MNEMOSYNE

Jasenovac na filmu

ritn by: I.F. | 25.10.2019.
MNEMOSYNE: Jasenovac na filmu
„Na koji način se prošlost jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu? Iz koje pozicije se tumači prošlost? Koji su performativni aspekti filma? Kako danas govorimo o Jasenovcu“, samo su neka od pitanja na koja će se pokušati dati odgovor tijekom subotnje radionice koja se održava u sklopu programa „Mnemosyne : : Jasenovac na filmu“. Program su osmislile Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta „Mnemosyne“. također, za subotu je najavljena tribina „Dokument, film, povijest“ na kojoj će govoriti Nataša Mataušić iz Hrvatskog povijesnog muzeja, Dado Ćosić, glumac Zagrebačkog kazališta mladih te Bogdan Žižić, veliki redatelj i scenarist koji je snimio filmove "Jasenovac" iz 1966. godine i "Jasenovački memento" iz 2015.godine.

„Mnemosyne : : Jasenovac na filmu“ program je koji će se na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti održati ovoga petka i subote. Prema najavama, uvodna predavanja održat će dvije autorice koje su i osmislile program - Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta „Mnemosyne“. Kršinić Lozica će dati kratki pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija, dok će Leboš objasniti što su ciljevi projekta „Mnemosyne“, koji traje već deset godina, a nazvan je po božici pamćenja iz grčke mitologije, inače majci Muza.

Za subotu je najavljena radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima filmskog uokvirivanja jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata. Također, problematizirat će se i odnosi između sadašnjosti i prošlosti, odnosno različitih režima povijesnosti u filmovima koji se bave ovim ustaškim logorom. 

Mnemosyne
(ILUSTRACIJA: Mnemosyne)

„Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu“, objašnjavaju organizatorice programa u sklopu kojeg će se obrađivati filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja ili Vatroslava Mimice. 

„Na koji način se prošlost jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu? Kakvi se značenjski odnosi uspostavljaju između prošlosti i sadašnjosti odnosno kakvi su režimi povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru? Kakav je društveni prostor filmskog prezenta? Iz koje pozicije se tumači prošlost? Koji su performativni aspekti filma? Kako danas govorimo o Jasenovcu“, samo su neka od pitanja na koja će radionica pokušati dati odgovor.

Evanđelje zla
Kadar iz Kastratovićevog filma "Evanđelje zla" (SCREENSHOT: Evanđelje zla)

„Mnemosyne : : Jasenovac na filmu“ završit će tribinom „Dokument, film, povijest“ na kojoj će govoriti Nataša Mataušić voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja, Dado Ćosić, glumac Zagrebačkog kazališta mladih u predstavi "Eichmann u Jerusalemu" napravljenoj po istoimenoj knjizi Hannah Arendt te Bogdan Žižić, veliki redatelj i scenarist s dvije Zlatne arene iza sebe, koji je snimio filmove "Jasenovac" iz 1966. godine i "Jasenovački memento" iz 2015.godine. 

Za kraj vrijedi spomenuti kako je cijeli program otvoren za javnost i sasvim besplatan, a više o svemu možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije