladu sa zakonom
2) zaštita života i lična bezbjednost
3) ljudska prava i slobode
15) pravo na javno okupljanje građana u skladu sa zakonom

Policija Republike Srpske se pretvorila u ideološko-vjersku ustanovu, tačnije u Srpsku pravoslavnu crkvu, sa svojim vrijednostima i ako se kojim slučajem ne uklapate u te vrijednosti onda nema šta da tražite ne samo u javnom, nego i u privatnom prostoru. 

Posebno je interesantan strah policije Republike Srpske od „negativnih reakcija“ i spremnost da se tim negativnim „reaktičarima“ izađe u susret tako što će se zabraniti skup. Negativne reakcije, naime, skoro uvijek dolaze od desničarsko patriotskih „nevladinih organizacija“ kojima duševnu bol, nemir i strepnju nanosi sve što je lijevo, liberalno, federalno i građansko u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Dodamo li tu i strah od razaranje srpske kulture i identiteta, onda taj strah možeš sjeći nožem. 

I gle čuda, isti bol, nemir i strepnju, od sveg lijevog, liberalnog, federalnog i građanskog u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ima i Milorad Dodik

Republika Srpska se, dakle, polako pretvara u pravoslavni Iran, a vlasti daju sve od sebe da postanemo sadašnja Rusija. Naravno, pošto je Republika Srpska bolji dio Bosne i Hercegovine i teži prema Evropskoj uniji, sve se radi po zakonu, koji se u Narodnoj skupštini štancaju dok kažeš Putin. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije