„ZAKLAT ĆU TE ZUBIMA“

Enver Kazaz o napadu „Izetbegovićevog urednika“

ritn by: Lupiga.Com | 12.03.2018.
„ZAKLAT ĆU TE ZUBIMA“: Enver Kazaz o napadu „Izetbegovićevog urednika“
„Doživljavao sam od čuvara vlastodržačkog poretka u BiH različite prijetnje, ucjene, objede, demoniziranja, opanjkavanja, najgnusnije laži na društvenim mrežama, ali nikad niko na mene nije s leđa fizički nasrnuo uz prijetnju: 'Zaklat ću te zubima', kako je to 8. marta učinio Mahir Sokolija, izvršni urednik magazina Stav. Jesu presjekli kočiono crijevo na mom autu i nasjekli sajlu ručne kočnice prije nekoliko godina. Jesu mi popustili zavrtnje na točku automobila, također prije nekoliko godina. Jesu me proglašavali četnikom, ustašom, nacionalnim izdajnikom, plagijatorom, alkoholičarom, huljom, dakle, kojoj je poželjno psovati majku na ulici i pljuvati joj u lice zato što kritizira našeg Bakira. Jesu i prijetili da će doći na fakultet na kojem radim i izrešetati me iz kalašnjikova“, podijelio je svoja neugodna iskustva s portalom Prometej, Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, književnik i publicist.

„Doživljavao sam od čuvara vlastodržačkog poretka u BiH različite prijetnje, ucjene, objede, demoniziranja, opanjkavanja, najgnusnije laži na društvenim mrežama, ali nikad niko na mene nije s leđa fizički nasrnuo uz prijetnju: 'Zaklat ću te zubima', kako je to 8. marta učinio Mahir Sokolija, izvršni urednik magazina Stav. Jesu presjekli kočiono crijevo na mom autu i nasjekli sajlu ručne kočnice prije nekoliko godina. Jesu mi popustili zavrtnje na točku automobila, također prije nekoliko godina. Jesu me proglašavali četnikom, ustašom, nacionalnim izdajnikom, plagijatorom, alkoholičarom, huljom, dakle, kojoj je poželjno psovati majku na ulici i pljuvati joj u lice zato što kritizira našeg Bakira. Jesu i prijetili da će doći na fakultet na kojem radim i izrešetati me iz kalašnjikova. Sve to jesu neki nepoznati ljudi koje policija nikad nije pronašla, iako su neki policajci kojima sam se obraćao bili zaista profesionalni“, podijelio je svoja neugodna iskustva s portalom Prometej, Enver Kazaz, profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu, književnik i publicist.

Kazaz se već duže vremena nalazi na meti spomenutog „lista“, u naravi nacionalističkog glasila jedne političke partije, čiji „politički komentatori“ su često tek trbuhozborci rečene stranke. Istaknut profesor kaže kako je Sokolija nasrnuo na njega u kafiću Filozofskog fakulteta, pa zaključuje kako se to može tretirati kao ugrožavanje njegove sigurnosti u prostoru ustanove u kojoj je zaposlen.

Enver Kazaz
"Po čemu je to Latić bolji da njega napada trenirani bokser, a mene tek obično piskaralo, uredničić pilećeg znanja" - Enver Kazaz (FOTO: Lupiga.Com)

„To znači da je Sokolija apsolutno siguran da ima zaštitu institucija sistema, jer sigurno zna da ugrožavanje fizičke sigurnosti u radnom prostoru spada u teža krivična djela. Zato ne mislim da je njegov ispad običan afekt, već planiran napad. Naravno, uredno sam taj nasrtaj prijavio policijskim organima, nadajući se da će oni biti profesionalni u obavljanju svojih dužnosti“, nastavlja Kazaz u svom kratkom tekstu na Prometeju u kojem navodi i kako je svakome tko prati njegovo pisanje jasno odakle je došao takav izljev mržnje izvršnog urednika Stava.

„U nizu tekstova dokazao sam da je moćnik koji je u dva navrata dodijelio Stavu za njegovu književnu nagradu po 8.000 KM, te koji se neprestano reklamira na njegovim stranicama – običan politički kepec, a da je njegovo bošnjaštvo suštinski antibosansko. Naravno, riječ je o Bakiru Izetbegoviću, čija se SDA danas raspada po interesno-klanovskim šavovima. Ako sam svojim pisanjem imalo doprinio tome – sretan sam, veoma sretan. Jer, Izetbegović je svojom politikom i agresivnim, mrzilačkim napisima u magazinu pod njegovom političkom kontrolom suštinski destruirao bosanskohercegovačke multietničke društvene vrijednosti. Zato će u oktobru i otići s političke scene, a samim tim i na smetljište povijesti. Baš kao i magazin Stav u kojem je mrzilački pisano o Jergoviću, Lovrenoviću, Veličkoviću, Predragu Kojoviću, a naročito o Nedžadu Latiću. Uz njih, stavovskim izljevima mržnje izloženi su svi politički protivnici SDA, naročito oni što su nedavno napustili Bakirovu stranku“, objašnjava Kazaz pozadinu napada i prijetnje u režiji Sokolije. 

Bakir Izetbegović
"Da ima 'imalo soli u glavi', Izetbegović bi shvatio kakvu mu medvjeđu uslugu čini redakcija Stava"(FOTO: Hina/FENA/Emanuel Soca)

Kazaz potom navodi kako je Latića, novinara i urednika portala The Bosnian Times te žestokog kritičara Stranke demokratske akcije, koji je prošlog mjeseca pretučen ispred svoje zgrade u Sarajevu, napao boksač za kojeg je Latić dokazao da je u bliskoj vezi s osobama iz SDA

„Moram priznati da sam ljubomoran na Latića. Po čemu je to on bolji da ga napada trenirani bokser, a mene tek obično piskaralo, uredničić pilećeg znanja. No, to samo pokazuje da je u Stavu narasla nervoza zbog rasula u SDA, ali da je ona prerasla u očaj, nisam, priznajem, mogao ni pretpostaviti. Samo očajnici tako uhljupski mogu prijetiti ljudima, i samo oni mogu krvožedno prijetiti: 'Zaklat ću te zubima'“, zaključuje Kazaz, napominjući kako bi, da ima „imalo soli u glavi“, Izetbegović shvatio kakvu mu medvjeđu uslugu čini redakcija Stava.

Cijeli Kazazov tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Prometej

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije