OBLJETNICA BITKE NA SUTJESCI

"U BiH treba prekinuti pasivni odnos prema fašizmu"

ritn by: Abraš Media | 14.06.2015.
OBLJETNICA BITKE NA SUTJESCI: "U BiH treba prekinuti pasivni odnos prema fašizmu"
"Evidentno je da fašizam nije poražen u njegovom osnovnom pojavnom obliku i pojavljuje se u određenim promijenjenim izgledima kao nova forma neofašizma i praktična forma fašizma", kazao je predsjednik SABNOR-a Bakir Nakaš na obljetnici Bitke na Sutjesci.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) u BiH danas je na Tjentištu u Dolini heroja obilježio 72. godišnjicu Bitke na Sutjesci i sedam decenija od pobjede nad fašizmom.

Članovima boračkih i antifašističkih organizacija s područja bivše države obratio se predsjednik SABNOR-a Bakir Nakaš, ističući da je Bitka na Sutjesci bila jedna od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu, koja je dovela do toga da je dvije godine kasnije došlo do kapitulacije i sloma fašističke Njemačke.

"Sve se to uklapa i u ovogodišnju 70. godišnjicu vojnog poraza fašizma i fašističke alijanse. Evidentno je da fašizam nije poražen u njegovom osnovnom pojavnom obliku i pojavljuje se u određenim promijenjenim izgledima kao nova forma neofašizma i praktična forma fašizma", kazao je Nakaš.

Naglasio je da smo bili svjedoci takvog genocida u Srebrenici, koji se pojavio kao odgovor na pitanje "Da li je fašizam nestao?“.

"Time smo se uvjerili da nije nestao, zbog čega je važno da mlade upoznamo sa svim pojavnim oblicima fašizma i neofašizma, te da promijenimo način i metod borbe protiv njih. Mlade u BiH moramo privući i uspostaviti novi oblik borbe protiv fašizma, te prekinuti pasivni odnos prema fašizmu i neofašizmu, koji je prisutan kod ljudi koji su na vlasti", poručio je predsjednik SABNOR-a Nakaš.

Ovom prilikom predstavnik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Durmo ukazao je da su na današnje obilježavanje stigli gosti iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

"Oni su poštovaoci naše prošlosti. Drago nam je što smo se okupili u velikom broju. Pjevalo se na svakom koraku i atmosfera je bila zaista odlična", kazao je za Fenu Durmo.

Bitka na Sutjesci, od 15. maja do 16. juna 1943. godine bila je zajednički napad Sila osovine s ciljem uništenja jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj BiH. Odbijanje te ofenzive i proboj iz obruča je bila prekretnica za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

Lupiga.Com via Abraš media

Naslovna fotografija: Travelbosnia.com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

  26.01.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

 2. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije