OTVORENO PISMO

„To što ste dodijelili nagradu Jakovu Sedlaru, govori samo o vama“

ritn by: M.S. | 20.04.2017.
OTVORENO PISMO: „To što ste dodijelili nagradu Jakovu Sedlaru, govori samo o vama“
„To što većina zastupnika Skupštine Grada Zagreba ne smatra da je to dovoljan razlog da se Sedlaru uskrati nagrada, govori porazno o tim zastupnicima. O sramoti za samu Nagradu, za Grad, za Hrvatsku da se ne govori“, zaključuje se u otvorenom pismu.

Zagrebačka Gradska Skupština većinom glasova skupštinara odlučila je jučer da Nagradu Grada Zagreba, uz još desetak osoba, dobije kontroverzni redatelj Jakov Sedlar, koji se posljednjih godina istakao tek „dokumentarnim filmom“ – „Jasenovac - istina“ – koji obiluje krivotvorinama, na što je Lupiga upozorila nedugo nakon što je film premijerno prikazan. Tim povodom Antifašistička liga uputila je otvoreno pismo zastupnicima Skupštine Grada Zagreba u kojem se objašnjava zašto je dodjela ove nagrade Sedlaru sramotna za Skupštinu i zašto se radi o obezvrjeđivanju te nagrade.

OTKRIVAMO - JASENOVAC-FOTOŠOPIRANA ISTINA: Sedlarov udarni argument o plivanju leševa uzvodno je loša montaža

OD POČETKA DO KRAJA: Sve laži Jakova Sedlara

„Većina zastupnika u Skupštini oglušila se na ta upozorenja i dodijelila najviše priznanje Grada Zagreba čovjeku koji 'istinu' stavlja u naslov svog filma i dokazuje ju krivotvorenim i za tu priliku proizvedenim dokumentima. U svom 'priopćenju za javnost' Sedlar, osim što nabraja sve svoje zasluge koje ga kvalificiraju za Nagradu grada, iznosi niz ideološko-politikantskih diskvalifikacija onih koji su izrazili neslaganje da se njemu dodijeli ta nagrada“, navodi se u pismu, gdje se potom citiraju Sedlarove riječi.

Naime, Sedlar je u svom priopćenju, među ostalim, napisao i ovo: “velikosrpske Novosti, opskurna Liga antifašista, pridružuje im se Zagreb je naš i SRP … sve bratja koja svoje djelovanje temelji na negiranju svega što je hrvatsko..”; “sve su to bratja s blatne balkanske kaldrme ..”; “isti regionalni onanisti koji promoviraju ideju o jedinstvenom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca”.

Skupština
Otvoreno pismo upućeno je zastupnicima Skupština Grada Zagreba (FOTO: Hina)

Stoga se, u otvorenom pismu Antifašističke lige, zaključuje kako u Sedlarovom priopćenju nema ni riječi o dvije bitne činjenice

„Najoštrija kritika dodijele nagrade Jakovu Sedlaru upućena je iz Centra Simon Wiesenthal i u člancima u Jerusalem Postu koje bi se teško moglo svrstati u 'bratiju s blatnjave balkanske kaldrme' ili 'regionalne onaniste'. Isto tako Židovska općina u Zagrebu, što Sedlar prešućuje, izrazila je zaprepaštenje i ogorčenost prijedlogom da se Sedlaru dodijeli Nagrada grada“, navodi se u pismu prva činjenica o kojoj Sedlar ne govori, dok potom prelaze i na drugu stavku.

„O samom meritumu – krivotvorinama i podvalama u filmu 'Jasenovac – istina' koje se u Otvorenom pismu zastupnicima Skupštine navode kao razlog da Sedlar nije dostojan Nagrade grada. U pismu AFL eksplicite se naglašava da se ne radi o osporavanju prava Sedlaru na drugačije stavove nego o našem uvjerenju da čovjek koji se služi falsifikatima ne zaslužuje Nagradu grada. A što se tiče kritike Sedlarovih stavova, nema bolje kritike od onoga što čini sam Sedlar – za podršku tih stavova koristi loše falsifikate“, stoji u otvorenom pismu, gdje se objašnjava i kako se i u svom priopćenju za javnost Sedlar služi neistinama i podvalama.

„Prema Sedlaru, 'Novosti i Liga antifašista u svojoj peticiji pozivaju zdrave snage regiona da spriječe da mi se dodijeli nagrada'. U stvarnosti, radi se o pismu Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine i pismu AFLa; oba su naslovljena na zastupnike Skupštine Grada Zagreba, 'region', tendenciozno korišteni srbizam, Sedlarova je izmišljotina“, tvrdi se u pismu Antifašističke lige.

Ističe se i kako se o Sedlarovom krivotvorenju dokumenata i podvali falsifikata u javnosti iznose argumentirani dokazi već više od godinu dana

„To što većina zastupnika Skupštine Grada Zagreba ne smatra da je to dovoljan razlog da se Sedlaru uskrati nagrada, govori porazno o tim zastupnicima. O sramoti za samu Nagradu, za Grad, za Hrvatsku da se ne govori“, zaključuje se u otvorenom pismu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

  26.01.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Stvarno će zabraniti ZDS? Ma je li to moguće?

 2. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije