PENETRACIJA CRKVE MEĐU NAJMLAĐE

Vjeronauk uskoro u dubrovačkim vrtićima?

ritn by: Lupiga.Com | 27.05.2015.
PENETRACIJA CRKVE MEĐU NAJMLAĐE: Vjeronauk uskoro u dubrovačkim vrtićima?
"Nisam mogla vjerovati kakav je to prijedlog. Pa zar od najmlađe dobi djecu treba stavljati u takav program naobrazbe? Vjernica sam, i cijela moja obitelj, ali u toj dobi vjeronauku nije mjesto u vrtićima", kazala nam je jedna majka čije dijete pohađa vrtić u Gradu Dubrovniku.

Temeljno pitanje, ono koje Hrvate tišti više i od BDP-a, ustaša, partizana, '41. i '45., pitanje vjeronauka u školama, došlo je u fokus onih koji bi trebali uživati u bezbrižnom djetinjstvu i primarnom socijaliziranju. Tako su tete u dječjim vrtićima, na roditeljskim sastancima, mamama i tatama svojih mališana prezentirale ideju uvođenja vjeronauka u dječje vrtiće, doznaje Dubrovački dnevnik.  

"Nisam mogla vjerovati kakav je to prijedlog. Pa zar od najmlađe dobi djecu treba stavljati u takav program naobrazbe? Vjernica sam, i cijela moja obitelj, ali u toj dobi vjeronauku nije mjesto u vrtićima", kazala nam je jedna majka čije dijete pohađa vrtić u Gradu Dubrovniku. 

"I tako bi djeca koja ne idu na vjeronauk bila odvojena od svoje grupe i prebačena u improviziranu grupu onih koji ne idu na vjeronauk, pa zar je potrebno dijeliti djecu u najranijoj dobi?', pita se čitateljica. Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Milan Mustač kazala nam je kako se provodi anketa vezana za ovu tematiku koja je potaknuta upravo od strane roditelja. 

"Nije riječ o uvođenju vjeronauka, već o anketi koja je potaknuta od samih roditelja, koju provodimo u suradnji s Dubrovačkom biskupijom, kako bismo doznali koliki je interes za vjeronauk u našim vrtićima", kazala je ustač.

"Ja osobno mislim da je rano u ovoj dobi uvoditi vjeronauk, da je to nešto što pripada obitelji. Ali roditelji imaju zakonska prava tražiti od vrtića i takav program", rekla je Mustač te dodala kako već jedna grupa ima takav program unutar vrtića

Na pitanje što će biti s djecom koja pripadaju drugim vjerskim zajednicama Mustač odgovara: "Već imamo jednu grupu koja ima vjeronauk, a ukoliko bude interesa i druge vjerske zajednice mogu pokrenuti inicijativu za održavanje vjerskog nauka", smatra Mustač.

Lupiga.Com via Dubrovački dnevnik

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

 3. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije