VOJKO OBERSNEL

Svih nas se tiče Dežulovićev otkaz

ritn by: Vojko Obersnel | 17.06.2015.
VOJKO OBERSNEL: Svih nas se tiče Dežulovićev otkaz
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napisao je na svom blogu članak kojim podupire progonjene novinare u medijima - Borisa Dežulovića, kojemu je otkazana suradnja u Slobodnoj Dalmaciji nakon čega su se s njim solidarizirali Ante Tomić i Jurica Pavičić, ali i novinara koji su u redakciji Novog lista nadrljali zbog pisanja o možebitnom premijeru.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel napisao je na svom blogu članak kojim podupire progonjene novinare u medijima - Borisa Dežulovića, kojemu je otkazana suradnja u Slobodnoj Dalmaciji nakon čega su se s njim solidarizirali Ante Tomić i Jurica Pavičić, ali i novinara koji su u redakciji Novog lista nadrljali zbog pisanja o možebitnom premijeru, čiji dolazak očito pripremaju pojedine redakcijske starješine - Dražena Ciglenečkog i Borisa Pavelića. Komentar riječkog gradonačelnika, koji je i sam nedavno izgubio živce zbog novinara HRT-a pa mu poručio da si zabije mikrofon tamo gdje Sunce ne sija, prenosimo u cijelosti s njegovog bloga:

"Ne znam postoji li političar koji se, zbog pojedinog novinara ili više njih, nije bar jednom iznervirao, pa tako i ja nedavno. I nije mi na čast. Problem je najčešće u različitim viđenjima stvari. No ipak, jedno je reakcija u afektu i nervozi, a drugo je sistemsko uklanjanje izvora frustracije, svjetonazorski obračun koji ide do kraja. Afekt je dakako atraktivniji i puno vidljiviji od sistemskog rada pri kojem se, pretpostavljam, šapuće. Ali taj šapat puno je gori i trebao bi nas se svih ticati.

Ne sjećam se je li bilo u HTV-ovom središnjem Dnevniku, Borisu Dežuloviću otkazana je suradnja i uručen otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Razlog zapravo nije naveden jer glavni urednik nije komentirao slučaj, ali kao razlog se spominje tekst o gnjidama, objavljen još 2012., koji su prije par dana potpisali mnogi što su se s Dežulovićem solidarizirali. Ujedno su, iz solidarnosti s kolegom, Jurica Pavičić i Ante Tomić sami otkazali suradnju Slobodnoj

Još tiše je prošla jedna slična priča, iako ne tako drastičan potez - Dražen Ciglenečki iz Novog lista maknut je s praćenja HDZ-a nakon sukoba s Karamarkom na jednoj pressici. Kao razlog, glavni urednik je naveo unutarnju organizaciju u Novom listu i postupak je protumačio zapravo kao napredovanje.

A još tiše od toga ulica priča i o nedavno zabranjenom, točnije, na portalu objavljenom pa uklonjenom, tekstu (http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Manolic-Tomislav-Karamarko-je-krajem-osamdesetih-radio-za-Udbu) jednog novinara Novog lista koji upravo trpi posljedice tog teksta, posljedice s neizvjesnim ishodom. Tekst se navodno bavio Manolićem i Karamarkom, odnosno temom koju je Manolić nedavno otvorio dajući intervju Nacionalu i zbog koje ga je Karamarko odlučio tužiti.

Je li to sve serija slučajnih događaja ili početak najavljenih reformi?

Što god bilo, svih nas se tiče.

Jer ne bi nam bilo prvi put da poslije kažemo kako nam je promaklo, kako nismo znali. I ne bi nam bilo prvi put da se zgražamo kad bude prekasno govoreći kako nismo mogli ni zamisliti dokle će nas to odvesti... Snagu konzervativizma ne treba podcjenjivati, a njegovu posvećenost dostizanju ciljeva još manje.

Slažem se s Dežulovićem, čovjek koji javno kaže da je Antonija Bilić neizravna žrtva Gay pridea u Splitu jer je tisuće policajaca osiguravalo gay paradu umjesto da su tražili nju, zaslužio je da ga se javno prozove i da se njegova izjava osudi, a to je, između ostalog, posao novinara kad se već nitko drugi nije bio kadar time ozbiljno pozabaviti. Isto kao ni kukastim križom na Poljudu, isto kao ni spomenikom HOS-u u Splitu, isto kao ni okupacijom Savske… i tako dalje, i tako dalje."

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije