"ŠTO BI DA HOUELLEBECQ VRIJEĐA HRVATE?" Ovako to izgleda kad (lokalni) političari raspravljaju o umjetnosti

ritn by: Hina | 30.05.2015.
"ŠTO BI DA HOUELLEBECQ VRIJEĐA HRVATE?" Ovako to izgleda kad (lokalni) političari raspravljaju o umjetnosti
Na zahtjev vijećnika HDZ-a, dnevni red sjednice Gradskog vijeća je nadopunjen Zaključkom o neprihvaćanju financiranja dodatnih troškova osiguranja predstave "Elementarne čestice" koja je s programa Igara maknuta jer njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik.

Dubrovački gradski vijećnici jednoglasno su u subotu odbili financiranje osiguranja predstave ''Elementarne čestice'' koja je odlukom Festivalskog vijeća, usprkos činjenici da predstavlja sigurnosni rizik, nedavno vraćena na programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Na zahtjev vijećnika HDZ-a, dnevni red sjednice Gradskog vijeća je nadopunjen Zaključkom o neprihvaćanju financiranja dodatnih troškova osiguranja predstave "Elementarne čestice" koja je s programa Igara maknuta jer njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik.

KRONOLOGIJA JEDNOG SKANDALA: Dubrovačke ljetne igre povlače sramotnu cenzuru?

SKANDAL U DUBROVNIKU: Zabranjena predstava M. Houellebecqa zbog "vrijeđanja Muslimana" i "sigurnosti"

Vijećnica HDZ-a Sanja Putica istaknula je kako stavovi Michela Houellebecqa, autora djela prema kojem se radi predstava, prema islamu neprihvatljivi.

''Autor djela prema kojem je rađena predstava često vrijeđa islam i muslimane i on je pod zaštitom francuske policije'', rekla je Sanja Putica.

Vijećnik koalicije HNS-SDP-HSU-a Esad Ćustović rekao je pak kako se radi o predstavi koja se nije ni trebala naći na repertoaru Igara jer graniči s vulgarizmom.

''U jednoj sceni graniči s pornografijom. Ova predstava ne govori o islamu, ali autor mrzi islam iz dna duše. On se ne smije u Francuskoj slobodno kretati jer s njime mora biti osiguranje. S aspekta sigurnosti mogu reći kako Bošnjaci neće praviti nikakve probleme, ali generalno gledajući može eventualno implicirati određene sigurnosne rizike'', rekao je Esad Ćustović te dodao kako govori u svoje ime.

HNS-ov Nenad Vekarić upitao se je li mudro vezivati autora uz predstavu, a uzvratio mu je HDZ-ov Marko Potrebica upitavši bi li se drugačije raspravljalo da Houellebecq umjesto islama vrijeđa Hrvate.

''Ja vas pitam kako bi mi ovdje govorili da je umjesto o islamu Michel Houellebecq govorio o Hrvatima ili da je veličao 'Veliku Srbiju'. Bi li bio dobrodošao? Sve što vam treba je da se netko u Gornjoj Maoči zamota u crno i slika dok pali sliku Dubrovnika. Je li nam to potrebno?'' rekao je Potrebica.

Inače, zbog ove predstave financijsku potporu u iznosu od 650.000 kuna Dubrovačkim ljetnim igrama uskratila je Županija dubrovačko-neretvanska, a na nedavnoj sjednici Festivalskog vijeća Igara odlučeno je kako će ta sredstva iznaći Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik.

Predstava "Elementarne čestice", koja je početkom svibnja proglašena sigurnosnim rizikom i skinuta s programa 66. dubrovačkih ljetnih igara, bit će premijerno izvedena 21. srpnja na plaži u Kuparima u blizini Dubrovnika, odlučeno je 27. svibnja na sjednici Festivalskog vijeća Igara u Ministarstvu kulture.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije