UDBINA

Mjesto od posebnog državnog zaborava

ritn by: Lupiga.Com | 03.02.2016.
UDBINA: Mjesto od posebnog državnog zaborava
Mnogi Udbinjani danas će se pohvaliti dobrim suživotom, ali i ustvrditi kako u Udbini ne može naći posao samo onaj tko ga ne traži.

„Nekad se na putu do dalmatinske obale Udbina nije mogla zaobići. Lička magistrala, najizravnija prometnica koja je glavni grad povezivala s Dalmacijom, verala se uz strmi brežuljak u srcu Like, na čijem se vrhu, na punih 830 metara nadmorske visine, smjestila Udbina. Tih su godina, naročito u turističkoj sezoni, punom parom radili brojni restorani, a jedino što se izgladnjeli turisti tražili bila je vruća lička janjetina“, piše Forum.tm, objašnjavajući kako su u podnožju tog brda, takozvanoj Podudbini, prije rata radila četiri restorana, a s druge strane, koja gleda prema Velebitu, radila su još dva, dok je na vrhu, u samoj Udbini, najvažnije mjesto okupljanja bio hotel.

I dok je autocesta kojoj tepaju Dalmatina, nekim mjestima uz koja prolazi udahnula život, Udbinu je bacila u izolaciju. Danas u Podudbini radi tek jedan restoran, s druge strane brda također samo jedan, a na mjestu nekadašnjeg hotela sada se nalazi Crkva hrvatskih mučenika.  

„Na samom ulazu u mjesto uređen je vidikovac s kojeg pogled puca na Krbavsko polje. Đaci o njemu uče kao mjestu velike bitke hrvatske i turske vojske s kraja petnaestog stoljeća, dok je starim Udbinjanima ono dokaz velikog demografskog urušavanja. Nekad je, naime, plodno Krbavsko polje bilo prošarano mnogim oranicama, pa je s Udbine sličilo na kakav goblen. Danas je ono velikim dijelom jedan veliki pašnjak“, navodi se u Forumovom tekstu. Mnogi Udbinjani danas će se, kaže nadalje, pohvaliti dobrim suživotom, ali i ustvrditi kako u Udbini ne može naći posao samo onaj tko ga ne traži.

„Sve do epidemije razbijanja dvojezičnih tabli na Udbini su u miru i poštivanju živjeli Hrvati i Srbi. Čak su i dvojezične ploče razbijene nakon otvaranja lova na ćirilične ploče u Vukovaru i pravoj medijskoj histeriji koja je potom uslijedila. Većina Udbinjana je iz medija saznala da su im na općinskoj zgradi postavljene dvojezične ploče, toliko je to bilo nevažno u ovom ličkom mjestu. Jedne noći razbijene su i one, a općinske vlasti nisu htjele postavljati nove dok se situacija ne smiri“, piše Forum.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com via Forum.tm

Naslovna fotografija: Forum.tm

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije