POSLJEDNJI POZIV

Ne propustite KinoKino

ritn by: KinoKino | 20.02.2019.
POSLJEDNJI POZIV: Ne propustite KinoKino
Četvrti po redu KinoKino, festival skrojen po dječjoj mjeri na kojem se svake godine zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle, otvara se večeras u kinu Europa. Čast da otvori festival imat će domaći znanstveno-fantastični film „Moj dida je pao s Marsa“. Festival traje sve do nedjelje, a očekuje nas program ispunjen brojnim projekcijama i raznim događanjima zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala. Od osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i „Moje neobično ljeto s Tess“, dobitnik posebnog priznanja žirija u programu „Generacija Kplus“ na upravo završenom Berlinaleu, „Supa Modo“, nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu, i „Zlogonje“, najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu posljednjih godina.

Četvrti po redu KinoKino, festival skrojen po dječjoj mjeri na kojem se svake godine krajem veljače zajednički odlazak u kino pretvara u posebno i drugačije iskustvo za djecu, ali i odrasle, otvara se večeras u zagrebačkom kinu Europa. Čast da otvori festival, svečanom premijerom, imat će domaći znanstveno-fantastični film „Moj dida je pao s Marsa“. Festival traje sve do nedjelje, 24. veljače, a sve posjetitelje očekuje program ispunjen brojnim filmskim projekcijama i raznim događanjima zbog kojih će omiljeno zagrebačko kino na pet dana postati mjesto druženja i zabave, ali i učenja za svoju najmlađu kinopubliku kroz susrete s filmskim profesionalcima i gostima festivala.

4. KINOKINO: Pripremite se za festival po dječjoj mjeri

Konkurencija ovogodišnjeg glavnog natjecateljskog programa snažnija je nego ikada. Od osam suvremenih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, u programu su i „Moje neobično ljeto s Tess“, dobitnik posebnog priznanja žirija u programu „Generacija Kplus“ na upravo završenom Berlinaleu, „Supa Modo“, nedavno proglašen najboljim europskim filmom za djecu, i „Zlogonje“, najuspješnije regionalno ostvarenje za djecu u posljednjih nekoliko godina, dobitnik brojnih festivalskih nagrada, između ostalih i one za najbolji film prestižnog festivala TIFF Kids u Torontu.

Redatelj Steven Wouterlood stiže u Zagreb na hrvatsku premijeru „Tess“ ravno iz Berlina, a i brojna ekipa predvođena redateljem Raškom Miljkovićem uveselit će zagrebačku premijeru „Zlogonja“.

U programu „Klasici s gostimaPetar i Vesna Krelja izabrali su kultno ostvarenje Kreše Golika iz 1968. godine, „Imam dvije mame i dva tate“, neozbiljnu dramu o ozbiljnim stvarima koja će nam pružiti rijetku priliku da na velikom platnu pogledamo legendarne glumačke izvedbe Mije Oremović i Relje Bašića. Klasik u izboru Matije Dedića njegov je najdraži film iz djetinjstva, „Tajna starog tavana“ redatelja Vladimira Tadeja. Glazbu za film skladao je Matijin otac, jednako slavni kantautor za djecu i odrasle, Arsen Dedić.

Od popratnih programa izdvaja se iznimna selekcija kratkometražnih filmova „Svaki dan otkrivam“ kao i među roditeljima posebno omiljen program „Moj prvi odlazak u kino“ (MPOK) – blok kratkih filmova za mališane predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Ove godine u prenošenju užitka gledanja filmova pomoći će im glumci Filip Riđički i Sara Stanić, koji će tijekom projekcije uživo čitati dijaloge.

Tajna starog tavana
Tajna starog tavana (FOTO: KinoKino)

Popratni program bogatiji je za još jedno novo izdanje pod nazivom „Produženi boravak“ u kojem će biti prikazan nagrađivani kratkometražni igrani film „TrešnjeDubravke Turić. Produženi boravak zamišljen je kao dodatak radionici „Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma“ koja je namijenjena nastavnicima i svim zainteresiranima za filmsku edukaciju, no projekcija je otvorena za širu publiku. „Trešnje“ su, kao iznimno ostvarenje i primjer uspješne suradnje književnosti i filma, odličan uvod u mogućnosti promicanja tolerancije. Nakon projekcije uslijedit će razgovor između redateljice Dubravke Turić i spisateljice i članice ovogodišnjeg profesionalnog žirija KinoKina, Olje Savičević Ivančević, prema čijoj je kratkoj priči i snimljen film.

Dio programa KinoKina po prvi put će gostovati u drugim gradovima Hrvatske, za početak u nezavisnim kinima u Rijeci (Art-kino Croatia) i Dubrovniku (Kino Sloboda).

Lupiga.Com via KinoKino

Naslovna fotografija: KinoKino

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Oni koji odbijaju nositi maske

  12.03.2019.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Oni koji odbijaju nositi maske

 2. OTETO IZ TMINE: “Zauzeto Knin”

  26.02.2019.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: “Zauzeto Knin”

 3. EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

  30.01.2019.

  Viktor Ivančić

  EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije