REAKCIJE NA NAPAD U RIJECI

Obersnel i Šipuš osudili divljaštvo

ritn by: Vojko Obersnel | 07.08.2015.
REAKCIJE NA NAPAD U RIJECI: Obersnel i Šipuš osudili divljaštvo

Povodom incidenta na Korzu koji se dogodio u srijedu 5. kolovoza nakon tribine održane u HNK Ivana pl. Zajca, a u kojem je napadnut i novinar Lupige Hrvoje Šimičević, reagirali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te ministar kulture Berislav Šipuš. 

MREŽA EMANCIPACIJE: Osuđujemo napad na novinara Šimičevića i medije koji su huškali nazivom "Kontra-Oluja"

UZ DAN POBJEDE: Kako su nas tukli na riječkom Korzu, nakon „Frljićeve tribine“

FRLJIĆ O NAPADU NA GLEDATELJE I NOVINARA: Što bi bilo da su napadači dohvatili protagonistice predstave?

"Fizički napad na novinara koji se dogodio u Rijeci, u srijedu, 5. kolovoza 2015. godine, nakon tribine 'Žene u ratu' u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, napad je ne samo na pojedinca, već i napad na slobodu izražavanja kao i na slobodu i sigurnost novinara.  Šimičeviću su napadači pokušali oduzeti pravo i odgovornost, da radeći svoj posao javnost informira o važnim društvenim temama. Želimo društvo u kojem će biti moguće čuti različite glasove - pa i one koji se do sada bili obavijeni šutnjom i marginalizirani, u kojem ćemo istovremeni i u politici i kulturi svjedočiti međusobnom uvažavanju i toleranciji. Događaj nakon tribine u Rijeci zasigurno nije išao u tom smjeru", navodi Šipuš, zaključujući kako najoštrije osuđuje napad na novinara Hrvoja Šimičevića, jer "novinari svoj posao moraju moći obavljati u punoj sigurnosti i autonomiji – sigurnosti radnih prava, ali i zaštiti od napada i kažnjavanja".

Obersnel, pak, piše kako "nasilje nije i ne može biti rješenje i nedopustivo je svoje stavove braniti šakama i uvredama".

"Nažalost, upravo se to dogodilo na ulicama našeg grada kada je skupinu koja se vraćala s tribine održane u HNK Ivana pl. Zajca u središtu grada napala grupa huligana – uzeli su si za pravo fizički nasrnuti na one osobe za koje su zaključili da razmišljaju drugačije od njih samih. Takvo što ne smije se događati i vjerujem da će oni koji si uzimaju za pravo napadati druge ljude biti adekvatno kažnjeni jer govor mržnje, agresija i fizički napadi ne mogu se i ne smiju toleriratiRijeku ne predstavlja spomenuta mala skupina ljudi jer riječka su većina građani dobrih namjera. Rijeka je oduvijek multikulturan grad i grad tolerancije te sam uvjeren da velika većina Riječana osuđuje ovaj čin i žao mi je što pojedinci svoje stavove izražavaju nasiljem. Nažalost, bez obzira na opću razinu tolerancije, ni jedna sredina nije imuna na osobe koje su spremne na ovakav postupak. Stoga, kao gradonačelnik Grada Rijeke, pozivam sve svoje sugrađane da pruže otpor agresiji, mržnji i nesnošljivosti kako bi Rijeka i dalje bila otvoren grad čiji stanovnici poštuju jedni druge, pa i onda kada se njihova razmišljanja razilaze", navodi se u priopćenju.

 

Lupiga.com

Naslovna fotografija: FAH

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije